Srpski tehnički list

5

БРОЈ

Тако је рачуном нађено за

ПОРТЛАНД ЦЕМЕНТ

Смеса малтера по запремини · · ка Количина воде замешане · · · · 1 Количина соли у сразмери воде · 64, Оопадање степена смрзавања, · 8,800

Одатле се одмах види да примешана количина соли није била довољна те да степен смрзавања воде снизи испод оне температуре која је владала за време грађења објеката за опите (— 7 до — 11,5%0 обдан), што у осталом и директно посмарање потврђује.

Но и поред тога дејство соли је приметно, а без сумње би било још веће да је количина соли била потпуно у складу са владајућом температуром.

Општи потврђују да портланд цемент долази на прво место што се тиче постојаности на мразу. Одмах иза њега долази цемент од згуре из Сћотдех. Хидрауљични креч у опште није постојан на мразу, и само се под извесним условима може употребити за зидање при ниској температури.

Обични креч је у том погледу на последњем месту, јер се исти при смрзавици не може употребити за зидање у отвореном простору.

СИСТЕМ ПРЕНОСНИЦА

СТРАНА 87

ЦЕМЕНТ 04, ЗГУРЕ ХИДРАУЛ. КРЕЧ

1 1552 5) Пела 1558

ОВ а 1895 А 1954

32 4,9 2,2 ба Пе = 996“ — 2,00 ~ -— 7800 — 5

При блажијој хладноћи може се креч употребити без завора ако се поступи по начину у Норвешкој усвојеном. Извршени опити даље потврђују тај за грађевинску праксу важан Факт: да је за извршење зидарскиг ра= дова три ниској температури од тресудног значаја воду упијајуће својство употребљеног каменог материјала !

Ово се опажање односи поглавито на хидраулична, спојна средства, јер обични креч, и без мрава, кад се употреби са каменим материјалом који воду јако упија, даје малтер песковит, раздробљив п без кохезије.

Најзад се из горњих опита види, да је под истим околностима неко спојно средство тим постојаније на мразу, у колико је мања количина воде за прављење малтера примешана; јер и малтер од портланд цемента, иначе потпупо без замерке, пропадне на мразу ако се у жидком стању употреби.

(СВРШИЋЕ СЕ).

Ро Витри пева оу.

СИСТЕМ ПРЕНОСНИАЦА ПОМОЋУ КОЈИХ МАТЕРИЈАЛ НОРМАЛНОГ КОЛОСЕКА МОЖЕ МЋИ ПО УЗАНОМ КОЛОсЕКУ

ПРЕВЕО ВЕЛ. ВУЛОВИЋ

ИНЖЕЊЕР ДИРЕКЦИЈЕ

(СА СЛИКАМА НА

листу 103)

(СВРШЕТАК)

РАДНА ВА 1

Функционисање преносница на колосецима од 0:75 м. Понашање њихово у возу. Закључци за ове колосеке.

У Саксонској више пруга служе се преносницама, нарочито пруга Уушвзећћај-Ећтеп ледегавтоћ и КадеђешКадеђопте. Прву је Васацх посетио од части а другу је сву прошао.

Прва је пруга дугачка 18,900 кметара, п имаде два пара преносница, које су својина једне важне Фабрике артија удаљене 1.800 мет. од станице УУШасћећа-а а њима се само на томе делу пруге п служе. На томе делу пруге од 1.800 мет. наплазимо на кривине од 50—60 м. а на падове до 25". На месту пак, где та пруга пресеца главни друм имамо две кривине супротна смисла од 60 м. штречника а растављене једном правом дужине 12:00 метара. Пруга Кадеђеш - Кадеђопта дугачка је 16.600 км. а има два пара преносница, својина експлоатанта саме пруге, но је већ и трећи пар поручен. Ова, је пруга веома аксидантирана нарочито у своме почетку

| где су падови од 25"/ ; кривине п контра-крпвине од 60—75 м. птречника сљедују се пш растављене су правима од 10—12 метра дужине. Преноснице се употребљују на целој пруви а поглавито за трговину стакларије

у Радебургу. Па како, услед важности трговине имаде ' нарочити возова за путнике, то се преноснице не умећу у путничке возове.

Џреноснице на овим двема пругама старога су сп| стема Фабрике еслиншке (ел. 5. и 6.), а новопоручене су | система који смо описали (ел. 2. п 3.). Потреба да п преноснице буду са кочницама па прузи Ушвећћћај-а, није се ваљада опазпла с тога што је дужина мала (1.800 мет.) те их се тога и нема; међу тим све преноснице на прузи Вадеђеш имају и то систем Неђеметт. Узгред смо поменули да је нов систем кочења усвојен од Фабрике еслиншке врло подесан п лак, но је могуће усвојити п какав други тип но под условом да кочење не буде нагло, јер би се могле проузроковати несреће.

Јама товарења у Ушзећћа!-у као п Кадеђеш-у дугачка је само 12 метара, дужина довољна да се један