Srpski tehnički list

СТРАНА 18 ПРАВИЛА

за линију и висину помакнуте и обележиће вивину и на самом зиду на згодан начин, Она такса која се плаћа општинском (или државном) инжењеру за давање линије и висине, припада државном инжењеру за ово контролисање.

0 контролисању учиниће се забелешке у напред поменутом протоку, коју потписују оба инжењера.

Чл. 47.

Пошто је рок законом остављен општинама за извршење послова побројаним у предњим члановима већ одавно прошао, то ће се општинама још једном према величини атара оставити рок за израду према предњим прописима.

Ако за трећину овога, рока у којој општини неби од ових послова било ништа урађено, Министар ће упутити потребан број инжењера и геометара, да поново изврше а о трошку општинском (чл. закона о допуни закона о местима). Министар ће одредити колико ће се отручњацима платити из општинске касе у току рада а колико још кад радови буду потпуно готови и усвојени као добри.

Б.) У АРХИТЕКТОНСКОМ ОДЕЛЕЊУ

Чл. 48. Ове одредбе у ча. 6, 8, 9, 10, 13, !5и16 ових правила вреде и за архитектонско оделење.

Чл. 49.

Началник оделења са два архитекте образује технички одбор за дискутовање важнијих техничких и архитектонско-уметничких питања и за прегледање и исправљање планова и прорачуна. Чл, 50:

Прегледане и оверене планове спроводи архитектонско оделење вишим инстанцијама на даљи поступак.

Чао

За нове зграде и за доправке и поправке постојећих, чија вредност не прелази 10.000 динара, саставиће оделење дефинитиван план и прорачун.

За зграде преко 10.000 динара, према датом програму саставиће се скица „зграде, уз коју ће се приложити: ситуација, извештај о свему што је од важности за њу и приближан прорачун. По одобрењу ове скице израдиће се дефинитиван план и прорачун.

Чл 52,

Ни један пројекат не може се и не сме се сматрати као потпун ако не садржи статичка,

врој 2

испитивања, свих важнијих саставних делова, грађевине, као што су: лукови, сводови, стубови и т. д. у цркава и других зграда.

Чл. 58.

При поднашању пројекта за израду какве зграде, мора се приложити и котирани ситуациони и нивелациони план (види чл. 14. ових правила) места на коме се намерава грађевина подићи Оитуациони план цртаће се у размери 1:500, а нивелациони, што се дужина тиче у

"размери 1:509 висине пак у размери 1250:

да обичне прилике и незнатније зграде, довољна је, на ситуационом плану и висинска

' мрежа пли и само обележавање висина, арап| ским цифрама, најважнијих тачака.

Чл. 54.

На сваком ситуационом плану мора се,обележити правац магнетске игле.

Ча. 55. У нивелационим плановима. означиће се узек познато најниже, средње и највише стање под-

земне воде, као и оближњих текућих вода ако би их било.

Чала. 56.

Од места гди ће се зграда подићи, нацртаће се пресек земљишта са слојевима добијен сондажом.

Чл. 57.

Планови за зграде великог обима као и за комплексе са већим бројем засебних зграда цртаће се у размери !: 150, а за зграде средњега и мањега обима у размери !: 100.

41258.

Пројекат за зграду мора садржати: хоризонталне основе свију спратова, подрума, Фундамента, прочеље, зачеље и остале стране, попречне и уздужне пресеке, гредичне и рожне пологе, а све израђено чисто и тачно тако, да не може бити двоумљења на који начин и којим материјалом треба извршити зграду.

Ради једнообразности у називу појединих спратова именоваће се најдоњи део који делимице лежи под површином земље са речи: «подрум“ а над овим оледећи спратови са: „приземље“, „први“, „други“ и т. д. спрат а нај-

"после „таван“.

Ча. 59.

Димензије појединих делова зграде, бележе се у метрима до две децимале. Јачина зидова бележи се у сантиметрима, а јачина дрвене грађе опет у сантиметрима обележавајући их у виду простог разломка нпр. 'И.

|

Зе ој то о А а о У А О ава а о Славс ааода 7 Ла

На о РТ