Srpski tehnički list

56 СТРАНА УПУТ ВА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА БРОЈ 8

их у непосредни додир ва спољним ваздухом помоћу ваздушних канала, или пак треба крајеве греда, који на зид належу, обложити катранисаном хартијом или масном глином, а у сваком случају треба греде полагати на суве зидове.

6.) Греде се могу полагати на чистој дужини од 5,60 м. без нарочитог појачања или подупирања. Но ако се употребе на већој дужини, онда за појачање целога строја греда треба употребити нарочиту конструкцију као: потпасивање (Опбегаиве), подупирање стубовима, појачавање (Атпштипсеп), крстато таваничење (КтепазааКале) ит. д.

в.) Кад сеу подрумским просторијама употреби дрвени патос, онда треба потпатоснице полагати на озидане стубиће од три пологе цигаља пи одвојити их асФалтисаном хартијом, а у исто време постарати се за стално проветравање испод патоса. Но ако се за патос употребе узане даске (Рлетепбизђодеп), њих треба полагати у асфалту, који се разастире по подлози од бетона, цигаља пли камена.

Ако се употреби први начин патосања, онда треба целу површину испод патоса покрити диглом пљоштимице плп слојем бетона најмање 10 ем. јачине п прелити

слојем асфалта од 1 см. дебљине. Треба се такође постарати, да дрвени делови — изузимајући узаних летвица на патосу поред зида — не дођу нигде у додир са зидом. Да би се постигло непрекидно проветравање про· стора испод патоса, треба га с једне стране довести у везу са простором над патосом а с друге са димњачном " цеви помоћу канала. Ако је везивање са димњачном цеви немогуће директно извести, онда треба употребити одводну цев, којом ће се ова веза постићи. (Види сл. 9. И 4. на страни 52 и 59). г.) Ради веће сигурности против пожара, треба на таваницама у место дрвеног патоса — ако тавански простор није намењен за становање, пли ако нема других

узрока, који би патосање захтевали — положити слој гипса, (подбој), коме по могућству треба додати пепела од кокса, преко танког слоја песка. Поред зидова треба оставити мали простор непопуњен, да би се омогућило штрење гипса, и овај тек доцније истим материјалом попунити. Да би се греде могле довољно исушити, треба тек после 9 месеци пошто се кров покрије нанети овај слој гипса.

Д.) За испуњавање простора између строја греда, треба употребити чисту пловачу, сув песак или свежи пепео од кокса.

За извршење таваничења (5фаакила) између строја греда, треба по правилу летве на греде приковати а никако жљебити греде.

Покривачки радови.

а.) Као нагиб код двостраних кровова треба узети за висину (Ћ) доле означене делове од целокупног распона (1) и то:

1. За жљебљени цреп (Каллесе!- Пасћ) никако испод А.

2. За обичан цреп (Вљђетвећуал2-Расћ) 7.

· За холандски извијени преп (РЕапиепдасћ) 37.

со

(|

МЕРИК, 1:70

Сл. 9.

За шкриљац по немачком начину у, — у. За шкриљац по енглеском начину а— у. дрвени цемен: (Нојаеетепћ) а —Уло Ва катранисану хартију (Рарре) А. За метале (бакар, цинк) Уб >

б.) Кровна дашчана облога, при покривању са шкриљцем, треба да је начињена од узаних дасака. Да би се спречило продирање снега, прашине и чађи с поља на таван, препоручује се да се дашчана облога покрије најпре катранисаном хартијом.

в.) За покривање шкриљца, треба ако је могуће употребити бакарне пли бар добро поцинковане или побакрене клинце.

ООСС НТ 25) 55