Srpski tehnički list

о

БРОЈ 2

8. Грађевине, у којима се врше такви послови, који су скопчани са нечпстоћом, као што су: касаппице, пекарнице и друге радње сличне природе.

У оа

Није потребна пријава власти, када се услед "оправке не мења у главном стање зграде.

Грађевински Одбор.

Чала. 6

Пријаве за подизање нових, пли измену постојећих зграда, подносе се општинском одбору, а овај упућује грађевинском одбору.

дане

__ За расматрање ових пријава, постоји како у Београду, тако п у свима варошима и варошицама при општинском суду п грађевински одбор.

Овај одбор у Београду састављају: Председник општине или његов замењеник, најстарији општински лекар, најстарији општински инжењер и архитекта, један архитекта п један инжењер, које Министар грађевина одреди, п један општипски одборник.

Чланови, које министар одреди, постављају се за две године.

Одбор пуноважно решава, кад је најмање пет чланова на окупу.

У осталим варошпма и варошицама грађевински одбор састављају:

Председник општине, пли његов замењеник, најстарији општински иажењер, најстарији државни окружни инжењер; општински и окружни иди државни лекар, пи један општински одборник, кога бира општински одбор џ т. д. који морају пмати непокретно имање у вароши.

Ча. 8.

У свакој пријави описује се тачно п јасно грађевина, која се намерава подићи, плац на коме се грађевина има подићи, заједно са планом грађевине и имена свију суседа. +

Џријаву ову потппсује господар грађевине или његов заступник.

Чл: 9.

У вароши Београду, за сваку зграду, која се намерава да подигне, дужан је господар да поднесе надлежној власти формалан план на увиђај и одобрење.

Но за измене на постојећим зградама, довољно је прост нацрт постојеће зграде и нацрт измене.

У осталим варошима пи варошицама, за грађевине које се на лицу улице подижу, пли преправљају, дужан је господар истих да поднесе нацрт и опис грађевине. Но ако ово неби довољпо било, онда је по захтеву грађевинског одбора, дужан господар грађевине да поднесе и план.

У О

План, који се подноси са пријавом треба да садржи:

1. Оптуациони план плаца и његове околине у размери 1:500, са тачним назначењем граница суседних

2. Основне планове свију спратова са попречним пресецима у размери 1: 100 и са назначењем, зашта је који простор намењен; са детаљним цртежима важних дрвених, камених п гвоздених конструкција, са статичким прорачуном, у размери 1:10.

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

СТРАНА 59

8. Лица грађевине — фасаде — у размери 1: 100 сви ови планови подносе се у дупликату.

У 11.

Како оригиналне планове, тако и копије подписује господар грађевине или његов заступник, пројектант плана и предузимач грађевине.

Осим тога, господар грађевине дужан је, да општинском суду пријави предузимача, пре но што грађевину одпочне.

Чл. -12,

Општински суд предаје одмах грађевинском одбору на расматрање примљене пријаве са плановима, или нацртима. ;

Грађевински одбор прегледа упућену му пријаву цртеже и планове ; саслушава суседе плаца ради савнања :

1. Да ли суседи нису што противни, намераваном грађењу пли преправци.

2. Испитује, да ли се давањем дозволе за грађење не вређа какво јавно добро.

Ако је за оцену каквог грађевинског предмета потребан вештачки преглед, и извиђај на лицу места грађевински одбор предлаже то општинском суду, који такав преглед наређује, о трошку господара грађевине.

Чл 1,

По свршеном расматрању и оцени пријаве, грађевински одбор доноси решење о томе: да ли грађевина одговара прописима овога закона, и да ли се господару грађевине може, и како дати дозвола за грађење.

Решавање о дозволи зд подизање грађевина.

Чл. 14.

Од дана кад пријаву прими, па најдаље за месец дана грађевински одбор издаје молитељу написмено решење о томе: дозвољава ли му подизање грађевине или не. У сваком случају општински суд задржава копију планова за своју архиву.

Грађевински одбор ставља у свом решењу :“

1. Да се подизање грађевине одобрава; пли

9. Да се пројект поправи п опет на одобрење под-

·_ несе: пили

8. Да се подизање захтеване грађевине не одобрава, по што је наређењима овога закона противно, или што природа грађевине не одговара месту на коме се жели подићи.

4. Ако би се нашло, да план није направљен према овом закону, т. ј. да се не би могла градити грађевина, због погрешних и рђавих мера и постројења, враћа се са примедбама натраг, да пројектант исправи, но кад овај не бп могао ни по други пут технички правилно извести планове, да престављена зграда одговара техничким правилима, сталности — и чврстоћи, — онда добија такав пројектант прво „опомену“. — Ако пак какав пројектант три пута узастопце не одговара, техничким правилима за једну исту зграду, онда му се оду-

зима право да може сачињавати нацрте — планове, и његов „подлис“ неће вредити пред властима ништа. Чл 15.

Сви прописи овог закона, који се односе на тех-

| ничку израду, вреде и за јавне грађевине.