Srpski tehnički list

број 2

РАД ПНЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

СТРАША 41

Павлићевић. Потсећа чланове да су ови записници од оних састанака на којима је претресан закон о уређењу грађевинске струке. Због краткоће времена, онда, нису се могли читати, сада пак, ако би пх чланови хтели саслушатп, однелп бп вшпе од једног састанка. Свакојако опп се морају овершти, па било да то скуп учини, било да се повери двојпци пли тројици. Молиџ скуп да о овоме донесе одлуку.

Н. Манојловић. — Предлаже да се због краткоће времена не читају ови запшеници, већ да се оштампају у Тех. Листу, а накнадно да уђу псправке.

Павлићевић. Не слаже се са мишлењем Мапојловићевим, јер бп се дала прплика, а без јаких разлога за ово: да се поједпни говорп на дугачко објашњују, чему пајзад небп било краја. Сматра да је боље пречистити ова тштања у седници, тако, да после тога штампани записници буду запста пзрав дружпнских радова.

Ковачевић. Предлаже: да се пзаберу двојица који би у пме скупа оверпли затшенике.

Примљен овај предлог Ковачевићев и изабрани су: ИП, Манојловић и Илкић.

Председник. — На дневном је реду саопштење о нашем балу. — Џошто блатајник није био присутан, да бп могао поднети скупу детаљнији извештај у погледу новчаном, то га оп пзвештава да ће чиста прихода бџти преко 800 динара. Сем тога, у неколико речи изјављује, да са овим балом, као првим, може удружење бити задовољно п у моралном смпслу. — Напомиње да би требало изјавити благодарност свима, којт бу се одазвали нашем удружењу.

Банић. — Удружење српских пнжењера није ншкакво хуманптарно друштво, да бл требало изјављивати какву благодарност, с тога је протшван п њепом штампању у новинама,

Манојловић. — Предлаже да се пмена приложника оштампају у Тех. Листу, а у новинама, кратком нотицом, изјави блатодарност,

Ковачевић. — Држи да ће бити довољно за оне који се пнтересују ва наше удружење, ако се оштампа, са заппеником извештај о приходу п расходу.

Председник. Понова. изјављује жељу: да се заблагодарпмо љулима који су помогли удружење овог пута, а чији ће пам одзив требати п у будућности. Сем тога, има их миого који су послали прилоге, п те људе треба известити, да је новац приспео тамо гди су га и послали.

1... Живковић. — И он мпсли да би требало пзјавити благодарност прпложницма, још п из једног разлога а тај је: што би то био пут да у будуће нађемо и бољег одзива.

Пошто се нико више није јавио за реч, председник ставља ово шштање на гласање, п већином решено :

Да се уз записник у Техничком Листу изјави благодарност приложника т“ да се оштампају њихова имена.

Илкић. — Пошто је решено да се у Тех. Листу оштампају пмена приложеника, а има их много који га не држе п не читају, то држи, да бп им требало послати признанице. Напомпње како је многе прџлоге добио на улшш, п он мора дати рачупа о том новцу.

Н. Манојловић, — Тиче се онпх личности, које нису биле на балу а дале прилоге, п држи, да им треба дати признанице.

В. Вуловић. — Потпомаже предлог Илкићев, и желео бп да га цео скуп оснажи,

Скуп је усвојио предлог Илкићев,

Председник. — На дневном је реду једно одборско решење о редакцпоном одбору. — Познато је чла-

-=

новима, да је на једном редовном састанку одобрено решење одборско, да се Формпра редакцпони одбор, који би се старао о Тех. Листу. И данас постоји тај редакцоони одбор. Ну доцније искрсне шштање: какве су дужности п права овог одбора, и да ли ће се њихова имена штампати на челу листа. На два одборска састанка допета су у овом погледу контрасте одлуке, п с тога је одбор мишљења, да би требало ову ствар што јасније извести, а то ћа се најбоље учпвити, ако се о овоме овди, сада, заједнички сагласимо.

Павлићевић. — Молп скуп да му дозволи да у две три речи допуџт говор председников, Хоће нарочито да нагласи члановима то: да се у брзо једно исто питање у одбору решава у два супротна правца. На једном састанку доноси се одлука, да је управни одборп редакциони, ш да према томе не могу бити штампана имена чланова редакц. одбора. На другом пак састанку решава се обратно. Чланови ће дакле увидети да управни одбор у овоме шштању није на чисто, пи отуда и жеља да се чују вшпе мишлења, п ако бп се могло сматрати да је ово пштање чисто. локално, одборско.

Н. Манојловић. — Задовољан је тиме што постоји редакцпони одбор, п могао би Функцпонисати као и до сада, а на пдућем главџом скупу изнети ово пптање, када бп се могло решшти.

Банић. — Оматра да се управни одбор стара о Тех. Листу и за њега одговара. Какве су детаљније одлуке одборске у томе смпелу, скупа се не тиче. Жели да се пређе преко овога.

Павлићевић. — У опште узев мишлење је Банићево коректно. Алп у овом специјалном случају, о коме се сада води реч, жеља је да се чује више мишлења, што свакојако неће ником шкодити, Даље, у своме говору напомиње да је био у одбору противан да се пмена, чланова редакц, одбора штампају на челу листа. Ово

| је своје мишљење бранио чл. 26 нашег устава, гди је

јасно речено да је управии одбор и редакцпонп, Отави ли се пмена неког другог органа, значило би, да је управни одбор пренео на тај орган и све одговорности и дужпости. А то бп се коспло са поменутим чланом штатута. Сматра да одбор нема права упосити нарочите погледе у наш устав, све дотле, док главшш скуп не нађе да се овај члан може мењати, п израдити тако да се место редакционог одбора довољно прецизира.

Валента. — Прпметио је сепаратизам у редакц. одбору, који тако далеко пде, да натура своје мишлење поједшним ппецима, налази разлога да треба брпсати поједина слова пт. д Према овим приликама нужно је ставити границе у којпма ће се кретатп овај редакц. одбор, а никако ићи даље, па од њега стварати нешто више но што је п сам управи одбор.

К. Јовановић. — Држи да Формпрање редакц. одбора нпје ни у колпко противно чл. 26 нашег устава Јер по томе члану управни одбор распоређује радове међу чланове, како бп се послови боље п брже вршили, па сљествено може из своје средине изабрати ужи одбор, чија бп дужност била, поред осталог, да се брине нарочито п о уређивању листа. Потреба је пзазвала ову установу, п од ње може бшти само корпсти. Што се тиче штампања пмена, налази, да управвп одбор може пренети сва права на редакциони одбор, па према томе, да се п њихова пмена могу штампатп.

Вуловић. У погледу нужности редакционог одбора, слаже се са К. Јовановићем, п о томе неће ни говорити. Алп надазп да се п пмена чланова ред. одбора могу штампати. Упоређује управни одбор са једним лицем, које може пренети своја права на другога. Ово се

6