Srpski tehnički list

БРОЈ 8

Н. Манојловић. — Држи да ће цео скуп потпуно усвојити предлог Жепвковићев, и сад би требало само пзабрати пут, којим би се жеље свију нас и оствариле.

В. Вуловић. — Олажући се са изнесеним предлогом, додаје: да удружење треба овом 'приликом да се покаже свесно својпх задатака. У својим захтевима треба да је достојанствено али и одлучно, тако, да би

требало штампати револуцију коју буде скуп донео, ако.

она не нађе одзива. За сада пак треба у једној преставци изнети досадање неправилности.

К. Живковић. — Мисли да би најбоље било пре ставити г. министру, како су инжењери слабо награђени, или боље уназађени према осталим струкама; како морају да проводе по 10 година док добију 50 талира. Напоменути му како су инжењери из скромности дозвољавали да се ове неправилности увлаче, а које су већ увеле толиког маха, да. удружење сматра за своју најсветију дужност, да уложи свој глас не би ли се поправило све, што је до сада грешено.

М. Андоновић. — У овој преставци треба изнети право стање данашњих инжењера; упоредити их са осталим чиновницима; преставити учињене грешке и предложити, да се што пре приступи остваривању заслужне поправке.

М. Милашиновић. — Додаје до сада пзнесеним мислима још и то; да би требало нарочито скренути пажњу на Дирекцију, у коју су се увукли елементи без икакве спреме и квалификација, а који су претекли инжењере, о чијим се квалификацијама требало водшти рачуна на првом месту. (Бурно одобравање).

Ј. Банић. — Најјасније ће се преставити ствар, ако се пнжењери упореде са преставницима осталих струка. У овоме упоређењу најбоље ће се видети, како су нас претекле и оне генерације које су 6—7 година после нас изашле из школе; како јучерањи људи добијају плате професора Велике Школе. Тако псто треба изнети да је сасвим погрешно извођена примена новог жељезничког закона: он је управо. изигран, кад се је надинжињер по новом закону изравнао са инспектором по старом.

Удружење узима иницијативу у овим питањима, и ако је требало давно да се неко други о томе побрине. То треба објаснити тиме, што су некадањи шефови били камен спотицања у подизању инжењерске струке, па то се ни данас није изменило. Што се некад није могло учинити, данас организовано инжењерско удружење, сматра за своју свету дужност да поправи оно, што се је низом година кварило па п сада квари.

М. Отанисављевић. — Нашу преставку треба поставити на ширу основицу. У њој би требало упозорити г. министра још п на нашу администрацију којој нема равне, Тако, могла би се обратити пажња г. министру да поједине реферате не сматра као исцрпне и потпуно тачне, а иза којих се може бити ваља дрвље и камење, — Даље, изнети жељу да се поједини технички радови на основу званичних акта могу дискутовати у удружењу, те да се на тај начин сузбијају неправилности, које се стварају једностраним и самовољним ехваћањем појединих питања, На тај би начин и референти знали, да иза својих леђа пмају јаку контролу, 0 којој морају водити рачуна, па би били принуђени да иду правим путем.

(в. Ивачковић. — Потлуно одобрава говор Станисављевишћев, и објашњује да му је цељ: да помогне и г. министру, инжењерству па и нами.

РАД ИНЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

СТРАНА 61

Н. Матојљовић. — Из досадањих говора види се да има доста тачака за уношење, ва то би требало изабрати ужи одбор, који би у најкраћем року поднео редовном скупу једну преставку са свима до сад изнесеним мислима.

Скуп је примио овај предлог и изабрао: г. г. М, Милашиновића, Св. Ивачковића, М. Станисављевића, Косту Живковића п Вел. Вуловића, који би, имади израдити преставку од прилике у овоме смислу:

1., Изнети бедно стање инжењера;

2., Упоредити инжењере са другим чиновницима. у Србији;

8., Преставшти неке грешке; које су поред свега овога учињене;

4. Уочити неправилности односно унапређивања, а које су се увукле при извођењу закона 0 уређењу жељез. Дирекције; у

5, Предложити, да се инжењери унапреде, те да се материјално помогну и пре но што се донесе ново уређење грађев. струке;

6. Тражити да се из званичних акта могу поједина, места износити у удружењу, да биј се могле извесне неправилности критиковати, и на тај начин крчио пут за побољшање инжењерства у Србији;

Сем овога свуп је решио да се идуће суботе држи редовни састанак, на коме би ово питање било прво на, дневном реду.

Н. Манојловић. — Износи скупу писмен предлог који гласи:

„Господо! Већина од вас читала је низ чланака, који су излазили у једном београдском листу, а који су посвећени у одбрану српског инжењерства, Читајући те чланке сваки је од вас, без сумње, дубоко бло потре-' сен горким истинама, које су тамо набројане, а нарочито морало је сваког од вас тронути што се тим чланцима јасно показало, да је вредо свему злу од кога болује наша лепа струка и наука у томе, што меродавни кругови још нису дошли до потпуног. убеђења, да је развптак п напредак у техничкој струци синониман са напретком читаве једне земље.

Само тој по српског инжењера и по српску земљу жалосној околности мора се приписати прави хаос, који је код нас овладао при решавању чисто техничких питања. Стало је до нас инжењера, да променимо ток данашњој струји: на нами је да прегнемо свима својим. силама те да изведемо нашу струку из застоја у коме се налази. У на

Потребно је, давле, да ми, господо, израдимо један програм рада ва читаву Србију.

Из досадашњег мог искуства уверио: сам се, да један министар грађевина нема времена да изради такав један програм. Министри су више политичке личности него људи од струке, да би се пи за кратко време свога министровања уживиле у све околности подручног им министарства, те да би се за најкраће време потпуно упознали са свима земаљским потребама тех= ничке природе. За то ја држим да иницијатива треба, да пође од нас. Ми ћемо израдом једнога програма, по нашем најбољем умењу учинити једно чисто патриотско дело и тако, у исто време, показати: да је заиста крајње време, да се у нашој отаџбини напусте већ једном стерилне дискусије пи да се приступи плодоносном раду.

По моме схваћању ево како треба да се поступи: удружење српских инжењера ваља да се обрати свима окружним инжењерима с молбом да пзраде, сваки за

9