Srpski tehnički list

БРОЈ 8 и 4.

Мала 29.

Овај закон ступа у живот кад га Краљ потпише.

Препоручујемо Нашем министру грађевина да овај закон обнародује и о извршењу се његовом стара, властима пак заповедамо да по њему поступају а свимаи свакоме да му се покоравају.

2. Фебруара 1896. год. у Београду.

ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА У ЗАКОНУ

0) УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ СРПСКИХ ДРЖАВНИХ ЖЕЛЕЗНИДА

од 31. маАРТА 1892. године

Да се у члану 3. учине ове измене: Тачка, 10 да се изостави; Тачка |! да се замени овим:

„уда одобравање одсуства дужег од петнаест дана, свима чиновницима, и дужег од тридесет дана свом осталом особљу“.

Тачка 15 да се замени овим:

„Све буџетом железничким предвиђене грађевине и набавке, вршиће се и то прве по закону о подизању. јавних грађевина, а друге по закону о набавкама и лицитацијама од 22. Фебруара 1875. год: са изменама и допунама по закону од 9. јануара 1888. и 2!. априла 1885. године“.

„да држање усмених и писмених лицитација министар грађевина прописаће правилником која ће лица бити чланови комисије“.

У тачки 19 да се после речи: „предмета“, — реченица: и то у случају итд.“ до краја изостави.

У тачки 20. да се реченица: „кад њихова вредност прелази 50 динара“, — изостави.

Да се у члану 5 учине ове измене:

У ставу трећем, да се последња реченица: „Ноу овом случају да тај свој поступак итд.“ до краја изостави; и на место тога стави: „Но у овоме случају дужан је да о томе као предузетим мерама одмах извести министра грађевина“.

Да се у члану 27. учине ове измене:

Реч „Дирекцији“ изоставити, а у место ње ставити: по одредбама овога закона и закона о уређењу Главне Контроле«“.

Да се у члану 30. учине ове измене;

Први став заменити са овим:

„Сав потрошни материјал као и инвентарске предмете у границама одобреног буџета набавља Дирекција, онако како је одређено тачком 15 члана 3 овог закона“.

Да се у члану 36 учине ове измене:

Први став изоставити а тако исто и почетну реч: „Међутим“ другога става.

Да се у члану 45 учине ове измене:

После речи: „железници“ да се дода: „железничкој чети“.

Да се у члану 46 учине ове измене:

Почетна реч: „Стални“ да се изостави, а после речи: „чиновници“ додати: „при Дирекцији“.

У истом члану П, Ш, ТУ и У. став изоставити и заменути овим:

НАЈНОВИЈИ ЗАКОНИ ПО

=

ГРАЂЕВИНОКОЈ СТРУЦИ СТРАНА 57.

„Све остале сталне и привремене званичнике, као и служитеље поставља и унапређује министар грађевина на предлог Дирекције, издајући им о томе уверење“.

«Стално радничко особље поставља Директор на предлог шефова одељења ; а привремено радничко особље постављају шефови одељења према потреби извештавајући о томе Дирекцију одмах“.

Да се у члану 55 учине.ове измене:

Члан 55 замењује се овим: Директор железница премешта по молби и по потреби службе чиновнике, званичнике, служитеље и сталне раднике, ако тај премештај није скопчан са новчаним издатцима, у противном случају Директор се обраћа министру грађевина, за одобрење“.

Да се у члану 58 учине ове измене:

У тачки 4 речи: „надинжињер“ и „надконтролор“ заменити са речима: „виши инжењер“ и „виши контролор«“. Да се у члану 72 учине ове измене:

Трећи став изменити да гласи овако:

„Казну укора и губитак плате до три дана могу да изреку: шефови секција и станица, шефови одељења у Дирекцији, шефови радионице и ложионица над својим особљем. Ове горње казне може изрицати и директор железнице осим казну премештаја над чиновником зашта се обраћа министру грађевина за одобрење“.

Да се у члану 76 учипе ове измене:

Први став да се изостави и замени овим: „Све дисциплинарне кривице над службеницима суди железнички одбор као њихов дисциплинарни суд по одредбама овога закона, и одлуку дисципџлинарног суда подноси директор железница министру грађевина на расматрање и решење“.

Да се у члану 77 учине ове измене:

Последњи став да се изостави и замени овим:

„Ова иследна акта директор железница са својим мишљењем спроводи министру грађевина на расматрање и решење: да ли да се дело преда дисциплинарном суду или не“.

Да се у члану 83 последњи став изостави.

Да се у члану 87 учине ове измене:

Да се став други са тачком | и 2 изостави и замени овим: „Службу отказује она власт која дотично лице и поставља према одредбама овога закона;“ да се последњи став изостави и замени овим: железнички одбор увек даје претходно мнење о отказу службе свом неуказном особљу и служитељима“.

Да се у члану 89 учине ове. измене:

Код става 1 тачке ! број: „30“ заменити са: „40“ после речи: „машиновођа“ додати: „надзорник пруге“, а број: „25“ заменити са „30“ у ставу 3 да се реченица: „железнички одбор“ изостави, а на место тога стави: „се“.

Да се у члану 90 учине ове измене: | У ставу # после речи: „пензију“ додати: »а међутим је дотични улагао у пензиони Фонд“.

Да се у члану 93 учине ове измене:

Број „39,“ заменути са: „27“, а број: „тридесет“ са: „четрдесет“; а у другом ставу после речи: угодином< додати реч: „железничке“. У тач. ! број: „40“ заменити са „40< а број: „ду,“ са: „2 љ“ а у другој тач. број: „22“ да се замени са: „Зз0О“ а „4“ са:, Зу“.

Закон овај ступа у живот од онога дана када се обнародује.