Srpski tehnički list

— 62 —

наца и других тешких предмета, накнадно ће се у 9о-

воме одељењу наместити покретна дизалица, која ће рад веома олакшати и убргати.

Пећ може за један час рада дати око 2000 Кг. растопљенога гвожђа, а толико се може добити и лива било у једноме или више комада. За снабдевање пећи

ваздухом инсталисан је нарочити вентилатор, који кроз цев од 200 мм. пречника даје пећи потребан јој ваздух.. Овај вентилатор креће нарочити електрични мотор од 4. коњске снаге. П. Д.

(Свршиће се)

ФАБРИКАЦИЈА И УПОТРЕБА КАЗЕИНА.

— Индустријска хемија —

Казеин за украсе иза лепак. — Овај се казеин добија сумпорном или соном киселином. Ми смо већ показали!) процес Фабрикације сумпорном киселином. „Опоменимо се да је млеко, ва кога је скинута павлака, сипано у кацу са двоструким дном, и загревано па пари. Чим температура достигне 680 (не сме никад прећи 659), дода се рагређене сумпорне киселине: обично 1 18. на кубни метар млека. У лето количина киселине може бити мања, јер је млеко, због јаче Фермсатације, врло кисело и по кад кад се коагулише само од себе. Кад се колгулисање сврши, маса се метне на Филтре од платна да се цеди. У млекарници Рош де Копал (пдте еђ Гое), употребљују као Филтар металну решетку преко које се меће платно. За двадесет и четири часа казеин се потпуно стврдне, да се може метнути у креће и носити у Фабрике.

За радове при којима је потребан сувљи казеин, меће се коагулисана маса на порцеланске табле које се лагано загревају у сушницама.

М. Геђтаззеит, директор Сотрасте 5 битћеуалћ, конструисао је у том циљу систем сушнице аналоге онима које уготребљују многн под именом тунел сушнице. Да поменемо сушионицу М. Топеће-а, која даје добре резултате, и чији је главни део асро — кондензатор. Овај аеро — кондензатор, који употребљује пару,

1 ббте Сл 6. ХАЛ Бр. 21 стр. 884.

што долази из машине, или директно из казеина, пушта, струју топлог ваздуха на серију кола натоварених казеином. Такве сушионицо су недавно инсталисане у За115да — Ногд-у и у СОлвога-у (Епте).

Спремање чипака и скупљих тканина, Брши се казвином. Казвин се утискује врло фино, и не отпушта боју. На несрећу, по М. Н. Гађђе-у, задржало се специјалво на оној грани утискивања, која не тражи велику волидност при прању

Казеин се са успохом примењује у индустрији раскошне хартије и хартије на којој се штампају раскошне ствариз). Употреба такве хартије упрошћава се све њише због чистоће штампања. Џрање је невероватно лако према спремању казвина, и дајо хартији врло лепу еја;ност.

Казвин је доста употребљен као мастик за 3земљано посуђе, порцелан, мермер. Раствори се у кречном маску и употреби се одмах, јер губи брзо своје особине. По другом процесу раствори се у »монијаку. бећлепђегрет даје ову Формулу: у 285 литара млаке воде, дода се 1 Кет амонијака од 20%, затим 7,500 Ког. праха казеина и меша се док се не раствори.

Омеша два дела казвина и једног деда боракеа у кључанбј води, може заменити туткало у доста случајева, за дрво, картон и кожу. Ба

ен (Овршиће се) Види 6. Ступ +. ХГУШ Бр. 18 стр. 291

ПРАНТИЧНА УПУСТВА

ложаче парних котлова

по Џ. Браугеру, Ј. Шпенрату и другима

од инж. Ж. Димитријев“ ћа

Као што је Целзијус поделио размак између та- | чака на којима кључа вода и топи се снег на 100делова, исто је тако Реомир тај размак поделио на 80 степени и тако 100% Целзијусових чине 80" Реомирових, те ће према томе 1% Целзијусов имати = Реоми-

рових или 1' Реомиров имаће 5" Целузојусових, „или ка_

ко се то краће пише: 19 Ц = Р-= 08 ЕР,

ђе Да ===> Ц—,% Ц.

Мерења температуре, која су потребна при раду код парних котлова, као и код других научних испитивања врше се само Целзијусовим термометром, ће и у овој књизи све наведене температуре бити по Целзијусовом термометру.

На — 40% (мање 40%, 409 испод нуле) мрзне“ се жива, а на -- 357 кључа, те се због тога и живин термометар употребљава само између ових граница.

па