Srpski tehnički list

== 609 =

колица која су била постављена у готовом делу тунела. 22 Новембра пробијена је доња штола а за њом у скоро састале су се и горње штоле. Скретање осовине износило је 153 тт у хоризонталном и 30 тт у вертикалном правцу.

Кад је сав профил тунела са северне стране био потпуно готов, сва вода буде одвраћена браном на северну страну и онда се могло приступити разбијању недовршених штола и подзиђивању оспонаца свода са јужне стране.

После трогодишње службе камене облоге тунела у слојевима протканим ласама соли приметило се да су ослонци свода подали ка средини тунела, и да је поједино камење свода испуцало, што је очевидно могло произаћи од надимања земљишта сољу. Због тога морало се неколико прстенова облоге делимице свим обновити.

Прстенови код којих се могло очекивати протицање и капање воде били су још при грађењу обло-

али са

жени по леђима таласастим блехом, а она места где се вода почела да цеди после извршења свода предложено је да се затворе упрскавањем кроз свод житкога цемента.

Довршење тунела очекивало се Крајем јуна ове године, но последњи извештаји о томе тунелу гласе,

да он није ни до данас предат саобраћају већ се на-

дају да ће моћи бити тек у Току овога месеца.

Предвиђајући и даље опасност за раднике у тунелу за време грађења или експлоатације од отровних и ексллозивних гасова, који су били узрок поменуте жалосне катастрофе, решено је било, да се испита, да ли су ти опасни гасови и даље остали у стени и да ли се они могу поново појављивати. Тога ради за време рада у децембру месецу прошле године обустављено је било вентилисање галерија са јужне стране за време од дванаест сати. Испитивањем атмосфере у тунелу после тога рока није се нашло никаквих трагова од тога гаса на основу чега се дошло до закључка да је резервоар тога гаса потпуно испражњен и да

кб,

више опасност не постоји.

фабрика металне робе

Софронија Јовановића и Брата У Београду

У другом одељењу ливничке зграде а у вези са ливницом гвожђа постројена је у пола мања (по простору) ливница „метала“. На овоме месту морам се задржати да објасним значење речи „метал“ у нашим радионицама, јер се разликује од онога у науци. Овде гвожђе није метал но само гвожђе. А под „металом“ подразумевају се разне ко позиције и легуре метала а поред тога и бакар. (Отуда и долази у називу фабрике: ливница гвожђа и метала, као да гвожђе није метал и као да се под металом не подразумева и гвожђе. На њиховом специјалном језику тако и јесте. Али да се вратим ливници.

У ливници метала има два огњишта или две пећи за топљење „метала“ у графитним лонцима, у које стаје по 150 Кг. метала. те се према томе може излити предмет до 300 Кг. тежине. У овоме одељењу ливнице подигнута је и сушара за калупе. Калупи за

ливење од земље и песка израђују се у оба одељења ливнице. |

Сем дизалице у ливници гвожђа треба накнадно да се инсталишу ваљци за млевење замље и песка ; како би се што боље припремила за израду калупа. Ово је у главноме већ спремно, те Ке у скоро бити

задовољена и та потреба. х Сваки предмет, који се жели излити од метала,

мора се прво тачно израдити од дрвета, а према дрвеноме предмету (славини, цвету, точку и т. д.) и помоћу њега израђују се калупи од земље и песка у које се лије метал. Неоспорно је, да за израду земљаних калупа треба вештине, али је теже и треба више вештине за израду самога предмета од дрвета, јер тај

посао тражи највећу тачност и брижљивост. С тога је овај посао и веома скуп, и исплаћује се само у случају, кад се један исти предмет, по истоме калупу, израђује у више примерака.

За израду предмета у дрвету, које ћу звати дрвеним моделима-—-калупима, има у фабрици нарочита радионица са три столарске тезге и једним стругом, који креће машина. Поред тога има веома велики број разноликог ручног алата, који је неопходан за овај фини рад. У тој радионици има велики број дрвених калупа од оних предмета, који су већ израђени, али је знатно већи број дрвених калупа смештен на таван и у магацин, да не заузима простор у радионици, где су задржани само они, који су у честој употреби. Већи део ових калупа је заостао из старе фабрике. Ова ра-

дионица калупа одвојена је од ливнице и у другој је згради. % Од осталих зграда потпуно је одвојена ковачница,

у којој се према потребама искивају разни предмети од кованога гвожђа, прекраћују цеви, осовине, гвоздени носачи ит. с. Ковачница има за сада једно огњиште, једну ручну бушалицу и сав ручни алат потребан ковачима.

Колико је важна ливница и колико је потребан добар лив исто је тако важна и обрада изливених предмета, јер од ваљаности и тачности обраде зависи правилан и добар рад израђених предмета а нарочито код славина свију врста, машинских осовина, осовинских лежишта и других. Тај посао свршава се у механичарском одељењу, у коме се све израђује машинама из фабрике Атећитедез А. С. Вегп < Вгезјап.