Srpski tehnički list

БРОЈ 6

предлог ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

СТРАНА 185

Чала. 114.

У улицама од 85—10 метара ширпне, нове зграде не смеју до стреје бити више од 10 метара, а у улпцама од 10—16 метара ширине, највећа висина не сме прећи ширину улице.

Чи. 115.

Нове зграде. које се подижу у вароши Београду у главним улицама и у улицама у којима су велике трговачке радње, морају имати оспм приземпог још два спрата. |

Улице, у којима се овакве зграде морају подизати, одређује општински одбор по одобрењу грађевинског одбора.

Чл 116.

У сутеренима је дозвољено пматп просторпја за за обптавање или дуже задржавање људи, само под тим условима ако патос у пстим локалима лежи највпше 1,50 метара пспод околног терена, а теме свода најмање 1,50 мет. над тротоаром пли калдрмом у авлији.

Чла Ша.

На подводном пли поплавном земљишту пшје 108вољено градити сутерене за обитавање људи.

Чл. 118.

Прозори и капци на сутеренима и подрумима морају се изнутра отварати. |

Чл 119, Подруми пе смеју пмати врата са стране улпце. Чл. 120. _У подрумима је забрањено обитагати. | Ча, 121,

Нужници у зградама за обитавање морају бити од осталих проеторија масивним и омалтерисаним зидовима одвојени; они морају имати најмање 1 метар ширине и имати прозор над вратима или са стране дворишта.

Ча. 122.

Нечистоћа из нужника мора се спровести у јаму ван зграде. Јама мора бити са свију страна озидана у хидрауличном малтеру.

Чл. 128.

Цеви за спровод нечистоће (измета) не смеју бити од дрвета и морају се до изнад крова продужити.

1. 124.

Ако се нужници граде ван зграда — у дворишту — онда могу бити од слабог материјала. да остало важи члан 122 и 128.

Чл. 125.

Бунари морају бити озпдапи; ако су зидани каменом не смеју се подубљавати.

Бунар мора бити најмање 4 и по метра удаљен од нужника, ђубришта и помијара.

Копање бунара у подрумима забрањено је.

Чл. 126.

Бунарска вода која се просипа не сме се на улицу спроводити, чим канализација у пограничној улпци буде довршена. |

Чл. 127.

Нужници, ђубришта и сместашта за друге трулежу изложених материја морају битл израђени од непробојног материјала, патосани и добро затворени и колико је могуће вшше удаљени од суседних бунара п зграда за обштавање а од улице најмање 5 метара.

Ако се при грађењу нових иди прошпрењу постојећих зграда наиђе нз нужничке јаме или томе слична сместишта онда се морају исте, као и њихова околина, у колико је она окужена, ископати и уклонити а Фундирање извршити на здравом земљишту.

Чл. 128.

При свима новим зградама површина прозора на собама за обитавање, изузев сутерена, мора износити најмање у, површине патоса. Врата пак за исте просторије морају бити најмање 1 м. широка а 2 висока.

Чл. 129.

У местима у којима постоје општински канали за одвод нечистоће, дужан је сваки господар грађевине да начини спојни канал са свога пмања до општинског канали; канал овај мора бити озпдан у цемент-малтеру пли од бетона и пмати најмање. у пресеку 0,20 квадратних метара са што већим нагибом.

Чл 130.

Индустријске зграде које производе дим, пару, несносне задаје или смрад не смеју имати прозоре за отварање или отворе 31 отпцање на краћем остојању од 5 м. до улице. Овакве зграде морају бпти удаљене од школа и болница најмање 100 м.

Грађевине, у којима се раде такви послови, да су на великој досади околним суседима, као: котларшице, ковачнице, подкивачнице и тима еличне, не смеју се подизати са стране улица. Досадање упражњавање оваких радњи на улицама забрањује се.

Ча. 131.

Ново-сатрађене пли знатно преправљене зграде, за обптавање људи, дућани, радионице и гостионице, не смеју се пре употребити, но што грађевински одбор у погледу сигурности и здравља исте не прегледа и одобрење не пзда.

Све трошкове око испитивања у погледу сигурности, дужан је сносити господар грађевине.

Решење о овоме дужан је грађевински одбор најдаље у року од 20 дана да изда господару грађевине од дана пријаве

Ча. 182.

Подизање зграда по типу вила у варошима дозвољено је само у улицама где нису главне трговачке радње. Њихов положај мора бити паралелан правцу улице п оне морају бити повучене унутра најмање5 м. а са стране еуседних плацева морају имати најмање 6 мет. слободна простора.

Све виле у једној улици треба да су подједнако од улице удаљене. Остојање њихових испуса према улици мора износити најмање два метра.

М!. Регулација вароши и варошица.

Ми - 188.

Све вароши и варошице морају поднети план регулације и нивелације Мпнистру Грађевнна на одобрење.