Srpski tehnički list

СТРАНА 118

1880 годнне 19 000 ћа, 1881 >: 88800, 1882 + 95100077; 1883 5 -1862'000

Они, који су телели да мелиоришу своју земљу, па било то приватна лица, или удружења, или општине, обраћали су се поменутом одсеку с молбом за извршење претходних техничких радова. Сви ти претходни радови вршени су бесплатно, односно о трошку државном, и исто тако вршено је и руковођење извршења бесплатно, са изузетком напред наведених дневница и трошкова за рану и стан за нижи плерсонал. Ради већег усавршавања у стручним радовима, послало је Министарство Привреде 1881. године понова шефа поменутог одсека Коаззау-а са девет инжењера да пропутује Француску, Италију, Белгију, Немачку, Холандију и Енглеску. После тих штудија и после стеченог искуства и уверења о користи такве агрикултурне техничке установе, донет је 1885. године закон о водама и њиховој употреби, у који су унете и одредбе за агрикултурно-техничка предузећа и за органивовање агрикултурно-техничке. установе. —

Рађено је дакле са свим обрнуто ономе како је код нас уобичајено. Јер, у нас се обично донесе најпре закон за какву установу, па се тек онда лута и мучи мука како да се извршују наредбе тога закона. Пример за то, поред осталих, имамо у нашем закону о водама и њиховој употреби, који ево већ скоро осамнаест година како је ступио у живот, а још се нигде потпуно не врши. Исти је случај и са законом о местима у Србији и са многим другим законима других струка, који се слабо или наопако примењују, а то поглавито с тога, што су прост превод страних закона. а не производ изазван потребом и на основу претходног дубљег проучавања саме потребе.

Године 1889. извршена је у Угарској нова подела министарстава и по тој подели министарство грађевине, саобраћаја и трговине, образују једно Министарство Трговине, а Министарство Привреде одвојено је за се.

Према тој подели, у круг рада Министарства Привреде ушли су и ови послови:

1[., Сви послови који се помињу у закону о водама, осим оних, који су ниже именовани у кругу рада Министарства 'Грговине.

#., Сви радови за регулисање вода и за одбрану од воде.

Из НАУКЕ И ПРАКСЕ

БРОЈ “ и 8

8., Одржавање река у добром стању, чишћење корита и одржавање стаза за, вучу лађа.

%., Уклањање препрека, пловидби и грађење зимовника за лађе. «=

5., Одржавање грађевина и правних односа на Францовом каналу.

6., Воденице.

1. Надлештва, и органи за регулисање река, министарски комесари и сви органи и надлештва, "која врше послове што долазе у круг горе означених радова.

Министарству Трговине остављени су ови послови: _

[. Пловидбе по рекама, каналима и језерима, главни надзор над бродарским друштвима И пловидби у опште, изузев пловидбу оплавова по рекама које иначе нису пловне, која долази под Министарство Привреде. |

8. Регулисање и управа радовима на Ђердапу. —

3. Све грађевине пристаништа у Реци (Фиуми).

1., Управа, администрација, и пловидба Фоанцовог канала.

За случаје где би надлежност једног министарства могла доћи у колизију са другим МИнистарством утврђен је: у главноме овакав споразум: |. Довволу за подизање мостова, пропуста, и других хидротехничких грађевина, на државним друмовима и железницама, даје Министарство Трговине.

2., Кад наступи питање колики ће део трошкова за чување и обдржавање река, пасти на терет државних друмова и железница, решаваће Министарство Привреде споразумно са Министарством 'Грговине.

8. Дозволу за скеле преко река даваће Министаретво 'Трговине.

4., Одређивање рејона за минералне и лековите изворе, врши Министарство Привреде, а ако се при томе додирују интереси железнице или државних друмова, онда у споразуму са Мин. Трговине.

5., Где нема нарочитих речних надлештава, вршиће радове који спадају у круг рада Мин. Привреде, инжењерска надлештва Министарства, Трговине. |

6., Речна надлештва, у неодложвим случајевима, вршиће, на захтев Мин. Привреде, послове око уклањања препрека пловидби.

| |