Srpski tehnički list

Б.(о ми

решењем, то ће се жалити министру грађевина, и његово је решење за предузимача обавезно.

Одговорност предувимачева ва бевбедност раденика. 23. Предузимач је одговоран за довољну јачину и сигурност скела и свију својих постројења.

На први позив надзорног инжењера предузимач је дужан да учини сва потребна појачања у скелама и осталим постројењима, остајући и даље одговоран за безбедну употребу истих.

24. За све несрећне случајеве, који би се при раду десили, предузимач је одговаран по одредбама земаљских закона.

При сваком несрећном случају предузимач ће одмах позвати надзорног инжењера и полицијску власт ради увиђија и даљег поступка по закону.

Односи између предусимача и раденика. 25. Под радеником разуме се сваки онај, који ради на грађевини било као надничар било под платом.

Предузимач не сме своје раденике исплаћивати жетонима или боновима, већ готовим новцем, и тоу монети, какву сам прима при исплати својих зарада, нити утицати на раденике, да своје животне намирнице набављају у његовим баракама, већ се раденицима оставља потпуна слобода, да их набављају, где им воља буде.

26. Предузимач је дужан своје раденике исплаћивати недељно, сем оних, који су под платом, и исплаћују се према уговору.

Ако предузимач не исплаћује уредно своје раднике, то ће надзорни инжењер, по званичној дужности, саслушати реденике, и при овери исплате предузимачеве зараде задржати предузимачу од зараде онолико, колико износе раденичка потраживања. Радницима се оставља довољан рок да своја потраживања надлежним путем оправдају. По протеку тога роха, ако радници своја потраживања нису оправдали, исплатиће се задржате суме предузимачу.

27. При грађевинама чија је погођена вредност.

20.000 динара па на више предузимач је дужан да води уредне књиге о кретању и раду својих радника и њиховој заради, и редовно ће ради исплате састављати платне спискове, у којима ће за сваког раденика по:

именице бити означен број радних дана и величина дневнице.

У случају спора, између предузимача и раденика, предузимачу ће само платни спискови са раденичким

џотписима, или друге писмене изјаве, служити за доказ, да је испунио своје обавезе спроћу раденика.

Ако предузимач не плаћа уредно раденике, то надзорни инжењер има право да из зареде предузимачеве исплати раденике по подацима и платним списковима, које му је прелузимач дужан ставити на расположење. Кауција. 28. Заложеном кауцијом јамчи предузимач да ће ову грађевину по свима тачкама ових услова извршити. Ако предузимач ма коју тачку ових услова не испуни, кауција припашће „о... „а поред тога израда ће се на штету предузимача другом уступити. и

29. Кауција се предузимачу враћа после............ од дана, кад комисија за колаудовање грађевину прегледа и прими.

Ако се се у том времену покажу недостаци на грађевини, то их је дужан предузимач у одређеном року о свом трошку уклонити, иначе ће то сама власт учинити и трошак из грађевинске кауције наплатити.

30. За повраћај кауције потребан је нарочити преглед, за који је предузимач обвезан у своје време поднети молбу. После месец дана од дана поднете молбе мора се преглед извршити, у противном случају предузимач јамчи з% штете само до тог рока.

Таксе. 31. Предузимач је дужан плаћати све државне таксе, које су са овим послом спојене.

Исто тако предузимач се не може ни у ком случају ослободити државних дажбина, које постоје на дан потписа ових услова.

Уговор. 32. Ако не би био закључен и од министра грађевина одобрен засебан уговор, то се ови услови сматрају као уговор.

При закључивању засебног уговора све потребне таксе падају на терет предузимачу.

Бр. === (датум и месец)

Да су нам ови услови познати и да по истима пристајемо лицитовати потврђујемо потписима својим, Предузимачи:

начелник,

(датум и место) (Овај пројекат услова још није дефинитивно усвојен, сада се проучава и тек пошто се добију миш“ љења свију одељења, саставиће се дефинитивни услови и одобрити, и тада ће се за све грађевине примењивати једни и исти услови.

с 76 У 492 РАДИОНИЦА |. КРАЉ СРП. ПОВЛАШЋЕНОГ БРОДАРСКОГ ДРУШТВА

Дуго година пре но што је основано Српско Бродарско Друштво постојала је на обали Саве код Чукарице једна дрвена шупа а више ње опет једна скромна кућица са помпезном фирмом: Радионица лађа Краљевине Србије. Дуго година су под том величанственом фирмом израђивани обични правитељствени чамци и весла, а као велики објекти и скеле. Нико тада ни слутио није, да ће се на томе истом месту подићи са-

дања модерна радионица, а тешко да ико данас слути, да ће се ту можда временом градити српски убојни монитори и торпиљери.

По оснивању Орпског Бродарског Друштва, држава му је уступила у својину пароброд Делиград, понтоне, шлепове, па и радионицу лађа на Чукарици.

Чим је Друштво стало на снагу, набавило бродове и отпочело рад, одмах су неминовно морале доћи