Srpski tehnički list

Број 7 п 8 ј ХИДРОТЕХНИЧКЕ УСТАНОВЕ У УГАРСКОЈ стРАНА. 119

7.,. На којим ће деловима реке важити пловидбени прописи и за пловидбу сплавовима, утвр= диће и објавиће Министарство Привреде.

У Министарству Привреде, установљен „је хидротехнички одсек са начелником као шефом. Тај одсек има ова три одељка за административне послове.

1. одељак Дунавски, У ~ за Тису, 155 Е правнички. Сваки одељак има свога шефа. За техничке послове има у министарству четири одељка и то: а | |., технички одељак за Дунаво 2 » » » Тису 3., агрикултурно - инжењерски одељак |. хидрографијски одељак.

У кругу рада прва два одељка, поред решавања техничких питања упућених административним одељцима, долази још и ово:

а., Израда пројеката и извршење радова око регулисања река, чувања од поплава и одвођења воде;

6., Надзиравање над радовима око регулисања река, које буде вршила сама држава или преко предузимача;

в.. Пажљиво пратити радове задруга и приватних о употреби воде;

г,, Пажљиво пратити радове речних надлештава, министарских комесара и техничких чиновника задруга за употребу воде;

д., Чинити министру предлоге у погледу питања о персоналу;

в., Предлагати подизање нових хидротехничких грађевина.

Да би технички одељци боље одговорили своме задатку, подељен је одељак Дунавски на три, а одељак за Тису на четири окружне деонице, према сливовима речним.

Свака од тих деоница има у министарству по једног инспектора као шефа, који прима наредбе из свога одељка и који води надзор над персоналом и радовима у његовом округу.

У круг рада агрикултурно - инжењерског одељка, долазе сви послови које расправља закон о водама и њиховој употреби, заједно са рибарством, у колико ти послови не потпадају под остале техничке одељке. Тај одељак управља

свима радовима за мелиорисање земаља И ри- |

болова; израђује пројекте ; чини извиђаје ; стара се о надзору извршења тих послова. И тај одељак има своје одвојене окружне одељке. Он

води бригу о школи за ливадарство у Кашави; прима и отпушта надзорнике за мелиорационе радове; управља фондом тих надзорника.

У круг рада хидрографијског одељка долази: давање савета, министру у свима хидрографијским питањима; прикупља, разрађује и предаје јавности све хидрографијске податке потребне за рационално регулисање вода; прикупља и разрађује податке о стању воде у рекама; снима и израђује ситуационе планове, уздужне и попречне профиле оних река или делова речних, које министар буде наредио и води евиденцију о стању тако снимљених река и делова; врши одређивање количине воде при разпом стању и прати однос између стања воде и количине, нарочито за време велике воде; утврђује сливове воде и знатнијих потока у погледу висина и теренског оклопа, саставља ирегледне карте, списе и табеларне прегледе за исте; обележава, водоплавне границе и води бригу о плаглом терену; стара се да што боље примени метеорологијске податке и да с пажњом прати рад метворологијских станица, како би се примећене грешке могле уклањати; предлаже подизање нових метеорологијских станица; о целом овоме раду склапа и објављује извештаје.

И тај одељак има засебног управника са потребним персоналом.

То су дакле одељци у министарству.

У унутрашњости има 17 речних инжењероких надлештава са 84 инжењера; 8 агрикултурно-инжењерских надлештава, са 37 инжењера и 52 нижа техничара (према податцима, за 1890. годину).

Осим тога, постоји у министарству, савет административни и савет технички. — Први савет расправља сва правна питања, која се односе на закон о водама, као трећа инстанција Председник тога савета је помоћник минпстарства, а чланови су начелник одсека хидротехничког и шефови административних одељака. Референт је шеф правничког одељка. У седнице позива се увек и шеф оног техничког одељка у чији ресор спада питање, које се расправља. Тај шеф нема право гласа, али може поднети одвојено мишљење.

Савет решава већином гласова, а за решавање довољни су, сем председника, још 3 члана. Тај савет расправља и оне предлоге за које је потребно начелно решење, али одлуку о тим решењима изриче министар.

Технички савет дели се на ужи технички савет и велики технички савет.