Srpski tehnički list

БРОЈ 8 и 4.

и сав. наш читалачки свет, а дабии вама то било јасно, питамо вас: по којим тачкама статута Народна. Банка и „друге“ наше банке могу да даду Београдској Општини и новац на зајам и да буду предузимачи грађевина, јер ви тако вашим стечајем тражите; Па и кад би се образовала таква „компанија“ (по вашој „виспреној« жељи) од свију српских инжењера, свију предузимача, Народне и свију „других“ наших банака, зар ви не увиђате, да и та „компанија“ не би могла конкурисати, јер нема оно «уверење од признатих стручњака“ које ваш паметни стечај тражи“ Она би најпре морала ићи у коју другу државу, где се тако бистри услови не стављају, да тамо ради на грађењу канализације, кеова и антрпота, па тек онда доћи у Београд, где сте ви, без икаквих „уверења од признатих стручњака“ могли постати председник Општине, да такве недотупавне стечаје расписујете !

3. Удружење је констатовало, да сте ви са Судом одбацили један готов пројекат за кеј, који је Грађевински Савет усвојио, и дајете да се изради други, који се од одобреног мора битно разликовати (јер одобрени има Фундирање обалног зида на насипу од камена, а онај који ви желите, на гвозденим гредама) и пита вас, како сте то могли учинити, а ви тајтакат не смете да одричете, но га прећуткујете па и ту ствар изврћете и тврдите, како ће се пројекти послати Грађевинском Савету, кад буду готови.

А. кад то буде, па Грађевински Савет одбаци џов пројекат са Фундирањем на гвозденим гредама (јер нема паметног разлога да Београд плаћа скупе новце за гвоздене греде игг. Чоксово „Фундирање у звону“ код свога јефтиног и доброг камена) онда ко ће платити трошак за тај излишно рађени нов пројекат Разуме се, Београђани а све због силне мудрости ваше и Одборске.

Да сте хтели мало мислити, ви би видели, да у тој тачки резолуције има један савет, који ће се овде поновити, не ради вас, но ради интереса Београђана, а то је: зашто сад одмах не питате Грађевински Савет, да ли усваја тај ново предложени начин Фундирања а напушта онај, који је већ једном одобрио Јер ће ваљда и вама и кметовима и одборницима бити јасно, да ако Грађевински Саветту измену не усваја, онда већ имате готов пројекат за Савски кеј, онда вам г. Чоке ништа и не треба, те би Београђанима остало неколико десетина хиљада уштеђено.

4. Да ли јег. Селесковићу било познато, да Општина није могла добити зајам без радова, то је за Удружење споредна ствар. Међу тим познато је и важно то, да нигде нисте публиковали протоколе ваше „комисије за зајам и радове“ из којих би се то видело, него сте на једанпут изишли на јавност са оним недотупавним стечајем. А осим тога, кажите нам, кад сте ви са комисијом доказали Београђанима, да се ови радови могу само тако свршити, ако се нађе какав зајмодавац и предузимач — као Бонту — за „све ђутуре“7 Је ли у томе цео ваш програм, по коме ће се ти окупи радови најкорисније по Општину извршити 7

Онда, кад сте хтели да спречите учешће срп-

оских инжењера и предузимача, тврдили сте да се како-тако могу ове грађевине извршити. А сад2%

Пошто сте постигли да вам пројекте граде г.г. Линд-

РАД УДРУЖЕЊА

СТРАНА 99.

леј и Чоке за скупе новце, сад говорите како те радове можете извршити и помоћу редовних прихода од трошарине итд. Видите ли да се тиме сами у лаж утерујете 2

И оно ваше извртање, да са оним недотупавним условима није спречено нашим предузимачима учешће у грађењу, неће вам примити никакав свестан читалац. Јер кад се у стечају изреком каже, да може конкурисати само онај, који је већ радио сличне радове бар од исте вредности, онда је то и за најпростијег паметног човека јасно, да је српски предузимач искључен, јер се такви радови у Србији нису радили, а српски предувзимачи нису могли ићи у туђину да тамошњим домороцима конкуришу, те допесу уверење, које ви тражите. Јаспо је даље за свакога и то, да је тај услов — ако се не схвати као проста уј"урма за спречавање у утакмици права бесмислица, кад се мисли и на доброту радова, пошто све те радове може према пројекту тачно и солидно да изради и српски предузимач, јер канали и зидови остају то исто, па били подигнути за један или други циљ, и само у валпој глави и глави таквих кметова и одборника, као што сте ви, може праснути таква мисао, да само. онај може извршити канале за канализацију и зидове за кеј, који их је већ једном баш за исту потребу израђивао.

Да је расписани стечај бесмислица показало је и време, које је протекло од дана расписа до данас. Стручњаци у Берлину и Бечу казали су да је пун заврзлама. (Види: Сетга ја дег Вапуегха ипе М 30.1895 године, и Лезеће | дез 681. Гле. џи. Атећ. Уегећев“ Бр. 31. 1895 године). Није ни чудо; ти људи знају, да се такве ствари раде паметно, отворено и поштено; па ваше ујдурме нису могли ни разумети, но им изгледају као заврзламе.

5. А резултат тога стечаја“ Никакав! Потпун Фијаско!

Али Удружење зна да вама то није ни криво; сад се тек види да сте ви — или ваш технички руковођ — и стављали онакве услове, да ни пројекат не можете добити, јер сад можете (по вашем мишљењу без зазора од јавности) молити, да вом га израде г.г, Линдлеј и Чоке.

У стечају је био остављен рок за израду пројеката само од три месеца и ви сте били тако дрски, да — подсмевајући се српским инжењерима тврдите, да то није кратак рок за спремне и вредне инжењере (као што сте ваљда ви спреман и вредан председник Општине), А сад, кад хоћете да, потлишете уговор о изради пројеката, јесте ли утврдили рок од три, или шест месеца, или пет година“ Јесте ли утврдили колико ће вам сеимн каквих планова израдити и у којој размери; То нам не смете казати, јер би се ухватили, да сте пређе неистину говорили.

Кад сте увијали, да се одбраните од праведне критике у резолуцији, да је рок за израду пројеката кратак, онда сте рекли: „јер се овде планови не раде са свим изнова него се већ постојећи планови имају да у неколико прераде и допуне и-то по познатим им датим упуствима“. А саду кажете ли сад то исто Одбору, кад закључујете уговор саг.г. Линдлејом и Чокеом2% Зар се ти славни стручњаци ангажују за сумицу од 225 хиљада динара уда у неколико прерађују већ постојеће