Srpski tehnički list

== уд

требљава за пречишћавање воде, па да тај сувишак не доспе у парни котао.

При ложењу парнога котла мора се највећа пажња обратити на то, да котлов лим, чим добије топлоту од запаљених гасова, који га облизују, ту топлоту прелаје води, која је у котлу, т. ј. на свима местима, где котао с поља добија топлоту, треба лази вода, те да ову топлоту прими, па да се она упо треби на постепено стварање паре. Ако се не врши ово непрекидно преношење топлоте са котловог лима ва воду, онда се лим јаче загрева, па може и да се усија. Ово је најопасније, опасније што се може десити при раду и ложењу парних котлсва па понајчешће и доведе котао до експлозије. Из овога се изводи најважније правило за ложача: никад не треба пустити, да вода у котлу спадне ниже испод ознаке, којом је означено докле сме најниже да спадне вода

од свега,

изнутра да се на-

јер скоро до те висине и облизује пламен и гасови парни котао с поља, т. ј. до те га висине и загревају, па ако вода спадне испод те висине, онда се котао на ономе месту где нема воде, све јаче и јаче. загрева па ти усија, а то је врло опасно по котао, ево због чега:

Усијани лим нема више ону јачину да да отпора унутрашњем притиску паре, како то чини у хладном стању; сем тога, кад се лим усија, онда наступа м стимично јаче истезање лима. тако да се услед тога могу појавити извитоперавања, кривљења, спојеви попуштају, па се може произвести и прскање лима, Врло

2-

| је опасно напајатх котао, ако је већ усијан на коме | месту, јер ако дође вода у додир са усијаним лимом

„наступа одмах нагло јако развијање паре те на тај начин повећани притисак у стању је, да расцепи лим,

који је и иначе постао усијавањем слабији. Ж.Д (Наставиће се)

"Вести.

Два камена пропуста од по 3,50 м. распона саградиће се још ове године, и то: један преко реке Јабланице на држ. путу Београд — Крагујевац, а други на Дубокој јарузи код Петке на окр. путујБбели Брод — Лазаревац — Аранђеловац у окр. београдском.

Оба ова пропуста саградиће се по про екту в: инжењ. г. М. Балте, по коме је саграђен пропуст у Раљи код цементне фабрике. !

Предрачунска сума за извршење сваког поједи. |

ног објекта износи 5.963,02 дин. а исплатиће се из окр. приреза.

Два намена пропуста саградиће се у идућој години на Ибарском путу и то: један на км. 51,398 а други на км. 52,290.

Пројекат је израдио окр. инж. г. М, Протић.

Предрачунска је сума за извршење овога посла 2464,20 динара.

Оправка моста преко реке Рашке код. варошице Рашке |

ва српско-турској граници извршиђе се по пројекту окр. инж, г. Ј. Видановића.

Предрачунска сума 470.80 дин.

Грађење три камена пропуста од по 0.60 м. распона ва путу Уб — Шабац саградиће се по типу за друмске пропусте.

Предрачунска је сума 3026,64 дин.

намени пропуст од 0.60 м. распона саградиће се по одобреном типу за друмске пропусте, на Вучаку на путу Обреновац — Ваљево.

Предрачунска је сума 746,49 дин.

Оправка дрвеног моста на Обиици на путу Ваљево Ставе — Љубовија извршиђе се по пројекту окр. инжињера г.Л. Зисића,

Предрачунска је сума 430,61 дин, а исплатиће се из окр, приреза.

Оправка дрвеног моста преко реке Раванице на цариград-

ском путу извршиће се по пројекту в, инжењ, г. Н. Поповића а исплатити из окр. приреза“ |

Предрачунска је сума 255.04 дин,

Инондациони дрвени мост код Глоговца оправиће са по пројекту в., инжењера г. Н. Поповића и исплатити из окр. приреза.

Предрачунска је сума 372,40 дин.

Оправка дрвеног моста н ограде ван моста на Грзи ка Честобродичком „путу: извршиће се по пројекту в. инжењ. г, Н. Поповића и исплатиће се из окр. приреза.

Предрачунска је сума 502,60 дин.

Граћење дрвеног моста на Морави између Ристовца н Давидовца по пројекту окр. инж. г, Свет, Јовановића, уступљено је Томи Зафировићу предузимачу из Врање за 17.889.00 динара или ниже од предрачунске суме за 890,02 дин. што даје попуст 4,730).

_ Нове грађевине у Београду. Управа града Београда | одобрила је, да по прегледаним плановима могу подићи нове грађевине у Београду: | 1. Сретену Стојановићу у ново просеченој_улици | Митрополитове баште. | 2. Михајлу Лепчевићу у улици Проте Матеје. |

Пријаве за нове зграде у Београду: 1, Драгољуб Миловановић чинов. београд. Задруге у Страхињића Бана | ул. бр. — 2.Сава Поповић пензионар у Св. Саве ул. | 14. а., Коста Ђурић трг. у Карађорђевој ул. бр. — 4. | Андра Миливојевић пуковник у Бирчаниновој улици 38, 5, Сима Вучковић у новопросеченој ул. (Дун, крај). 6., Гвозден Клајић чин. у Ломиној ул. 34. 7. Филип Стојановић грађевинар у Иванковачкој ул. бр. — 8. Прометна Банка у Ускочкој ул. 9., Павле Шорек у Његушевој ул. 44.

Пријаве за преправке зграда у Београду. 1., Драгутин Клузачек у Ломиној ул, 30, 2,, Никола Ђорђевић чинов. у Шајкашкој ул. 12, 3., Милош Савчић инжењер у Поп-

.#