Srpski tehnički list

ПУ-

ОТРАНА 80 УПУТ ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА БРОЈ 4

дашчаном облогом помоћу јаке савијене дршке. Ова је дршка утврђена завртњима на једној страни за горњу ивицу узенгије а на другој, за доњи крај гвожђа (ћ) које вири из дашчане кровне облоге, у коју је упуштено, Да би завртњеви били што трајнији, то су употребљени и навртњеви (1). Да се не би спречило истезање атике, мора се на лиму ва завртње исећи веће дугуљасте рупе.

По дршкама су намештене даске ва гажење, које

ју

ПБ

"+ 8-о 10 20 40

30 50 у Бе рај

До

| зденим подупирачима, чији су доњи крајеви усађени и

заливени оловом у тесаник главног венца. Због коритастог облика олучног дна, изгледа као да се олук може без икаквог квара обилазити, но при том мора се упо-

„требити цинкани лим Бр. 14 и наместити олучна гвожђа

у одстојањима највише од 60 до 60 см. - Но ако се употреби мања јачина лима, или се олучна гвожђа наместе у већим остојањима, онда се иговде мора

, МЕРИЛО 1:10

15, = о 10 207 (= ревЕЕнев= а = МЕРИЛО ::5

Образац Р

спречавају како приступ одлучном дну тако и наносење квара олуку усљед клизања снега са кровне површине, а међутим омогућавају обилажење олука ради оправака и чишћења. Утврђивање ових дасака за дршке бива помоћу гвоздених спојних кука (КЈаттетћакеп) и клинова.

Да би се постигла сигурна веза између предњег краја лиманог покривача са главним венцем, треба у одстојањима највише од 60 до 60 см. утврдити у тесаник главног венца завртње, чији је доњи крај заливен оловом а горњи пролази кроз лимани покривач. Завртње и подметуте прстенове, треба добро притегнути навртњима, преко којих треба залемити лимане капице.

Пошто се завртњи, да би се прскање тесаника спречило, морају у извесном остојању од ивице венца наместити, то ради довољног укрућења предње ивице лиманог покривала, треба ову ивицу обмотати око поцинковане гвоздене жице.

Обрагац ЈЕ даје подесне олуке за високе зграде, чији су кровови нарочито изложени непогоди времена. Предња страна олука осигурана је са вертикалним гво-

употребити подлога олучном дну, при чему одлучно дно и олучно гвожђе мора бити у средњем делу право начињено. ·

Лим атике: треба на торњем крају око превијеног дела олучног гвожђа спојити на жљеб са лимом олука, а доњи крај слободно превити око парчета гвожђа, које је нритврђено за вертикални подупирач, да би се тиме омогућило кретање лима при промени температуре. Ако се атика изостави, онда се у том случају могу олучна гвожђа, као и код обрасца (С, архитектонски израдити.

Главни венац код овог образца, покривен је цинком само на оном равнијем делу, који се испод олука налази, међутим предњи много стрмији део, који је за 8 ем. нижи, није металом покривен. Мора се претпоставити да су горње плоче овог венца начињене од чврстог и на времену постојаног тесаника, који не упија влагу; спојнице ових тесаника треба најбрижљивије затворити.

Образац ТК показује постројење олука у вези са кровом, који је са дрвеним цементом покривен. Овде је дно олука само олучним гвожђем подупрто, што је у