Srpski tehnički list

ОТРАНА 62

свој округ, један програм за извршење потребних радова и грађевина, којима би се пмао испунити период од 5—6 година.

Сви ти делимични програми морали би се послати удружењу, које би на основу тих података саставило једну целину.

У том циљу удружење ваља да изабере одбор од 5 дица, која би ради једнообразности рада израдили нацрт за програм, који би се упутио свима инжењерима с тим, да сваки свој делимични програм најдаље за 40 дана изради и гореспоменутом одбору пошаље, Овај би средио и довео у склад све добивене податке г саставио пројекат за целокупни програм. Тако састављен програм поднео би се месном скупу на одобрење.

Управни одбор изнео би на претрес овако израђен програм идућем главном скупу удружења српских инжењера и по дискусији предао би се програм г. министру грађевина на оцену, с молбом да га проучи и затим поднесе Народној Окупштини на одобрење.

У својим делимичним програмима окружни инжењери треба да означе све вароши, варошице, села итд. где је потребно да се подигну извесне државне грађевине пи њихову приближну вредност. |

Даље, да уцртају у карту Србије, коју ће удружење набавити, све постојеће друмове, лутове пт. д. а да заведу посве оне друмове п путеве које према њи-

ховом програму рада ваља поступно саградити, означа-,

вајући текућим бројевима поступност извршења сваког друма и пута.

Исто тако морају се навести у програму сви потребни мостови, нужна утврђења речних обала, грађење потпорних зидова: гди је нужно оправљати мостове, друмове, путеве ит. Д.

Располажући овим подацима добићемо верну слику свију недостатака наше земље, и кад је изнесемо на јавност неће бити родољуба, ма којој партији он припадао, који нас не би потпомагао у налпој племенитој тежњи.

Ја вас молим, господо, да мој предлог у начелу усвојите п према њему поступите.“

В. Буловић. — Налази да је овај предлог важан и корисан, само би га требало оставити за идући састанак, да би се могли о њему размислити.

М. Андоновић. — Налази да је предлогу г. Манојловићевом сад најбоље место поред оне преставке, коју ћемо поднети г. министру.

Отанисављевић. — Оно што је предложио г. Манојловић треба да буде задатак министарства а не удружења. — Само министарство грађевина мора се реорганисати, п кад се зна за ове предлоге којима се хоће да да више мање сталан правац у извођењу техничких задатака у Србији — узеће се и људи који ће бити и у стању да их изводе. Да ми ово радимо није практично, кад се узме у обзир да имамо слаб технички персонал а претрпан посао у окрузима Да је ово могуће према данашњој организацији тех. струке, чинило би самбо министарство. Но оно то не изводи п неће моћ! за дуго изводити ако се остави грађевинска струка онаква каква је била до сада. Тек кад се реорганизује могао би се извести предлог г. Манојловићев.

К. Живковић. — Предлог Н. Манојловића је на први поглед а и иначе корисан, али само у другој каквој напредној држави у којој техника, стоји на другом ступњу, у којој се инжењерима стварају повољни услови за њихово усавршавање и опстанав. Али што је у свима.

РАД ИНЖЕЊЕРОКОГ УДРУЖЕЊА БРОЈ 8

другим државама, у Србији није, па се иде п даље да ствара чудовишта од појма шта је то инжењер у једној држави. У Србији су инжењери последња каста. Њихов се рад данас не плаћа, и као потлачено робље сносило је поједине неправилности. Тако је било до сада, па пм се ево хоће, поред свог мизерног стања у коме су, да наметне још један нов рад. Хоће се да овај замашан рад изврше људи о којима ова држава није хтела никад водити рачуна. Лепо је да ове радове треба извршити, али га треба и платити. То држава до сад није учинила, за то их нећемо ни радити. Ако је било до патриотизма, инжењери су гаи сувише имали, али то није сметало да буду потлачени. — Нека се прво побољша стање инжењерско па ћемо радити, дотле никако. Ив ових је разлога одсудно противан овоме предлогу, и жели да се одложи до бољих прилика.

Д. Леко. — Слаже, се са предлогом г. Станисављевићевим још и из тог разлога, што држи да инжењерско удружење није организовано у тој мери, да би могло извести задатке које му ставља г. Манојловић:

М. Милашиновић. — Предлог г. Манојловићев је неостварљив, нарочито и по оној тачци, гди се тражи законодавна санкција таквог једног програма С друге стране, овај би програм могао бити само неки регулатор за г. министра, да би се постигао континуитет у

техничким радовима, .

Ј. Банић. — Налази да је предлог г. Манојловићев сасвим умесан. Сам пак предлагач не мисли да се овај рад извршиза1—92 године. Да прихватимо овај предлог налаже нам и патрпотизам, а била би и осуда нашим шефовима. Кад је ствар доведена дотле да овај програм не изводе они који су позвани, морамо се ми датити тога. И не само то, већ овај предмет треба чешће покретати, па о њему и на скупу говорити.

Илкић. — У министарству грађевина постоје нека правила, којима се је хтело да прикупљају сви подаци нужни за извршење појединих важних техничких радова. Ну то је само на хартији, а извршивани су радови који су били хитнп појединих заинтересованим личностима од уплива, На'тај су начин пропадали важнпји радови, п водили неправилним правцима. Из ових разлога био би уместан предлог Манојловићев, којим би се поправљале досадање грешке

Тодоровић. — Налази да је овај корпсан предлог и остварљив, јер сад би био покретач инжењерско удружење а не поједини шефови, п чланови из округа биће вољни да овај генерални програм израде, у толпко пре што то захтевају и наше економне прилике. Само овај рад треба изводити систематски. Треба знати да је дапашњем застоју узрок досадање уређење Пре израде овог програма треба да претходе реформе појединих закона који су застарелп и кочпли успевање технике у Србији. Тако, требало би прво упутити рад удружења на памену закона о лицитацијама, вепропријација, надзправању и т. до па кад се то изради да се бацимо и на то поље које износи г. Манојловић, и да рад у овоме правцу преставимо г. министру.

К. Живковић. — Не би желео да се хрђано разуме. И он сматра да је предлог врло корисан, само му није време. Изводити овај програм, значи тражити од некога рада а не дати му леба. Остаје при првом говору да се овај предлог одложи.

(Станисављевић. — Предлог је добар само треба знати: хоћемо ли га ми сами, без министарства, остваривати паџ овакав рад упутити г, министру и радити на томе да га он и изводи. За овај последњи пут био би сагласан, а никако за први.