Srpski tehnički list

ОТРАНА 40 п 3

НАУКЕ И ПРАКСЕ

БРОЈ 8 и 4

Сем тога због велике површине басена тешко је и шљам удаљавати, а за време чишћења басен се ставља ван дејства.

Сви горњи. недостатци треби кула за бистрење.

1) Потребан простор је незнатан, јер једна кула има само 4,00т пречника, а за сваки радијални систем не треба више но по две куле.

2). Куле су начињене од гвозденог лима и на основу начела, по коме имају да дејствују, затворене су херметично против спољњег ваздуха.

3). И у погледу трошкова грађења, очевидно је, да једна кула много јефтиније стаје, но зидани подземни басени.

отпадају при упо-

Општи опис рада у кулама за бистрење. Чишћење каналских вода у кулама, као што сам за Темишвар пројектовао, вршиће се по систему Кбскпег-Коће-овом, који је са потпуним успехом примењен и у многим немачким варошима (Есен, Бохум, Потсдам, берлинска, предграђа, Панков и Лихтенберг и т.д.)

Систем Ебскпег - Поћће-ов је комбинован: механички и хемијски.

Механичко чишћење сачињава, за себе једну целину, дочим је хемијско чишћење припремно, после којега мора да следује механичко. Једновремена употреба обојих, зависи од састава помија и од степена чистоће који се тражи.

Механичко чишћење има задатак да шљам, који св у помијама налази, сталожи; хемијско чишћење има да издвоји све шкодљиве супстанције и да их претвори у нешкодљива хемијска, једињења, која као талог на дно падају и делиће шљама обмотавају.

У обичним случајевима прво долази хемијоко, а затим механичко чишћење. Међу тим код Фабричких вода, према њиховој каквоћи, може и обратан ред да буде, или чак да се и поједине процедуре више пута понављају, што ће зависити од тога, колика се важност придаје добивеном талогу. Ако би механичком чишћењу претходило хемијско, то би опет било потребно накнадно механичко чишћење.

Према саставу прљавих вода употребљују се као хемикалије креч, магнезија и т. д., у опште се може рећи, да се са тим разним другим средствима циљ постиже боље, но са самим кречом. Код свију досадањих хемијских метода, показало се као немогуће, да се све супстанције из воде издвоје, али се каквоћа воде са хигијенског гледишта знатно побољшава, и тиме је практични циљ постигнут.

При испитивању воде из потодамске станице за бистрење, што је вршио берлински хи-

гијенски институт, био је размер у садржини бактерија у прљавим водама према очишћеним као 80000 : 1 — тако исто број бактерија био је мањи од 300 на кубни десиметар.

Читаво постројење за бистрење тако је конструисано, да се на њега могу применити све промене, које би се у будуће при употреби хемикалија дешавале. Шта више, ако би се хемијско чишћење вршило и електролизом, као што изгледа да се тако у Инглиској са успехом ради, опет би апарат могао и за то послужити. Са финансијског гледишта то је врло важна, тачка, пошто се види да утрошени новац за подизање станице, према садањем стању нгуке, неће бити бачен.

Цела инсталација састоји се из три главне групе. Ове су те групе:

||. Апарати за чишћење воде;

9). Справе за мешање и довађање хемикалија; 3). Справе за уклањање шљама.

Апарати за чишћење воде јесу комбинације двају апарата и то једне натегаче и једног бунара. Сваки се од њих може засебно употребити, што увек зависи од теренских околности и каквоће земљишта; међу тим, горња комбинација показала се у већини случајева, као најцелисходнија, на који се начин трошкови грађења, своде на минимум. '

У оба случаја вода се чисти у вертикалном правцу, у коме она мора да се пење. Код натегаче вода се пење у једном, горе затвореном гвозденом суду, помоћу разређивања ваздуха у истом; а у другом случају на основу начела комуникујућих цеви.

Систем натегача у свом дејству има превагу над Филтровањем у бунару и у погледу подједнаког распоређивања воде на читавом пресеку и у погледу густине фФилтра од шљама. Међу тим сматрајући Филтровање у бунару, као претходно, грубо, комбиновање оба система показало се у пракси као најцелисходније.

Комбинован апарат састоји се из једнога, зиданог бунара, у који је спуштена натегача од кованог гвожђа. Кроз један спроводан канал и кроз цеви, које тангенциално утичу, долазе помије на дно бунара. Спроводни канал служи у исто време и као. олук, у коме се вода скроз и скроз са хемикалијама меша услед мале препреке за отицање, начињене у каналу. Пошто на доњем делу бунара вода прође први распоређивач (У готуетћеЏег), пење се по начелу комуникујућих цеви до нивоа у спроводном каналу, с којим се изравњава. Доцније дотичућа,