Srpski tehnički list

БРОЈ 4

СКЕЛЕ ЗА СВОДОВЕ КАМЕНИХ МОСТОВА

СТРАНА 71

СКЕЛЕ ЗА СВОДОВЕ КАМЕНИХ МОСТОВА.

по ПРЕДАВАЊУ ПРОФ, ВинклЕРА НА БЕЧКОЈ политехници,

ИЗРАДИО М. Ј. ВАЛЕНТА

ИНЖЕЊЕР

(СА СЛИКАМА НА ЛИСТОВИМА: 112. п 118.)

Ин

(СВРШЕТАК)

Ш. Стројеви за спуштање скеле.

28. Опште. Кад се скела спусти, слеже се и свод и угне у исто доба. Ако би се скела нагло уклонила, свод би се могао угнути дотле, да наступе у њему сталне деформације. Зато се мора скела уклањати сасвим поступно. Средства су зато:

Клинови. Завртњи. Песак.

4. Екецентрици.

Ови се ови стројеви могу наместити или испод саме скеле (дакле између целе конструкције и њене подлоге) или испод венаца. Први начин захтева мањи број стројева и спуштање бива равномерније. Други пак даје могућност да се облик скеле стројевима дотера.

94. Клинови сл. 28. [Л. 112.] су најобичнији алиим најнепотпунији строј. По два се клина положе један на други тако, да су им спољне површине паралелне, и тако се умећу или између саме скеле и подлоге, или између наплатака и потпорника, или између наплатака и наслонада. Кад се скела спушта, клинови се истерују ударцима; спуштање треба да буде равномерно, а то се наочито код већих мостова постиже врло непотпуно и на махове, јер клинови не попуштају ни одма ни подједнако. Зато би употребу клинова требало ограничити само на скеле мањих мостова. Ако је / површина са којом клин лежи па својој подлози, фф број клинова у једном ребру, онда је приближво:

Ви

ф = 820 · 4 у квад. сант.

где се а би е уводе у метрима а имају израније познато значење.

95. Завртњи дају равномерније спуштање скеле. Намештају се пли између скеле и подлоге или испод наплатака.

Ол. 30. п 81. [1. 12.] показују начин конструкције.

Завртњи се покрећу кључем или полугама. Ако је д пречник завртња, 4 јачина свода у темену, ; распон, е размак ребара, # број завртњева у једном ребру, онда је приближно

0 ј/з = у сантим.

ако је а ! и е изражено у метрима.

26. Кесе напуњене песком употребио је први Бодемулен (1848.). За време грађења належе скела на трупце од меког дрвета. Кад настане потреба спуштања умећу се међу оба прага или јарма кесе од грубог платна напуњене песком сл. 29. [Л. 112.]. Са два клина, једним изнад другим пспод кесе, постиже се чврста потпора скеле, која ће да замени трупце од меког дрвета, који се поступним отесавањем слабе и најзад сасвим избаце. Скела. лежи — почива — сад само на кесама, које се могу испразнити поступним испуштањем песка кроз цевасте наставке зашивене на кесама.

Само вађење трупаца потреса свод, проузрокује неједнака слегања, а може бити узрок и јачој повреди свода, ако услед великог притиска нека кеса пукне.

27. Цилиндри напуњени песком (Запа ћбрје) бољи су но кесе. И овај је строј први употребио Бодемулен (1854. г.). — Цилиндри од ливеног гвожђа пли јаког лима напуне се песком и у њих усаде трупци, на којима ће скела лежати сл. 88. [ 1. 112.]. Цилиндри имају на свом доњем обиму неколико — обичпо четир — отвора са кратким цевима, које се за време грађења плутом запуше. Кад треба скелу спустити, плуте се извуку и песак исцури, што бива врло споро. Цилиндри се граде обично од гвозденог лима 2—98 мм. дебљине, данце је дрвено, а трупци од тврдог дрвета.

Оваки су стројеви врло сигурни, али се морају пажљиво монтирати. Песак мора бити ситан, чист и јако сув; за време грађења мора се чувати од влаге. Зато се горњи део, између цилиндра и трупца излије гипсом или асфалтом, а цео цилиндар омота катранисаним платном. На дрвено данце полаже се колут од каучука, катранисане артије или платна. При скидању скеле песак врло споро цури, често сасвим усане и мора се кукама исчачкати. Овај се строј показао као поуздан и онда, кад су цилиндри за време грађења били под водом; песак се тад наравно морао исчачкати.

Ако је % број цилиндара у једном ребру; а пречник трупца, ( распон, е одетојање ребара, онда је при-

ближно : -е фи 7254 - у сантиметр.

Јачина лима приближно је 0:014 и пречник отвора 0:09 4.

10%