Srpski tehnički list

БРОЈ 8

УПУТ ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА

СТРАНА 55

6.) Намештање тесаника у фасади, изузимајући портале и сркере који су испуштени, треба једновремено извршити са извођењем зида.

в.) Гвоздене пијавице и клинове, који се употребљују за хоризонталну и вертикалну везу тесаника, треба. пре њихове употребе превући слојем цинка, а по том их утврдити у камен заливањем олова или хидрауличног малтера (никако цементом, гипсом пли сумпором). Изливено олово пошто се олади треба длетом поравнити.

г.) Најбоље је да се тесаници при намештању полажу у малтер. У осталом за намештање и задивање истих треба употребити обичан или хидраулични малтер. Према потреби првоме треба додати мало цемента, Употреба чистог цемента или гипса искључена је за овај циљ.

"д.) Венце, који су изведени од тесаника, за које смо сигурни да су на времену потпуно постојани и нису хигроскопни, није нужно цинком покривати, само у том случају треба горњој површини дати довољан пад.

При покривању венаца над вратима и прозорима, треба ивицу лима са стране на, више извити и покрити је узаним парчетом лима, да би се тиме спречило сливање воде низа зид.

ђ.) Тесанике који су у згради споља узидани а хигроскопни су, треба по позадини катраном премазати,

да би се тиме спречило "НАШ МУ. У

преношење влаге у зи- пр

дове, _ в.) Да би се избегли преломи каме- 4207

них прозорских прагова, треба их полагати само у дужини чистог прозорског, отвора или са шупљом хоризонталном спојницом у границама чистог прозорског отвора, кад су онпу зид упуштени.

Из нетих узрока треба и на то пазити, да хоризонтадни надпрозорпик при извођењу зидова не буде одмах потпуно оптерећен, шта више и испуњавање између олакшавајућег лука и надпрозорника требало би да, изостане за неко време.

РРРЊА И ВИА МАМЕНА Ј

МУЈВ

(да прозорске прагове види тач. н земљаних и зидарских радова.). ж.) Стубове четвртастог и кружног пресека треба

оквиР

МЕРИЛО 1: 5 ба“ т.

испитати, да ли димензије њиових пресека одговарају узетом оптерећењу.

(Види тачку л. земљаних и зидарских радова.)

8.) Нарочиту пажњу треба обратити на правилну израду детаља за каменарске радове.

Хоризонталне спојнице код тесаника треба изводити ако је пкако могуће без прекида у хоризонталној равни. Исто тако треба радити и онда, кад се облога, од тесаника спаја са другим архитектонским деловима као: стубовима, пиластрима и оквирима.

Шри везивању архитектонских делова у камену са пцпгљаном облогом, мора висина тесаника бити равна вишегубој дебљини цигље заједно са спојницама. Тако исто мора површина тесаника према дигтљаној облози бити вертикална, исто онако као кад бп се тесаник поред тесаника полагао.

Ако се употребе боспрани тесаници, то треба по правилу да је поруб начињен само на две ивице п то на доњој и једној са стране, јер се тиме с једне стране, битно уштеде трошкови око израде а с друге пак, хоризонтална спојница заштићена је од уплива времена 60сажом горњег тесаника више, него што би то било са порубом од све четири ивице. (Сл. Зли 9.).

и.) Код слободних степеница од тесаника, до 1,00 мет. ширине, треба степене најмање 12 см. узидати, но онда у сваком степеничком краку полазни и сваки четврти степен, треба, да је по 25 см. у зид упуштен. Код степеница које су шире од 1,00 м. треба сваки

22777 7 ПРОЗОРНА ДАСНА > =>

А 12277

степен најмање 25 см. увидати.

ј) Прагови пред кућним улазима треба да су најмање 50 см. широки и да имају довољан пад.

к.) У случају где се за намештање тесаника употребе обичне скеле, треба се постарати за појачање истих, само на оним местима где се диже ин пренови тешко комађе.

Дрводељски радови и градиво.

а.) Да би се спречило трулење греда треба по правилу осигурати њихове чеоне стране од влаге, доводећи