Srpski tehnički list

примењен само на једноме месту и то на незнатној дужини, иначе се успони крећу од 2,5 до 79. Изгубљених падова нема. ~

Грађење ове пруге уступљено је предузимачкој фирми Мишовић и Михајловић из Крушевца, а отпочето је концем априла ове године са роком за довршење до |. августа 1907. године. Предузимачи имају да изврше доњи строј пруге, објекте, а поред тога ложионицу, окретницу и шупу за угаљ у Сталаћ/, стражаре и станичну зграду са магацином, рампом и Колском вагом у Дедини.

Грађење моста преко Јужне Мораве није дато овоме предузимачу. Колико је нама познато, још није израђен ни пројекат за овај мост, и ако у овој прилици неће бити без значаја распоред отвора и начин фундирања. За што се са овим одуговлачи 2 Да није може бити још у питању ширина колосека» О овоме може нас само Дирекција Срп. Држ. Железница обавестити, ако јој тај посао не буде заморан.

Сам рад на овој прузи отпочет је у средини и пружа се ка крајевима. (Од Сталаћа до Км. 2, још није ништа рађено, приватна.имања на томе делу пруге експроприсана су тек августа месеца, те се раније није ни могло радити.

Од КМ. 2. до 3 + 400 земљани радови у главноме су готови, остало је још незнатно сасецање 60окова. На Км. 3. налази се терен, који се мора подупрети зидом. Џотпорни зид ће имати око 7 мет. висине, 200 мет. дужине и око 2500 м“= запремине. На овоме месту био је и раније саграђен · потпорни зид, који је осигуравао пут. Тек приликом рушења видело се, како је овај зид био. рбаво израђен. Извесно јето и био узрок, те је један део зида пао, ала је накнадно и много солидније озидан но први, те се одржао до данас, када су га људске руке порушиле,

И по трећи пут смо принуђени да изађемо из одређенога нам круга, да се удалимо од грађење пруге, "али нам се ваљда неће замерити, кад тежимо бољитку. На Км. 2.700 поткопала је Западна Морава пут још пре две године, па пошто се није нико стараоо томе да Мораву сузбије и пут осигура, она је и даље ронила, те је сада већ однела /, пошљунчанога пута, и ако са истом енергијом продужи започето роњење, за годину две дана неће се моћи проћи путем, сем, ако се сада при грађењу железнице не увиди и потреба овога осигурања.

Од Км. 3 + 500 до 4 + 500 била је проје«тована пруга поред самога пута, али, да се избегну контра падови решено је, да се на овоме делу пруга изради по варијанти кроз село Мрзеницу. Тога ради мора се порушити неколико кућа,га за заштиту зграда ниже пруге морају се подићи јаки потпорни зидови. Овом варијантом ће се избећи контрападови, али ће се пруга знатно поскулити. Само земљани радови на овоме једном километру дужине поскупиће око 30.000 динара, а да не говоримо о потпорним зидовима и скупоценој експропријацији. И овај део пруге још није у раду, јер је тек скоро дефинитивно одобрен рад по варијанти, а експропријација је извршена тек августа месеца.

106 —

+

Од км. 4450 до 4-4-600 израђен је на овој прузи највећи усек, који има 7:20 м. дубине и то у чврстој стени. Одмах иза тога места од Км. 44600 до 44700 израђен је дубок усек у распаднутој стени, за коју још

не може да се утврди, хоће ли се држати или не, те ће ово место остати преко зиме незаштићено и тек ће се на пролеће, према утицају времена решити, да

ли и како да се осигура овај усек од могућег одроњавања и осипања са бокова. На Км. 5. израђен је дубок усек у чврстој стени, а на Км. 5--650 усек у трошној стени.

На Км. 7. израђен је насип од камена. Видна му је површина руком слагана, али је овај посао израђен тако лепо и пажљиво, да више личи на добро израђен зид него на камени насип. Овим радом могу се похвалити и предузимач и надзорни органи. На овоме месту израђена је са доње стране пута камена наслага ради проширења пута, који је на овоме месту био стешњен железничком пругом.

Код Км. 94700 два потока састајала су се ниже пута и.пруге. Овде је извршена корекција тако, да су оба потока спојена више пута и пруге. Тиме је избегнут и уштеђен по један мост на путу и прузи, и на тај мчачин трошкови су смањени, а израђена корекција издржала је неколико јаких придолозака воде и посведочила смишљеност рада и доброту израде.

Пруга прелази пут на 11. Км. у нивоу, и ту је израђена девијација пута због правца и нивелете.

Може се рећи, да су земљани радови и разби-

| јање трошне и чврсте стене у главноме извршени од

Км 2. до 3+700 и од 44500 до 14-–600 — до Оби-

лићева, где се пруга и завршује. Насип преко инон-

дационог терена од Сталаћа до Км. 2. израдиће се још ове јесени,. те да се може колсолидовати до идућега лета. Дго пруге кроз Мрзеницу од Км. 8--500 до 44500 извесно ће захтевати за рад и више пажње и више времена, због потпорних зидова, те се вероватно неће у току ове године ни почињати.

На целој прузи биће 47 објеката разне величине и конструкције: мостова на свод и отворених као и пропуста отворених и покривених. До сада је потпуно израђен о само четири, а у раду су још пет објеката. Већи мостови махом имају веома незгодне положаје, те услед тога задају не мале тешкоће, и у већини случајева мораће се изводити корекције потока испред мостова.

Стражара је предвиђено пет, али ниједна још није у раду.

У Сталаћу још није ништа рађено и ако су послови такви, да за извршење њихово треба и пажње и времена.

Станична зграда у Дедини изведена је до сокла а тако и остале станичне граћевине, и све ће још ове јесени бити под кровом.

За зидање узиман је камен из усека или самачно камење нађено при откопу. Ово самачно камење у већини случајева било је боље од онога из усека.

Сви извршени радови чине добар утисак, јер се јасно испољава марљив, и добар рад, а камени насип