Srpski tehnički list

ПН пољани Пра

СТРАНА 56.

Чл. 10.

Повластичар је дужан да по одобрењу ове концесије, а у року од десет месеца поднесе министру грађевина на одобрење пројекте за пругу Пожаревац Дубравица. На поднесене пројекте министар грађевина учиниће своје примедбе најдаље у року од месец дана. Не учинили у том року никакве примедбе, сматраће се да су пројекти усвојени.

По усвојењу пројеката, и пошто се повластичару преда све потребно земљиште, повластичар је дужан да у року од шеснаест месеца доврши пројектовану пругу.

Чл, 11.

Повластичар се нарочито обвезује:

а. да ће у овоме обиму свога предузећа вршити све санитетско-полицијске прописе, које ће издати министар грађевина како за безбедност радника тако и путника;

6. да ће одговарати за сваки квар или штету који би били непажњом или кривицом његовог персонала, нанесени стоци или стварима што су му на возидбу предате; и

в., у случају рата или других ванредних земаљских прилика, држава има право да врши неограничен уплив на експлоатацију свих пруга, и да према потреби и сам саобраћај узме у своје руке. У том случају накнадиће држава концесионару штету која се учини у материјалу и даће му накнаду за изгубљену добит, коју ће одредити мешовита комисија, састављена из пет чланова, од којих ће свака страна изабрати по двојицу а ови петог као председника. Но ако се ови изабрани вештаци не би могли сложити у избору петог члана, изабраће пожаревачки суд првостепени.

Чл. 12.

Повластичар ће имати да подигне дуж друмских железница телеграф и да поједине станице према потреби и телеФоном међусобно веже, али само за употребу железничке службе, но којим се може и држава служити бесплатно.

Чл. 13.

Пре него што се друмска железница преда саобраћају, министар грађевина одредиће нарочиту стручну комисију, да свршену друмску железницу прегледа и увери се, да ли је добра и солидно саграђена.

Ако комисијски извештај буде повољан, експлоатација ће се одмах одобрити, у противном случају биће повластичар дужан, да све недостатке отклони, и тек пошто комисија поновним прегледом констатује исправност, одобриће му се да експлоатацију отпочне.

Чл. 14.

Концесионару даје се право, да веже своју пругу са српском државном железницом, односно, да. је уведе у станице српске државне железнице, с тим да радове ва ову везу на земљишту српске државне железнице изврши држава о трошку концесионаровом.

Чл. 15.

После тридесет година, пошто се све овде побројане друмске железнице саобраћају предаду, држава ће

из НАУКЕ И ПРАКОВ — НАЈНОВИЈИ ЗАКОНИ ПО ГРАЂЕВИНСКОЈ СТРУЦИ

БРОЈ 8 и 4.

имати право да их откупи од повластичара, односно његових правних заменика за суму која би се одредила путем приватне погодбе а средством комисије, по чл. |1. овог закона.

Чл. 16.

Ако би повластичар ликвидирао пре него што истече рок за повластицу, држава има право сопствености на сразмерни део вредности истог предузећа.

Чл. 17.

Кад горе одређени рок овој повластици истекне, цело ово предузеће са свима принадлежностима прелази без икаквог терета и без икакве накнаде у државну својину и то у добром и употребљивом стању.

Прибелешке, интабулације и осигурања ма које било врсте, која су пре истека тога рока стављена у корист интересованих трећих лица, са истеком овога, рока престају да важе, нити интересовани на основу истих имају права на какво потраживање од државе. До истека повластице сва осигурања односе се само на сразмеран део, који још припада повластичару.

Чл. 18.

Министар грађевина има право да по одобрењу Министарског Савета одузме г. Макси С. Антонијевићу, олакшице предвиђене тач. !. чл. 6. ов. закона, ако би се доказале такве злоупотребе, којима би државни интереси били осетно оштећени.

Чл. 19.

Дата повластица престаје да важи:

а. ако повластичар за десет месеца по примљеној повластици не поднесе пројекте за пругу Пожаревац Дубравица. 6. ако повластичар у одређеном року не сагради исту пругу; и

в. а за остале пруге поменуте у чл. !. овог закона, ако их у року од пет година не сагради.

У случају ванредних прилика, као што су ратови или елементарни случајеви, министар грађевина продужиће рок за грађење и довршење радова сразмерно застоју, који је проузрокован горе поменутим приликама.

Чл. 20.

Повластичар има право да састави удеоничарско друштво и да сва права и дужности на њ пренесе.

Овакво друштво може се саставити само на основу статута, које одобри министар грађевина, с тим, да је седиште управе у Београду.

Чл. 21.

Министар грађевина има право да, води надзор, да, се друмске железнице са свима принадлежностима које су нужне за експлоатацију, израде солидно и целисходно и да се у добром стању одржавају.

Чл. 22.

За убаштињење железнице и за интабулисање приоритетног дуга, повластичар не плаћа никакву таксу. Повластичар се ослобођава од жиговине и других такса за сва акта, за првих петнаест година, ове по-

властице.