Srpski tehnički list

ВроЈ 2

Чала. 60.

У основама уписује се циљ сваког појединог простора и његов обим и површина у метрима. При израчунавању површина и обима, сматрају се луцима спојени призидци и пресводене уложине као пуни зидови.

Сваки простор у основама означава се текућим цифрама у циноберовој боји почињући обележавање у основи најнижег спрата, па све до крова, а у сваком спрату од лева на десно и од горе на доле. У свима основама има се нацртати линија замишљеног пресека и обележити писменима.

Ча. 61.

Детаљни цртежи израђују се према потреби

у размери 1:50, 1;20 или 1:10.

Чл. 68.

Величина цртежа не сме прећи дужину од 65 см. а ширину од 50 см.

Ча. 63.

У предлогу за какве оправке или доправке, оделење ће изјавити, при саставу прорачуна, има ли, колико и каквог старог материјала, који преостаје а шта треба са њиме урадити.

Међутим кад год буде стари материјал употребљив, тачно ће се оценити и унети у прорачун тако, да се исти уступа предузимачу, а у исто време одговарајућа сума да се одбије од прорачунске суме.

Архитекта који је саставио прорачун дужан је увек и да поднесе тачан списак од овог старог материјала по броју и количини.

Чл. 64.

Од сваког одобреног и на чисто израђеног плана и прорачуна израдиће архитектонско одедење по једну копију и зодржаће за своју збирку, а оригинал предаће грађевинском одељку, ако он израдом грађевине рукује.

о

Технички услови за поједине радове у архитектонском оделењу прописаће оделење у што краћем року. Они важо и за грађевинске одељке.

Ово исто вреди и за специјалне прописе за састављање прорачуна, који ће се израдити према, пруским правилима.

В.) У РАЧУНСКОМ ОДЕЛЕЊУ.

Чл. 66. Никакав прорачун за израду нове грађевине или оправку постојећих неће се у рачунском оделењу прегледати пре, но што и инжењерско

ПРАВИЛА

ОТРАНА 19

| и архитектонско оделење планове и прорачуне,

према овим правилима, не прегледа и не овери.

Чл. 67.

За тачно срачунавање квадратуре, кубатуре и осталог, као и суме коштања у прорачунима, а све према цртежима пројекта, одговорно је рачунско оделење.

Чл. 68.

Сваки прорачун, који је при рачунској ревизији исправљен и доправљен другим мастилом, мора се начисто преписати и сравнити, па онда овериће га Начелник оделења а за тим вратити са оригиналом ипжењерском, односно архитектонском оделењу.

Ча. 69.

Кад год се предузима израда плана и прорачуна за какву већу грађевину, надлежно оделење известиће на време рачунско одедење: да

| ли од народа треба тражити пристанак за исплату ' те грађевине и у којој циФри приближно.

Ма 0.

Опште услове за издавање грађевина у израду, саставља надлежно оделење са рачунским оделењем и правним референтом, а оверавају их начелници оделења и правни референт.

Ма ЋЕ: Тип општих услова овај је:

Меолови за давање грађевине у израду.

У условима за давање у израду свих грађевина, на суву и води, морају се, поред осталих, чисто техничких одредаба, ставити и сљедеће:

(. За предузимача, који се израде грађевина, прими, важи лицитација одмах чим лицитациони протокол и ове услове предузимач потпише, за државу, кад Министар грађевина лицитацију одобри.

9. Сваки лицитант дужан је пре лицитације положити динара. кауције, било у готовом новцу или сигурним државним папирима. Ако ее полажу папири од вредности, примиће се по увиђају и оцени рачунског оделења.

3. Предузимач, који се прими израде грађевине, обавезан је ову строго по плану, прорачуну, овим и свима осталим техничким условима да изради, и у одређеном року држави преда.

А. Предузимач је дужан да за грађевину употреби прописани материјал.

5. На захтев надзорног инжењера или у случају сукоба овога са предузимачем, одредиће се техпичка, комисија од стране Министарства гра-

3%

Ми а

ин и