Srpski tehnički list

БРОЈ 2 НОРМАЛНИ УСЛОВИ ЗА НАБАВКУ ГВОЗДЕНИХ КОНСТРУКЦИЈА СТРАНА 25

Ако је прописано, да се гвоздени делови поцинкују, калајишу или оловом превуку, то се овај посао мора извршити као превлака, која гвожђе потпуно и равномерно покрива и која је узањ добро припијена.

у 8. Испитивање ва време израде

Поручиоц има права, да одреди стручне органе, који ће се о каквоћи материјала и рада уверавати опитима и непрекидним или повременим испитивањем. Прелдузимач се мора побринути, да се поручиоцу или његовим замењеницима дозволи приступ у свако доба и на сваком месту у радилиштима, где се материјал и конструкција израђују.

Предузимач је обавезан, да изасланицима, којима је поверено испитивање и надзор, стави на расположење сав алат и радну снагу, који су потребни за извршење опита и испитивања.

У распису лицитације треба подробно назначити, у ком се обиму имају опити вршити.

Испитивање материјала вршиће се на захтев предузимача у Фабрикама гвожђа, од којих предузимач материјал набавља.

Ако предузимач или дотична Фабрика не располаже потребним справама и машинама за, прописано испитивање материјала, који се има употребити, то поручиоц има права да испитивања изврши о трошку предузимачевом на ком другом месту.

Предузимач је обавезан да за опите нужан материјал уступи бесплатно поручиоцу.

да опите треба употребити у опште отпатке и мање комаде, али при томе се поручиочев изасланик, коме је поверено испитивање и надзор, не сме ограничавати у избору комада за опите.

Примљени прописани материјал треба као такав жигосати (маркирати). Нађене делове, који не одговарају уговору, треба тако означити, да осе њихово одбацивање може лако познати, но да се тим означењем материјал не учини неупотребљивим за друге цељи -

Поручиоц је у праву, да од предузимача тражи накнаду путних трошкова за своје изасланике, кад је примање материјала извршено на ком другом месту, а не у месту где је радионица. Ако би се при испитивању готових конструкцијских делова, било то у радионици или при монтирању на месту грађевине, опазиле мане у изради појединих делова, то је предузимач обавезан, да рђаве и с манама комаде о своме трошку другима новим по пропису замени а да при томе не може полагати право ни на про-

дужење утврђеног рока за довршење нити на ослобођење од пенала (новчана казна усљед прекорачења уговореног рока за довршењеј).

Испитивањем у фабрикама гвожђа и у радионици предузимачевој мора се одлучно решити питање о унутрашњој каквоћи и доброти градива (материјала). при моитирању могу бити одбачени поједини комади само због спољних мана, које су тек тад примећене.

5 9. Овлонци — лежишта — мостова,

Лежишни тесаници за гвоздену конструкцију предаће се предузимачу у исправном положају и тачној висини; исто тако предаће му сеи осовина мосне конструкције и осовине стубова, у видљивим знацима, који су непомично постављени на самим стубовима.

За исправан положај стубова и ослонаца, један према другоме одговоран је поручиоц. Но ипак предузимач је обавезан, да се о овоме сам пре почетка монтирања мерењем увери, да евентуално нађена одступања писмено саопшти поручиоцу и да сачека његово решење о томе.

Ако би се тиме радови око монтирања задржали, онда ће се предузимачу накнадити тим застојем повећани трошкови.

За извршење поменутог мерења може се предузимач обратити представком надзорном инжењеру, који је у овом случајудужан бити му у помоћи без икакве накнаде.

Ако се зидани стубови, на које треба гвоздену конструкцију наместити, не би предали предузимачу у року који је у уговору одређен, и ако би се тиме задржавао почетак монтирања, онда ће се предузимачу рок за довршење гвоздепе конструкције у толико продужити као што ће му се накнадити и штета која би произишла усљед промењених прилика |у погледу погоде времена, дужине радног дана и т. Д..

Намештање ослонаца треба тако извршити, да они примају и преносе терет конструкције и прелазног оптерећења као равномерно подвљено оптерећење. 'Тога ради треба између плоче и брижљиво израђеног тесаника положити на, подесан начин један слој цементног малтера, олова или другу какву тврђу легуру.

Радове зидарске и камено тесачке који су за ово потребни, као и нужни материјал (цемент, олово или какву легуру) извршује и набавља поручиоц о свом трошку.

5 10. Океле и монтирање,

Начин монтирања гвоздене конструкције као и конструкција потпорних скела остављени су нахођењу и увиђавности предузимача, ако при

4