Srpski tehnički list

5

Број 8 и 4

КАНАЛИСАЊЕ ВАР

оци ТЕМИШВАРА ОТРАНА 45

Што се појединих цена тиче, оне тачно одговарају Темишварским приликама, пошто сам на лицу места скупио све потребне податке како односно надница, тако и у погледу грађевинског материјала. 0 подземној води водио сам најстрожи рачун, и тиме се објашњавају разне цене: за земљане радове по кубном метру, а за бетонске канале и цеви по курентном метру. Да би се у откопима могло комотно радити, узето је да су најмање 0,80 т широки, а по потреби, н. пр. ако је нужно побијати и оплатнице, ширина откопа достиже и 2,50 гл.

Што се тиче машинских инсталација (станица за бистрење), оне представљају замашан део целокупне предрачунске суме. По њихова диспозиција тако је распарчана, да их није потребно све од један пут набавити. Н. пр. у погледу на унутарњу варош, за сада је довољно, да се половина пројектованих машинерија набави. ГЛАВА ХУ Вентилација,

Познато је да је вентилација канала од највеће важности са хигијенског гледишта, те се о њој мора најстрожи рачун водити. У мом пројекту побринуо сам се за њу довољно, јер шрво, сви су оџаци за улаз у исто време и оџаци за вентилацију; друго, кућне канализације су тако конструисане, да снажно потпомажу вентиловање канала, и треће, таложни басен станице за бистрење везан је једном 0,80 т широком цеви са димњаком машинске зграде, који је 35 т висок.

Ну доброга не може никад бити одвише, због тога би за радијални систем [ предложио још једну вентилацију, која, би у исто време и варош украшавала. На зачетцима главних канала, у првој линији на новом Ракоцијевом тргу, имао би ве подићи један торањ за вентилацију од 30 т висине изнад калдрме, који би био везан са каналима, који се овде сутичу. Исти торањ би се архитектонски украсио у облику стуба као н. пр. Вандомски стуб у Паризу. Овакав стуб према обилности украса коштао би на 90—30 000 круна. Предрачуном тај стуб није обухваћен, али ако се грађење буде извршивало у режији, биће на сваки начин толико уштеде, да се овакви торњи могу извршити.

Канализација предграђа.

Пошто је канализација унутарње вароши опширно описана, остаје ми још да у кратко објасним канализацију предграђа.

Што се тиче избора система канализирања, и овде, као и код унутарње вароши, сва Факта говоре за систем спирања, ако се у опште хоће и метеорске воде да узму у поступак, а то се мора учинити, пошто је тако изречно речено у стечајним условима.

У погледу на избор и диспозицију каналског система, ови су технички обзири, говорили за радијални систем, а то најбоље одговара и отечајним условима. Тако би се свако предграђе засебно каналисало. Тиме се добијају још три нова радијална система и то:

Радијални систем П предграђе Фабрика

ва + 5 = • во ЕЈ 1 па . 9110 хект. Радијални систем Ш предграђе

Јозефштат ба + + + +: •« . . «3037 >» Радијални систем ТУ предграђе

Мајерхоф са - · • · · • • • -· · · 2098 »

Радијални систем П састоји се из следећих сливова:

Слив А:са 73,0 хектара

» В » 51,4 »

» Со» 31,4 »

» р » 53,2 |)

Варошко проширење 65,0 » Свега 274,0 хектара

задијални систем ПЛ састоји се из следећих сливова:

Слив А са 95,6 хектара

> р » 78,0 »

Олив тфег. земег С » 45,9 >

» » » р » 8 ћ , 2 | »

Свега 303,7 хектара

Радијални систем ТУ састоји се из следећих сливова: Слив А 49,2 хектара о а 298 » Слив јпфег. зечег 196,8 "

Свега 205,3 хектара.

Границе како радијалних система, тако и појединих сливова тачно су обележене у прегледном плану.

Специјално примећује се, да ће прелив испуста, на крају главног збирног канала у варошком проширењу радијалног система П, тако бити постављен, да главни збирни канал А прими од оног првог само петогубо разређену количину просечне потрошне воде; сву другу воду примаће кроз испуст.