Srpski tehnički list

(ТРАНА 22

ПО РОА ВИЛА

БРОЈ 2

са осталим документима Миниттарству Грађевина на даљи поступак.

Чл 88.

Шеф грађевинског одељка водиће бригу, да се оправке на државним окружним и среским грађевинама на време врше а у смислу наређења 5 19. закона о подизању јавних грађевина. (С тога ће шеф грађевинског одељка, или сам или у случају препреке, његов млађи инжењер, редовно обилазити и прегледати ове државне, окружне и среске грађевине у свомо округу, у каквом се стању налазе, па ће евентуалне предлоге за оправку, са техничким документима под“ носити министарству грађевина, најдаље до конца месеца Априла сваке године.

За предлоге, који би се у овом погледу, у невреме подносили, тако да услед тога оправке не може солидно и на време да се изврше биће одговоран шеф оделења.

Чл. 89.

Грађевински одељци подносе Министарству Грађевина, најдаље до конца Новембра сваке године, статистичке податке о следећем:

а) Колико је километара нових путова за ту годину просечено и израђено;

6) Колико је мостова и пропуста и од каквог материјала у току године израђено;

в) Колико је новаца утрошено у току године из народног приреза за израду путова, а колико за израду пропуста и мостова;

г) Колико је утрошено у тој години народних раденичких надница а колико колоких или коњских за израду и оправку путова;

д) Колико је нових зграда израђено у тој а колико је оправљено и шта је на њих утрошено, одвојив државне издатке од окружних, среских или општинских;

ђ) Најзад поменуће се у извештају и оне грађевине, које су у тој години почете а нису довршене а тако исто и на којим је грађевинама из прошле године рад продужен.

Чл. 90.

Шеф грађевинског одељка издаваће предузимачима само копије од планова и прорачуна за нове грађевине или оправке тек пошто је такса наплаћена.

Ча. 91.

За библиотеку и инструменте у своме одељку, одговара шеф грађевинског одељка. Према томе он рукује библиотеком и инструментима, издаје их на употребу потчињеном особљу, као што их од истог прима по свршетку посла.

Ш. МАДЗОР МАД ИЗРАДОМ ГРАЂЕВИНА И ПРИЈЕМ ИСТЕ (КОЛАУ ДИРАЊЕ).

Ча 92.

Над грађевинама испод 15.000 динара, вршиће надзор дотични грађевински одељак.

За грађевине чија вредност прелази 15.000 динара одређује Министар Грађевина из надлежног оделења, а на предлог Начелника, једног инжењера односно архитекту, који ће стално вршити надзор.

Грађевински одељак, односно нарочити инжењер или архитекта мотриће, да се израда, нове грађевине, оправка или доправка у свему врше према погодбеним условима. Сем тога врши сва снимања нужна како за привремени тако и за дефинитивни обрачун.

Ради евиденције свију радова водиће нарочити дневник (грађевиноку књигу који потписују: надзорни орган и предузимач односно његов инжењер,

Ча. 93.

Надзорни орган овераваће признанице за исплату зараде предузимачеве а према количини израђених послова, ако исти одговарају техничким документима, у противном одговараће и материјално за штету.

Чала. 94.

Надзорни орган, не може наређивати пиканав вишак послова без одобрења Министра Грађевина. Но у олучајевима, кад је тај вишак послова хитно потребан, ради обезбеђења грађевине, надзорни инжењер може паредити, да се потребан вишак радова изврши, и тражиће од Министра одмах накнадно одобрење.

Ча. 95 Чланове комисије за колаудирање и дефи-

| нитиван пријем (ради повраћаја, кауције) извр-

шених грађевина и оправака одређује Министар Грађевина, означујући ко ће бити председник ове комисије. Надзорни инжењер је увек члан ове комисије.

За колаудирање и дефинитивни пријем ситнијих оправака чија вредност не прелази 2000

| дин., одређује комисију шеф надлежног оделења.

Ча. 96.

Протокол колаудације, рачун више и мање израђених послова, и завршни рачун саставиће се овако:

а) Протокол колаудације. У протокол кола-

" дације мора ући:

Опис грађевине, сравњење ове са даним планом, односно мера и материјала; да ли 0одговара уговору и условима и другим техничким