Srpski tehnički list

БРОЈ 4 УПУТ. ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА

СТРАНА 78

УПУТ ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА ИЗ ПРУСКОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ПРАВИЛНИНА

ПРЕВЕЛИ ЈОВ. КОВАЧЕВИЋ инжењер и МИЛ. РУВИДИЋ архитект

=

(НАСТАВАК),

Стаклорезачки радови,

а.) У интересу јевтинијег одржавања, треба крила на прозорима и вратима поделити пречагама тако, да поједина окна не буду већа од 50 на: 70 см.

6.) За окна од УУ, СМ. довољна је јачина стакла од Пло мм. За окна већа од УУ до "У, СМ довољна је јачина од 2 мм.

За окна већа од "7, до УУ, СМ. довољна је јачина од 2 —8 мм.

За окна још већа од ових, која се ређе употребљавају, треба предвидети стакло од 8, мм. јачине или ливено стакло.

в.) Код стаклених покривача треба обратити пажњу на целисходан начин покривања, а нарочито на што правилније одвођење воде која долази од знојења унутрашње површине стакла.

Да би се ограничило образовање паре на доњој страни унутарњег покривача, треба отворима загревати простор између спољњег и унутарњег покривача, да разлика у температури на доњој и горњој страни стакла не буде велика.

Тапетарски радови.

За јевтине тапете не треба употребљавати подлогу од хартије, него их лепити непосредно на површину зида, пошто се иста претходно добро премаже лепком. Код свупљих тапета треба зид увек претходно покрити обичном старом хартијом (Маса). На зидовима горе и доле, као и у свима угловима и на испадима треба прилепити бордуре па их клинцима утврдити.

Грејање.

а.) При одређивању величине пећи према површини и висини дотичног простора, треба се обзирати поред кубатуре тога простора и на његов положај, да ди једном или двема својим странама слободно лежи и да ли је изложен ударцу ветрова.

Пећи и шпархерде од каљева треба испунити у јачини од ју, цигле или са две вертикалне пологе црепа. Сама огњишта пак треба увек озидати шамот циглом и шамотским малтером.

6.) Забрањено је намештање кључева на чунковима пећи.

Особиту пажњу треба обратити на херметичне, потпуно опробане затвараче на пећним вратима. До сада се најбоље показао затварач са завртњем и полугом по средини, при чему се усљед притезања завртња, преноси притисак подједнако на све стране врата.

в.) Подножје пећи, камина и шпархерда од каљева, треба снабдети са ваздушним каналом, да би се спречило прогоревање патоса и преношење ватре на гредни строј усљед јаког загревања подножја.

г.) Обичне гвоздене пећи (т. 3. Капопепобјеп или пећи без огртача) треба намештати само у просторима нижега реда; у становима и другим просторима у којима се људи дуже задржавају, треба увек намештати пећи са регулатором и довољно широким огртачом.

д.) Испод пећи и шпархерда несме бити намештен обичан патос; за ово треба начинити нарочиту подлогу независно од патоса. Ако су простори са гредним стројем, онда за овај циљ треба наместити јаке тадпе по гредама или између њих; док међутим у просторима, који леже на сводовима, или на каквим другим масивним и против ватре сигурним таваницама, као и непосредно на земљи, треба за подлогу озидати нарочите темеље.

Џећи и шпархерде од каљева треба непосредно изводити на подлози спремљеној на горе поменути начин. Но ако је простор патосан, треба употребити и дрвени оквир са којим ће се патос сучељавати. За гвоздене пећи и шпархерде треба па против преко подлоге од талапа положити најпре плоче од камепа или печене земље (Ећезеп), па тек на ове наместити пећи.

Ни у каквом случају није довољно да се дрвени делови испод пећи само лимом обложе.

Споредни и непредвиђени трошкови око извођења грађевине. %)

Ако нарочити односи не условљавају што друго, онда трошкови око извођења не смеју прекорачити.

Код грађевина са прорачунском сумом преко 800.000 дин. издатак од 5%.

Код грађевина са прорачунском сумом између 300.000 и 100:000 дин. издатак од 72.

Код грађевина са прорачунском сумом -до 100.000 дин. издатак од 109.

Овде се узима у рачун само она сума, која обухвата трошкове целокупне грађевине, заједно са споредним зградама, намештајем ит, д. док међутим трошкови око куповине земљишта не узима се у рачун.

#) Прк извођењу грађевина појављују се многи споредни трошкови, који повећавају суму коштања целокупне грађевине, а без којих се не може бити, тако нпр. код грађевина које се у режији извршују, мора се узети у рачун, копање јаме за гашење креча, правдење шупе за чување цемента, негашена креча и алата, даље направа,

простих машина за правлење малтера и т, п. као и плата надзорницима за време грађења.

У пепредвиђене трошкове, долазе трошкови око комисиског извиђаја, чија би се потреба појавила за време грађења, као и попутина и дневница за повремени надзор. Овиови трошкови плаћају се из бу-