Srpski tehnički list

СТРАНА 96 О ЗИДАЊУ ЦЕМЕНТОМ

4

ПРИ НИСКОЈ ТЕМПЕРАТУРИ БРОЈ 2

На зиду од ломљеног камена

Спољни слој до на дубину од 5"/, Ппромрзо, местимице отпао и слабо се држи; шупљина има много. Малтер показује слабу чврстоћу.

На зиду

Има местимице шупљина; ивице су трошне. Џри-

јањање је добро, изузев на ивицама. Леп је доста испуцан, а чврстоће је приличне.

Добар све до самог тла, љускања нема, но има шупљих места. Чврстоћа малтера нормална, али опет остаје иза портланд цемента,

од цигаља

Бољи је но несољени. Квара од мраза нема; добро | држи, а и пвице су без повреде и мање је испуцан.

Хидраулични креч НЕСОЉЕН

Бетон Већ после прве зиме оштећен, а трагови од мраза били су од године до године већи. Језгро тела доста тврдо и чврсто. Површина промрзла, а тело је изгубило свој првобитни облик.

Зид од цигаља. Малтер на саставима ванредно добар; квара од мраза нема.

Лћ

НА БЕТОНУ И ЗИДУ

Већим делом је промрзо и одпао; на зиду од цигаља до на 80 см. више терена сасвим је одпао, а оста-

Зид од ломљеног камена Малтер на саставима промрво је до на дубину од 8 см лахко је раздробљив; у унутрашњости тела, доста | чврст, а пријањање је местимице врло лоше.

Горња облога. СОкров промрзла и одлубила се у већем комађу код обе врсте вида, од камена и цигаља. Неповређених делова, који би још на зиду држали, нема.

еп ОДЛОМЉЕНОГ КАМЕНА

так се је изљускао. Ивпце су делом неповређене а делом опет отпале. Шкриљасти малеер доста је чврст.

Обични креч НЕСОЉЕН

Зид од ломљеног камена

Тело се је делимично распало; малтер на саставима је равлробљив п сув. На горњем делу је понегде малтер из састава испран. На доњем делу је малтер бољи, но без довољне чврстоће.

Горња облога Сасвим пзмрзла, одпала п без кохезије.

Зид од цигаља

Малтер на саставима је песковит и без кохезије, а хрђаво је прпонуо,

Леп Сасвим отпао са обе врсте зида.

Примедба. Сва тела сачињена уз примесу соли, показују на северу изложеној широј страни избијање соли на површину, а највише се то опажа код зида од цигаља. Но нити на бетону, нити на пкојој од обе врсте зида, нису се могла приметити влажна места услед хигроскопне наклоности соли.

Шробе чињене са малтером у коцкастом облику у отвореном простору распале су се под упливом мраза; а то сигурно с тога, што је малтер, који је за зидање употребљен био, био нешто ређи и што гвоздени калупи

за ове коцке нису нимало воду могли да упију.

8. Преглед добивених резултата.

" Пре свега биће од користи да подсетимо да је количина примешане соли била 29, од тежине употребљеног спојног средства.

Пошто су пак тежине по запремени ових средстава разне, а поред тога п количина воде за прављење малтера, у којој је соли растворена, бива променљива за

| разне малтере, па кад се још поред тога узме на ум да за 19 примесе соли степен смрзавања воде опада за 0,69 Сеј. тад је јасно да су се разни малтери при раз| ним температурама смрзавалп.

На основу изложених бројних података ласно је одредики степен смрзавања малтера употребљених при бетонирању и зидању.