Srpski tehnički list

= Е-

СТРАНА 40.

планове и допуњују их“ и то „по упуствима“ које су онч сами дали и за то се добро наплатили. Зар се ви не стидите кад упоредите ваш одговор на револуцију Удружења са вашим садашњим поступцима при склапању уговора 2

РАД УДРУЖЕЊА БРОЈ 8 и 4.

у ма какву расправу са данашњим Одбором и председником Општине, те да се па њих више и не обраћамо после опаквог њиховог неквалитикованог поступка, већ да само путем јавности такав њихов рад жигошемо, и да то учинимо једном изјавом од прилике ове садржине:

6. На остала трабуњања ваша, господине председниче, као оно о руском цару, г. Линдлеју и канализацији Варшаве не вреди ни одговарати. Томе се паметан човек може само смејати.

Ви сте, без сумње очекивали да ће Удружење морати одговарати штогод на ваш одговор, ако не за што друго а оно да сузбије ваћа извртања. Ви сте се можда и чудили, што вам се до сад пишта не одговара, па сте уз књигу „Београдски водовод“ разаслали ваш засебно отштампани памфлет, да га српски инжењери не би заборавили. Али сад ваљда п ви увиђате, да је било добро,

у што је између вашег одговора и одговора Удружења протекло извесно време — јер су вас ваши рођени поступци утерали у лаж.

Да завршимо.

Да сте хтели радити, како захтевају иптереси Општине, онда сте досадање радове по тој ствари могли завршити само тиме: да распишете стечај за израду пројеката, као што се свуда ради. Да сте то учинили још онда, кад сте решили, да не примите ни један пројекат грађевинског одељења Општине, ви би до сад — јер од тога доба има већ толико месеца — имали готове пројекте, оцењене, ако хоћете, од најславнијих стручњака, а за мпого мању цену, но што ће те ви платити по уговору. Можда од српских инжењера не би ни било пројеката или би били одбијени, али ваш поступак био би коректан,

Но ви тако нисте учинили. Расписали сте до душе један стечај али тако, да се није могао такмичити ни српски инжењер ни предузимач. Њега је осудило одмах Удружење Српских Инжењера и Архитекта, а страни гласови и ваши рођени садањи поступци потврдили су, да је оно имало право, То ће морати признати и незаинтересовани људи, који су ову ствар пратили,

Удружење је покушало да обрати пажњу Одбора на погрешке ваше и ваших кметова, и ма да је зпало, да у одборника, којису о томе гласали, може наћи и неодобравања, ипак се није могло надати, да ће они имати тако рђаво осећање о части, да са презрењем прелазе на дневни ред преко представке једнога Удружења, које има, без мало толико чланова, колико је гласача њих Београду на врат натурило — једна појава, која без сумње мора изазвати гнушање свију праведних људи.

Најзад, господине председниче, Удружење је убеђено да је овај одговор колико објективан, толико и према заслузи вашој и одборника, и да ће то уверење имати и публика, која га прочита.

Председник. — елите ли сада да најпре прочитамо и нацрт изјаве коју је Управни Одбор спремио, па да пређемо на дебату, или да то изнесемо после дебате о прочитаним нацртима (чује се: уда се најпре и то прочита“).

Дакле као што сам вам већ казао, пошто је Управни Одбор мислио, на који начин да одговори,. сложио се у томе, да вам предложи, да донесете такво решење, по којем Удружење сматра, да му не приличи да се упушта

(Чита).

ИЗЈАВА

„Поводом стечаја, који је Општина вароши Београда расписала за грађење канализације, кеова, и антрпота, Инжењерско Удружење, спроводним писмом својим од 29ЈУ1. 1895 год. упутило је Одбору Општинском своју резолуцију, тим поводом донесену, на једном од својих састанака. Удружење је то учинило у намери да Одбору Општинском послужи спојим саветом, који му је дат не њега ради, већ ради саме ствари, како би се она решила онако, како то углед и интереси престонице и свију нас налажу.

По пријаму тога акта Инжењерског Удружења, Одбор Општински на састанку својем од 134УП. 1895 год., по саслушању извештаја који му је предведник Општине поднео, донео је одлуку, да преко акта Инжењерског Удружења са презрењем пређе на дневни ред, те да се и то решење и у свему усвојени извештај председников доставе Удружењу као одговор.

Извештај председника Општине г. М. М. Богићевића није ништа друго до памфлет, пун доказа о неспремности, пакости и вољи за извртањем правога стања ствари, код оних који су му тај назови извештај спремили и саветовали му, да га усвоји, а пре свега и код њега самога, пошто је он тај памфлет као свој и приказао.

Решење самога Одбора Општинског међу тим тако је монструозно, да ће остати као жалостан

доказ, да је било времена, када се, на срамоту пре-

стонице могла управа у Општини њеној и тако понашати као ова данашња.

Поменуто решење Одбора Општинског до данас још није достављено Удружењу Инжењерском, али је оно у своје време штампано у јавним органима па и засебно отштампано и приљежно растурано.

Па једно с тога, а друго, што је данас већ Фактима утврђено, да је протест Удружења противу онаквог стечаја Општинског, био оправдан, јер се томе стечају нико озбиљан није одазвао, а Општинска Управа и даље гази у све веће погрешке и све штетнији рад, Удружење Српских Инжењера И Архитекта сматра за своју моралну обавезу да не пропусти ћутке онакав поступак данашњег Одбора Општинског, који је, мимо свега, дошао на то место избором мањег броја гласача, но што само Удружење има чланова у Београду.

Удружење тиме не мисли упуштати се у какву год преписку или распру са данашњим Одбором Општине Београдске и њеним председником, јер се то не би слагало са достојанством такве једне стручне корпорације, као што је Удружење Српских Инжењера и Архитекта но само у интересу угледа свију образованих људи, који су позвани, да својом спремом користе општим интересима и да сузбијају сваки штетан рад при остварењу културних установа у нас, Удружење сматра за своју дужност, да овим путем жигоше пред јавним

а