Srpski tehnički list

|

љ

"= шина вертикалнакрендисаљка, (5бозатазећти

|

и ду ] / /) ОТРАНА 192

ИЗВЕШАЈ

БРОЈ 9

· ИЗВЕШТАЈ

СА ЕНСКУРЗИЈЕ ИНЖЕЊЕРСНОГ УДРУЊЕЊА У РЕШИЦУ од 7-—1ЛО ЈУЕФА ОВ. гОД.

(СВРШЕТАК).

Да пређемо на кратак опис осталих зграда, радионица, у Решици.

Зграда за -тудловање.. и ваљање СРидаипз- и. Ууафћиће) састоји се из једног главног простора од 95 м. дужине и 25 м. шприне, око кога је на северној, западној и јужној страни нижи простор од 8 м. ширине. На источној страни наставља се радионица бандажа дугачка 58 м. а широка 26 м., у којој се кују и други предмети до 5000 крр. тежине. У њој се налази један парни чекић од 17 тона тежпне за пробијање рупе у челичним трупцима за прављење бандажа, други један чекић за проширење и фазонирање ове рупе и једна ваљарица за бандаже са подземном парном машином двојницом од 500 коњ. снага. За. усијање челичних трупаца. за бондаже служе 4 пећи (сћбтеп), а за жарење (Апзејћићеп) готових бандажа има једна велика авечЕ

жарење (Апзојићоеп). За ваљање шина има једна ва-

љарица (, ) по тријосистему са 8. спрега ваљака (бегцзје), од којих први има један парни едеватор за дизање и спуштање предмета што се ваља, а последњи један систем точкова (ВоПвапе) за померање предмета што се ваља. За кретање ваљарице служи једна парна машина са. једним цилиндром, са кондензацијом и са клипним разводним механизмом од 1300 коњ, снага. За усијање челичних трупаца ради ваљања служе 5 пећи, свака са четвора врата. Изваљане шине од отприлике 20 м. дужине отсецају се одмах на дужину од 9 м., оставе се да се разладе, па се онда исправљају и крајеви отсецају и подједначују п шина доводина тачну дужину. Радионица за дотеривање шина снабдевена је са овим машинама: 9 машине за двогубо исправљање шина (Роррештећ азећпе), 1 машина за просто исправљање шина, 4 допел-Фрезмашине, 1 проста Фрезмашина,,4% двогубе бушиљке (Рорређоћгтазећте), 3 машине пробијалице (Ба пе), 1 мадиса 16), + машина, за исправљање Ар 2 тестере за сечење у ладном стању. Све ове пне терају посреством транемисије 1 6" пари 600 коњ. снага. КА а У северном делу лимарвице намештен је један ред машина за ваљање танких лимова, (Кеј есћатеске) са, 5 спрегова ваљака, од којих први, други пи четврти имају по 2 тврда ваљка од 600 мм. пречника, трећи има 8 ваљка а пети 2 ваљка од 2 м. дужице за осредње лимове. Покретачка парна машина ради са кондензацијом, има. разводни механизам са вентилима и јака је 60 коњ. снага. За усијање служе 9 пећи (СИ ћбјеп).

За сасецање свежања лимова служи једна Насми-_

това сечиљка (Хавшу већееге), а за сасецање и исправљање појединих лимова служе 4 сечиљке, 1 кружна сечиљка (Кгејззсћеете) и 2 машине за исправљање, које тера једна вертикална парна машина од 8 коњ. снага.

У средњем делу ове зграде намештена је ревервирна парна машина од 3000 коњ. снага, која тера по-

Х а па ту А У] по Р

У, ) )

/ – >> и =“ | | % У | 4 у МР АМО | ) и | ја ф“

У. 2 27 АРУ! фућ(ул = молу“ 2 5 а | ( Као | лађи Ј ~ ои та 6 :

моћу транемисије једну ваљарицу плоча са 8 м. дуг. ваљцима и једну велику универзалну ваљарицу; сем тога, директно тера једну велику ваљарицу профилисаног гвожђа са 4 спрега ваљака. Положај ваљака код ваљарпце плоча п код универзалне ваљарице удешава се помоћу једне мале парне машине са ланчаним пренашањем, а код ваљарице профилисаног гвожђа са једном хидрауличном направом. Све три ове ваљарице снабдевене су са по једним апаратом са точковима, преко којих се при ваљању креће материјал што се ваља. Ове апарате терају засебне мале парне машине.

да претходно откивање трупаца и сваривање гвоздених пакета за ваљарицу плоча и за универзалну ваљарицу намештен је између ових и ваљарице танких лимова један парни чекић од 5 тона ударне тежине. Уз парни чекић и описане ваљарпце припада једна пећ за сваршвање (Зенугејзвојеп) са непосредним ложењем, две пећи за сваривање са гасним регенеративним ложењем са 8 гасних генератора. да уметање трупаца у ове пећи служе 3 хидрауличне дизалице по 4000 кгр. моћи ношења, а свака пећ има по једну хидрауличну направу за извлачење трупада из пећи.

За сасецање дебелих лимова, плоча, служе 4 велике сечиљке | (Влесћасћеете); код највеће сечиљке са, 8 м. дугачким оштрицама намештена је и једна хидраулична дизалица.

ФКарење. (Апзо ће) пи исправљање лимова врши се у једном простору близу ваљарице танкога гвожђа, где је ради тога намештена једна велика пећ за жарење лима.

За дотеривање Фасонисаних предмета после ваљања, служи једна хидраулична машина за исправљање, једна универзална машина за сечење, 1 тестера за сечење у ладном стању. Њина моторна парна машина намештена, је вертикално и јака је 24 коњ. снаге.

Простор за сечење и прављење пакета има једну машину сечиљку за сечење плоча и 2 Насмптове сечиљке са на њима намештеним парним моторима,

За пробање материјала при предаји и пријему служи једна направа. са маљем (КаЏуегк) за пробе ударања и једна машина за оптерећивање шина, које тера једна локомобила. |

У радионици за оправку и стругарници ваљака врше се све оправке потребне за обдржавање машина ш направа у исправном стању. У њој се праве и дотерују сви потребни ваљци и нужне направе за топионице, зарад чега се у њој налази и ковачница. Ово одељење има 9 стружница ваљака (Мајлепдтећђапке), 6 мањих стружница, 4 машине рендисаљке (Нођецпавећте), 2 бушиљке, 2 шепингмашине, 1 машину за сечење завртаја, ! резмашину за вратове ваљака п 2 покретне дизалице (БашКгаћи). Уз то иде и једна мала радпоница. дрвених модела. Ковачница има 9 ватра, 1 парни чекић од 750 кгр. ударне тежине и један вентилатор. Мотор

44

и

Рт 4 4 ј „А о елл паше Сави 5 АМА РОГ ан ди и Жид ПИ" 5 ЕН Да Ми " " ал ул тиитит У . 4 " "= а У 1 И фр 7

~