Srpski tehnički list

Па

раје иницира нама

Број 8 п 4.

из НАУКЕ И ПРАКСЕ —- НАЈНОВИЈИ ЗАКОНИ ПО ГРАЂЕВИНОКОЈ СТРУЦИ

ФТРАНА 55.

При овим радовима, прегажен је један помоћни раденик са вагонетом при преносу камена, и упућен је у окружну болницу у Врању, одакле је после 20-дневног боловања здрав изашао. Осим овога случаја било је чешћих повреда на ногама и рукама од којих је један теже повређени упућен такође у болницу,

и пошто му је превој три пута понављан, пуштен је као здрав.

Надам се да ће овај предмет интересовати све колеге са чега га јавности износим.

На Богојављење у Београду 1896. год. М. Ј. Божић

секциони инжењер

МАЈНОВИЈИ ЗАКОМИ ТЕО БРАЋЕ ТЕО ЊКОЈ СОСРУЛЕЖ У ДрЊЕЛЈЕА.

о

ЗАКОН

о

повластици датој г. Макси (6. Антонијевићу, јувелиру из Београда, за грађење и екеплоатисање друмских желез-

ница: Дубравица — Пожаревац — Осипаоница и Пожаревац — Свилајинадц. Чле 6

Г. Макси Антонијевићу јувелиру из Београда, одобрава се да о своме трошку сагради, одржава и експлоатише друмску железницу уског колосека са парном или електричном моторном снагом, од Пожаревца до Дубравице, т. ј. до станице за пристајање бродова на Дунаву садање или будуће а по његовом нахођењу и до Малог Црнића, Свилајнца и Осипаонице.

Чл. 2.

Да би повластичар могао накнадити трошкове око грађења, одржавања и експлоатације железнице, имаће право да за време трајања ове повластице наплаћује од путника и на робу подвозне таксе по свом нахођењу и према месним приликама. Ове подвозне таксв не могу ни у којем случају бити веће од оних, које се примењују на српским државним железницама.

Повластичару оставља се на вољу да сам одређује саобраћај возова.

Чл. 3.

Повластица за експлоатацију ових друмских железница даје се на 65 година рачунајући од дана кад се оне пусте у саобраћај.

Чл. 4.

Држава се обвезује да на дужину концесиониране пруге од Дубравице до Свилајнца а на ширину западно до Мораве, а источно на 16 километара неће давати приватнима концесију за грађење друмских или обичних железница.

Чл, 5.

За ово предузеће потребно земљиште, било да се стално или привремено заузима, уступиће се повластичару и то, ако је државно или општинско — утрина бесплатно, а ако је приватно, концесионару оставља се право да га од власника путем приватне погодбе откупи.

Ако се пак концесионар и власници земљишта не би могли погодити о цени откупа, онда ће на захтев ма које стране министар грађевина поступити по про-

писима закона о експропријацији од 16. јануара !880. године.

Ови трошкови око експропријације падају на терет повластичара.

За постројење друмске железнице концесиоцар се може послужити мостовима и друмовима, у колико то не би сметало обичном саобраћају и просторима. поред истих предвиђеним за прогон стоке.

Чл. 6.

Повластичар се ослобођава од плаћања царине, узгредних такса, које се наплаћују на царинарници за увоз машина, локомобила, локомотива, електричних кола, вагона сваке врсте, справа, машинских делова, шина, грађе, жица и т. д. и у опште свих других потребних предмета и материјала за устројство и експлоатацију овог предузећа и његових принадлежности.

Ослобођава се даље од плаћања непосредне порезе, порезе на обрт и приреза: државних, окружних, среских и општинских, а за време од 15 година.

Повластичар је дужан, да царинарници подноси уверење о томе, да је увевени материјал доиста потребан за грађење и спрему друмских железница и њених принадлежности. «

Ово уверење издаваће министар грађевина.

Чл. 7.

Повластичару се даје право, да може у државним шумама, а сходно прописима закома о шумама, сеђи грађу, за подизање друмских железница и њихових принадлежности. Он ће моћи за потребу овог предузећа да вади бесплатно камен, песак и шљунак из државних мајдана); а из општинских и приватних мајдана према уредбама чл. 5. овог закона.

Чл. 8.

На случај да би овом предузећу била потребна вода ма у ком циљу, а нарочито као моторска снага, повластичару ће се одобрити, да се по пропису закона, о водама истом послужи.

Материјал потребан за грађење пренеће се на српским државним железницама, по цени сопственог коштања.

Чла. Повластичар ће моћи грађење ових друмских же~

лезница извршити на основу планова, које буде одобрио министар грађевина.