Srpski tehnički list

са министарством и околином, а не преко окружног начелства, Као допуна овоме јављају се мишљења да се установе путујући кднелектори, који би имали свој реон са седиштем у Београду, даље да буду подељени по струци,

Друго мишљење које је противу инспекција полази са ових тачака; Ствара се један положај са новим седиштем који ће бити само за надзор пошто ће личности у инспекције само надгледати и обилазити радове окружних инжењера, даље појављује се мисао како код нас нема сталног надзора при разним техничким 06јектима, (а то могу чинити само потчињено и ниже техничко особље — а никако инспектори).

Услед тога што се невиди директна потреба инспекција појављује се мисао да се прошире права граћевинских одељења, а злоупотребе да испитују техвички чланови главне контроле, које треба створити.

На другој сазваној седници одређеној за 30. август присуствовали су ови чланови: гљг. Н. Манојловић, К. Савић, Ј. Станојевић, ] Аврамовић, М. Станковић, В, Поповић, К. Пешика, О. Теодосијевић, М. Јањушевић, А. Станић, Д. Андоновић, Д. Леко, Ј. Симеоновић, Б. Јелисијевић, М. Милошевић, Матић, М. Стефановић.

Гости: (С. Јовановић, П. Гачић, М. Вујовић, ЋЂ. Миловановић.

Г. Манојловић гсворио о раду са прошлог састанка и тражи мишљење од чланова што нису били присутни на прошлој седници. |

Г. Поповић је у начелу против инспекција. Грабевинсмим одељцима да се дају права која су намењена инспекцијама, а послови у Министарству Грађевина да се расподеле како ваља. Струка је изгубила од свог угледа, али инспекција неће повратити тај углед, пошто су остали закони такви, да имају великих шупљина, да саме власти раде без одобрења

ЕУ

9

Мин. Грађевина. Противан је томе што и општина не шаље своје пројекте на одобрење Мин. Грађев.

| г. Симеоновић потпомаже г. Поповића у томеда све општинске радове контролише Мин. Грађевина.

г. Леко напада то гледиште наводећи пример како је то по општинама немачких вароши где се врши, само рачунска контрола а не техничка.

г. Станковић је против инспекција а право да се пренесе на грађев. одељке и да се задржи звање инпектора. г. Манојловић предлаже да шефови граб. испуњују извесне услове.

г. Милошевић, говори о инспекцијама и описује стање које је сада у округу и зависност од окр. челника — полиције.

г, Матић је за инспекције. Говори како се ређе обилазе окрузи удаљени и с тога је потребно да се осигурају инспекције.

г. Милошевић говори како имамо самоупр. инжењере и другах и како би и за решавања спорних питања између ових била потребна инспехција.

г. Савић говори да се боји да ће се инспекцијама добити негативан резултат, јер неће бити довољно посла за инспекције, а на издржавање истих трошиће

одељ.

на=

се доста новаца, јер за тако једно надлештво треба стан, огрев, осветљење, послуга и друго, поред тога што ће се стварањем ових инспекција најбоље снаге

којих и онако има мало одвојити од посла и трошити време на бесплодну администрацију. Констатује, да се све може постићи и без инспекција, кад би се права која су намењена инспекцијама пренела на грађев. одељхе и кад би се у Мин. Грађевина водило рачуна о томе, да сав посао у истом не спадне на два човека као што је то ове године био случај и предл же да се за шефове граб. одељака постављају људи под извесним условима.

Вести.

Нове грађевине у Београду Управа града Београда одобрила је, да се по прегледаним плановима могу подићи нове зграде у Бео“раду.

1. Сима Аћимовић у улици Хаџи Продана бр. 68.

2. Ђорђе Илићу улици Принца Евгенија бр. 4.

3. Илија М. Јовичић у улици Кнез Михајловог Венца бр. 5.

| Пријаве занове зграде у Београду.

1) Стеван Ђукић трг. Херцеговачка ул. 9.

2. Христина Чолакантићева Босанска ул. 69.

3.) Адолф Штох Сарајевска ул. 18.

4.) Марта Пешика Капетан Мишина ул. 11.

5.) Браћа Спасићи предузимачи. Јанка ул. бр. —

Сибињанин

6.) Београдска Задруга на углу Херцеговачке и Травничке ул.

Н. Пријаве за преправке зграда.

1.) Христина Вулићка Иванковачка ул. 15.

2.) Милан Стојановић правник, Краљице Наталије ул. 68.

3.) Мајсторовић и Николић на згради Хотел

Солун.

4.) Милан Живковић пенз. на углу Светогорске и Кондине ул.

5.) Лазар Јовановић у Балканској ул. 29. 6.) Милева Карапешић у Ломиној ул. 46.

Нови чланови удружења. На месном скупу удружења срп. инж. и архитекта на предлог управе изабрани су за редовне чланове удружења:

Драг. Мирковић машин. инж, Влад. Р. Више« инж. Игњат Бала инж., Владимир Њ. Игњатовић подинж. Милоје Јовановић подинжењер, Ђорђе Миловановић подинж. За ванредног члана г. Дим. Младеновић.

Извештаји о земљотресима у Орбији. Геолошки Завод Универзитета у Београду обраћа се свима онима за које зна да су вољни учинити од своје стране да се проучавање трусова врши на широкој основи, која обухвата целу земљу, с молбом, да

му пошаљу податке по овим питањима

1. У који се дан (датум и недељни дан) осетио потрес» 2. Назив места (варош, село, заселак, срез и

округ)г

3. У колико сати и минута (по могућству и секунада) и по коме сату»

4. Пре подне или после подне»

5. Где се десио тада извештач»

6. Да ли се потрес осетио у пољу»