Srpski tehnički list

БРОЈ 2 пр А ВИЛА

погодбама; о чијем је трошку грађевина саграђена. По том се имају изређати мане и неправилности уочене, као и мишљење чланова комисије о овима; сви више и мање израђени послови на грађевини. ако их буде било, одвојив оне радове, којих су цене у прорачуну предвиђене а које је Министар грађевина нарочито одобрио и цене одредио. У првом случају комисија ће се најтачније позвати: на поједине тачке прорачуна.

На. послетку, дан, месец, година и број акта, којим је одређена комисија,

6) Рачун више и мање израђених послова.

Рачуни се морају сваки посебице састављати на предрачунској хартији, са најтачнијим описом појединих извршеннх или неизвршених послова. Надзорни орган мора нацртати и приложити све измене првобитног плана и поднети колаудирајућој комисији на увиђај и оверу, са назначењем датума и нумере решења Министровог, којим су одобрене ове измене.

Овако састављени рачуни са плановима, прилажу се завршном рачуну. :

в) Завршни рачун.

Рачун овај саставиће се по нарочитом фФормулару који ће начелници оделења израдити.

г. О предавању извршене грађевине или оправке.

Ово ће се извршити тачно по пропису у 51. закона о подизању јавних грађевина са нарочитим актом, у коме ће се означити: да се грађевина предаје дотичном лицу у онаквом стању у каквом је нашла колаудирајућа комисија.

д) Опште наређење,

Документа пода, 6, ви г с десне стране потписују сви чланови комисије.

Документа под а и в с леве стране потписује предузимач.

Документа под г с леве стране потписује оно лице које грађевину прима на употребу.

Сва ова документа саставиће се како је горе изложено, па односила се на нове грађевине или ма какве оправке.

Ако би какву грађевину или оправку плаћала уједно и држава и округ, срез или општина опда ваља израдити и два рачуна за више и мање израђене послове, два завршна рачуна и два протокола колаудације, одвојив у једнима радове, које држава плаћа, а у другима, који падају на терет: округа, среза, или општине.

Чл. 97.

За тачност свију докумената која подноси колаудациона комисија одговорни су подједнако сви чланови.

СТРАНА 28

У. Опште одредбе.

Чала. 98.

Од сваког одобреног и начисто израђеног плана и прорачуна израдиће се у Министарству грађевина по једна копија и задржати за збирку, а оргинал предаће се грађевинском одељку, ако он израдом грађевине непосредно рукује.

Ма а

Оргинални планови и прорачуни грађевине које само Министарство извршује и копије свију грађевина завешће се у инвентар надлежног оделења и чуваће се.

Чл. 100.

Техничке услове за радове у појединим оделењима прописаће Начелници оделења у што краћем року.

Чаги И,

За све копије планова и прорачуна, које би тражила приватна лица плаћа се прописна, такса и у напред полаже (види закон о таксама.)

Копирање ма каквих техничких докумената, не сме бити у Министарству, 6е3 одобрења, надлежног оделења, а у окрузима без одобрења шефа грађевинског одељка,

Чаг-102,

Акта, планове и техничка документа, у опште, нити поједина оделења, нити грађевински одељци, ни архива не смеју издавати никоме на увиђај и расматрање ван зграде Министарства грађевина односно грађевинског одељка.

Само на изричну преставку управе «инжењерског удружења» могу се инжењерском удру-

" жењу издавати акта и цртежи већ извршених објеката ради студије и обавештења чланова

удружења. 4.403:

Никакав вишак послова или измене у прорачуну неће се Министру поднети на одобрење пре но што их је предложио надзорни орган, а проучило и своје мишлење написмено дало надлежно оделење

Ако би се надзорни орган и надлежно оделење у мишлењу нимоилазили, онда ће сваки своје разлоге написмено поднети Министру.

При поднашању предлога за измену планова, и уговореног материјала, увек ће се означити количина вишка или мањка.

Чл. 104.

Начелници оделења предлажу Министру чиновнике за вршење послова из другог ког оделења само по споразуму са начелником надлежног оделења.