Srpski tehnički list

СТРАНА 86 из Ннлуке

Преградни зидови могу се правити од пола цигле, ако нису виши од 4,20 метра нити дужи од 6,00 метара. Ако ти зидови служе за подлогу тавањача, или као преграда између појединих станова, или као веза између средњих или главних зидова, онда морају бити јаки најмање једну циглу у највишем спрату, а појачање у нижим спратовима извршиће се у истој размери као и код средњих зидова.

У зградама са више спратова, степенични зидови не могу бити слабији од цигле и по.

Степенични зидови морају бити јаки најмање једну циглу, кад се степени узиђују са оба, краја, а кад се степени узиђују са једног краја, најмање једну и по циглу.

Све овде утврђене уредбе вреде кад се зида циглом и кречним малтером.

Члан 12.

Забрањено је намештати гвоздене греде на зидовима испод једне и по цигле јачине.

ПЛ. Зграде од каната (бондрука) и плетера (чатнме).

Члан 13.

Свака, зграда од каната мора се каменом или печеном циглом подзидати на висину од најмање 30 сантиметара над планумом.

Сва огњишта и димњаци у зградама од каната и плетера, као м гранични зидови до огњишта и димњака, морају бити озидани од тврдог материјала и олепљени.

ЛУ. Прописи за безбедност против пожара.

а. Тавански зид.

Члан 14.

Ако дужина крова на каквој згради износи више од 30 метара онда се мора преградити зидом од најмање пола цигле јачине са потпорним стубовима, који морају бити још у крову сведени, како би тај зид ван крова био једну циглу дебео. Зид овај мора бити олепљен с обе стране и над кровом за 15 сантиметара узвишен; осим тога у овом зиду морају бити намештена гвоздена врата, која се могу лако са обе стране отварати, 'а сама од себе затварати.

Члан 15.

Зидови ватри изложени морају бити одоздо до горе најмање једну циглу јаки; ако ови зидови служе уједно за подлогу тавањача, онда морају бити јаки најмање једну и по циглу, а поред тога, ако је уз њих постављено огњиште, онда морају бити поред огњишта, на којима се дуготрајном ватром ради, као: код ковачница, пекарница и т. д. јаки најмање две цигле, Сви ови зидови морају бити олепљени. На врху димњака над оваквим огњиштима морају бити намештени штитови против варница.

6. Додирни зидови суседних зграда.

Члан 16.

Свака зграда, која додирује суседну зграду, мора имати свој сопствени околни зид најмање једну циглу

И ПРАКСЕ БРОЈ 8 и 4

јак. Ако је овај зид заједнички, онда мора бити дебео најмање циглу и по.

Греде, и у опште дрвенарија, не смеју се пружати у суседне зграде.

в. Кровови.

Члан 17.

Зграде са лица улица морају се покривати несагоривим материјалом. Покривање зграда материјалом запаљивим, које су намењене обитавању људи, или у којима се ватром ради, није никако дозвољено. Запаљивим материјалом покривене зграде, које се налазе У дворишту, морају бити довољно одвојене од осталих зграда.

Конструкција крова код свију зграда, означених у члану 14. грађевинског закона за варош Београд, мора бити таква, да су сви делови крова. одвојени од патоса тавана највишег спрата, слободним простором од најмање 15 сантиметара.

Стаклени кровови морају имати гвозден склоп, и

налегати са свију страна на зидове, који пролазе кроз таван.

Забати (калкани) на тавану морају бити циглом озидани од најмање 15 сантиметара јачине, и појачани стубовима; дрвени делови у њима морају бити са суседне стране одвојени зидом од пола цигле. У оба случаја спољња видљива површина мора бити олепљена,

Члан 18.

У међутаванима са дрвеном конструкцијом код свију зграда, означених у чл. 14. грађевинског закона, за варош Београд, патос мора бити од тавањача одвојен слојем земље или песка од 8 сантиметара дебљине.

Таванице највишег спрата морају бити обложене несагоривим материјалом и толико јаке, да могу издржати терет крова, кад би овај на исте пао у случају пожара. 5

Унутрашњи зидови, као и стубови са својим под-

логама, у овим зградама морају бити од несагоривог материјала.

Члан 19.

У зградама, у којима се ради ватром, као што су: ковачнице, пекарнице, браварнице и њима сличне радње, таван мора бити. омалтерисан.

| У собама пак за обитавање људи, у којима се пећи изнутра ложе, патос испред пепелишта мора бити осигуран од пожара несагоривим материјалом. |

Сутерени и подруми, морају се засводити; а дрвена конструкција моћи ће се употребити у призем-

ним кућама само по нарочитом одобрењу грађевинског одбора.

г. Степенице.

Члан 920.

У свакој згради за обитавање морају степенице бити у засебном простору. Степениште мора бити озидано тврдим материјалом.

Степенице морају бити код двоспратних кућа најмање 1,39 метра широке; код кућа пак са више спра~