Srpski tehnički list

ОТРАНА 42 из науке

Специјални опис рада око бистрења у радџалном систему 1. Прво ће бити реч о нормалном раду т.ј. где се нема посла са кишницом но само са нечистом водом. Целокупна количина просечне нечисте воде за секунд изнови по рачуну око 50 литара.

Нечиста вода приспева из 3 главна збирна, канала у један басен |(Бапфапе), који има 8т пречника, а пресвођен је на форму кубета, и који има таложник од 0,50т дубине. У средини басена начињена је решетка до висине на коти 87,00, и она има да задржи парчад од хартије и друге пливајуће предмете. Из машинске зграде спушта се у басен цев од центрифугалне црпке од !0 ингл. палаца пречника цеви, и црпе воду у високи басен за мешање од 3 т пречника. Из машинске зграде доводи се ту кречна вода. Дно басена за мешање дубље је за 0,5 т од дна у спроводним каналима, тако да треба извесно време, док вода напусти басен и прелије се у канале. У њима су начињени краци попреко на правац воде, тако да се ова непрестано таласа, а материје немају времена да се сталоже. Кроз канале вода приспева у куле за бистрење, у којима се пење, по принципу комуникујућих цеви, до коте 88,9. Даље пењање постизава се евакуисањем куле. Ефект бистрења види се из овога објашњења. Претпоставимо да је само једна кула у дејству, што ће случај бити само за време оправке (премазивања) друге куле, и да мора целу количину нечисте воде да прими, то ћемо имати приближно овакав ресултат: вода ће се пети са 4 т брзине за секунд, а при том свака њена кап пробавиће у кули 3000 секунада или 50 минута. Но када су обе куле у дејству, а то је при нормалном раду, брзина, воде биће само 9 шп за секунд, и свака ће кап пробавити у кули од прилике 17, часа. Имајући у виду, да је нечиста вода у унутарњој вароши у погледу свог састава обична, онда се мора сматрати то дејство као довољно.

, Центрифугална црпка рачуната је на дејство од 100 сек. литара т.ј. равно двогубој количини нечисте воде, јер се у пракси такав поступак свуда показао као довољан.

Као што је раније речено, чим је ниво у Бегејском каналу достигао коту 87,00, нечиста вода неће се чистити. Она ће се и у том случају црпсти у басен за мешање, али се неће додавати кречна вода. Кроз канале приспеће вода кроз цеви спојнице у цеви одводнице од кула и онда даље у Бегејски канал.

При јаким пљусковима, а за време трајања, велике воде, када дакле испусти не дејствују, спровешће се вода из таложног басена кроз

и ПРАКСЕ БРОЈ 8 и 4

цеви спојнице у бунаре, одакле ће се црпкама за велику воду црпсти у одводне канале при великој води, а из ових опет у Бегејски канал. Према количини кише, која је пала, дејствоваће или све или поједине од ових великих црпака. Да би се избегао успор у каналима, црпке су рачунате на целокупно дејство од 2500 сек. литара. Одводни канали су зидани, полукружно засвођени и имају !,20т пречника.

Шљам ће се избацивати црпшком за шљам, која је рачуната на дејство од 10 сек. литара. Тај шљам бацаће се на ливаду, која лежи источно од Јовефштата и тоу !0-губо разређеном стању. У ливади ће остати дотле депонован, док дубина воде у Бегејском каналу не достигне 3, а чим се та висина достигне, вода ће шљам испрати и однети. При мањој количини воде у Бегеју можда неби било саветно, да се шљам испере, што би се можда места ниже лежећа од Темишвара на ово жалила. Дефинитивно. решење питања о шљаму т.ј. при којој висини воде, да се сме унети у Бегеј, понајбоље ће се моћи донети за време самога експлоатовања.

Машинско постројење. Оно се састоји из 4 црпке са високим притиском; по двеи две од ових, стоје у вези са по једном парном махином, а за сваку од њих постоји по један парни котао. За тим постоји једна црпка за производњу вакума и једна црпка за шљам (бећјалитаршпре) ; једна црпка која ради у нормалним приликама и црпи ону воду која је потребна за пуњење резервоара за спирање; најзад и једна парна махина, за кретање ове последње 3 црпке заједно са својим парним котлом и принадлежним им трансмисијама.

Пошто црпке с високим притиском само периодично раде — у години од прилике 6—8 недеља — међу тим црпке: за вакум, за густиш и за воду за испирање, морају више- мање непрекидно радити, нашао сам за целисходно, да за сваку од ових двеју група црпака применим засебне парне махине са својим засебним парним котловима.

Група 1. Црпке са високим притиском јесу центрифугалне црпке свака са 22 ингл. палца пречника у цеви. Свака од те 4 црпке избацује 600—700 литара у секунди. Ни

Укупно је дакле дејство те 4 црпке 2 500 литара у секунди.

Обе парне махине, од којих је свака са по две од тих центрифугалних црпака спојена да их покреће, јесу вертикалне махине компаунд система, са:

99() пит пречника малог цилиндра (0 висо-

ким притиском);