Srpski tehnički list

Број 3 ни +

вода мора да се пење у натегачу, јер другог отока нема. То се постизава вештачким разређивањем ваздуха у унутрашњости цилиндра, на који начин спољњи већи притисак (Јеђегдгаск) чини, да се вода у цилиндру пење. Продуженим разређивањем ваздуха вода се све више пење, док стигне и до другог горњег распоређивача. Затим приспе у цев за отицање, која, је у обиму начињена, и која се свршава на земљи или у једном јарку за отицање, или је продужена, у саму реку, но увек да утиче испод воденог нивоа, пошто је за читав процес потребан водени затвор. Из тога се види, да све помије морају да прођу од дна бунара па до горњег распоређивача.

За време пењања, услед дугог пута и сопствене тежине, шљам мора да се одвоји тако, да кроз горњи распоређивач отиче чиста вода.

Шљам пада постепено на дно бунара и ту се таложи. Водени ниво у јарку за отицање, однбсно у реци, лежи увек ниже од нивоа у опроводном каналу и услед те разлике гвоздени цилиндар дејствује као натегача, тако да ова вода мора исти аутоматично да пролази, а са брзином, која одговара пресеку цилиндра и разлици оба нивоа, имајући у виду трење у апарату и цеви.

Да би дејство натегаче отпочело, служи једна мала вакум-црпка. Само за почетак рада тј. док вода не дође до висине горњег распоређивача, нужна је већа употреба снаге. МЕ току самог рада црпка ради у интервалима са малом снагом, јер нема ништа друго да уда“ љује, но ваздух и газове, који испаре из воде у цилиндру.

Посматрајмо сада дејство апарата на мешавину помија са хемикалијама, које у доњи део бунара у хоризонатној равнини тангенциално на бунар у исти утичу. Услед промене правца, већ при улазу ће најтежи делови шљама остати на дну. Услед брзине, којом се вода пење, пењаће се и лакши делови шљама и то до извесне максималне висине, која одговара, њиховој специфичној тежини. Оба, распоређивача распоређују шљам подједнако на цео пресек. Према томе види се, да се аутоматично. ствара један потпун Филтар од знатне дебљине, који потпуно одговара задатку, јер је у доњем делу од најгрубљег материјала, који постепено бива све Финији, тако да је горњи део најфинији. Тај ће Филтар постепено бивати све гушћи услед придолажења новог шљама, тако, да ће згушњавањем опет тежи делови временом да падну на дно бунара. Шљам са дна, бунара уклања, се једном нарочитом црпком, периодично или континуирно. КБАНАЛИСАЊЕ ВАРОШИ ТЕМИШВАРА

ОТРАНА 41

При тачном димензпионовању апарата, које одговара количини и каквоћи помија, које имају да се очисте, тећи ће преко горњег распоређивача само чиста вода, дочим ће се испод њега створити олојеви од шљама, који што дубље леже, тим гушћи бивају. Помије пак морају апарат да прођу оздо на више, дакле да прођу кроз све слојеве шљама, те да се тако рећи у противној струји Филтришу. Тај природни Ффилтар у апарату може се о тога, назвати идеалним, што вода пролази прво кроз грубе, а затим кроз све финије слојеве шљама односно Филтра.

При целом том процесу очигледно је, да ов Филтар никад не може запушити, нити га је потребно чистити, пошто се он сам по себи обнавља. Према томе јасно је, да ће п трошкови експлоатовања бити незнатни.

Сем тога филтар од шљама у исто време је регулатор за што исцрпнију употребу хемикадија. Ако би у једном тренутку хемикалије дотицале у већој но потребној количини, то ће се оне накнадно при мањем дотицању употребити. То није случај код хоризонатних басена. Тамо хемикалије одма падну у шљам, а пошто немају више додира са водом, која доцније придолази, остају сасвим изгубљене у шљаму.

По Вбекпег-ВоТће-овом систему рад је непрекидан т.ј. помије непрекидно дотичу, пречишћена вода отиче, а у исто време се и шљам удаљује. Цео процес се врти у затвореном простору. Гавови, који се развијају и које вакумцрпка апсорбује, одводе се кроз високи димњак, или се спаљују у ложишту.

Апарати за преправку и додавање хемикналија. деле се на 2 категорије. Конструкција апарата, за преправку хемикалија, зависи од начина, на који ће се хемикалије да употребе т.ј. да ли као прашак или у течном стању.

Обично се употребљавају у течном стању, и у том олучају потребне су справе за мешање. Оне су снабдевене са вертикалним ваљцима, на којима су уметнуте лопатице за разбијање воде, како би се ова непрестано у таласастом стању одржала. Регулисање количине дотицања хемикалија бива аутоматично, и варира са количином помија које дотичу. Регулисање пак састава, хемикалија мора да врши једно нарочито лице, које треба да има мало праксе, те да се повољан ресултат постигне.

Односно справа за удаљење шљама, пошто се исти шљам неће употребити, нек је кратко речено, да ће се нарочитом црпком из домашаја варошког рејона уклањати.