Srpski tehnički list

— 167 —

просторија и не допушта никад, да се исте скроз проветравају у читавој својој пространости.

Најзад питање: да ли кујна треба да буде под. истим кровом са осталим ·„просторијам аза обитавање, или је боље да се постави тамо негде прехо „авлије“ мисто је тако нерешено као и питање, да ли нужник треба имати под истим кровом са одајама за обитавање или га треба такође гурнути на дно дворишта.

Задатак наших архитекта и наших инжењера свакако је и то, да упућују свакога, који се на њих обраћа, на примену оних принципа, који у здравственом погледу дају најбоље резултате а са овима оцлично решавају и сва питања о удобностима, на које се људи морају упућивати а на што обилнију примену њихову,

Друштво Архитекта у Берлину, почетком ове године, расправљало је питање о удобностима немачких домова, и пошто је изнесено кроз које је фазе морало проћи то питање у њих, један архитекта у свом предавању нагласио је, да оно што је још пре 30 година за њихове прилике сматрано за примерно, то данас већ више није. Куће у којима су били удешени станови по познатом принципу: ходник у средини а светлост посредно побијене су новим системом по угледу на енглески начин о становима удешеним за једну породицу. Утицај овог система показује се у томе, што се избегавају дуги ходници при улазима и пролазима у којима је недовољно светлости, и што се тежи, да све собе за обитавање имају непосредно осветљење па и добро осветљена предсобља за оставу одела и модерно постројеним нужником.

Трпезарија стоји вазда у добро смишљеној вези са кујном, а исто тако једним нарочитим ходником, поред хојега леже собе за спавање и домаћу употребу, и пред-

собљем као улазом онемогућена је свака мешавина из међу спољњег живота, и домаћих послова,

По распореду у плану једне модерне немачке куће чињени су и чине се вазда измене, које одговарају модерном напретку, и у томе погледу врши се формално такмичење, али и скоро непроменљиво обележје за сва времена, које немачкој кући дају једноставан тип, долазе од климатских прилика.

Готфрид Семпер, погрешио је, кад је за равне кровове рекао, да их сматра као успомену на Римљане јер и италијанска кућа у Ломбардији има кров са стрмим нагибом кад материјал, од којега се исти гради такови нагиб захтева. Према томе на облик куће вазда ће најодсудније утицати материјал који се узима за градиво,

Рационална употреба топлоте има свакако свој јак утицај на распоред одаја у кући. Дејство, које имају кише, доведе на решење да се избегавају хоризонтални венци са знатним испадима, па ако се и примењују они на горњој својој површини добијају јак нагиб. ,„Жалузине“ шпалетне то су справе, којима се кућа брани од времених непогода. Количина светлости, која нам продире са севера у домове, одређује величину прозора. Двоструки прозори, прозори са великим окнима из једног комада то су тековине усавршице модерне науке и технике.

По примеру немачких архитекта, добро би било, да и наши српскијархитекти дискутују норме како треба да се подиже модерна српска кућа, не само по већим варошима и варошицама него и по селима и да се таковим домовима одреди тип, који би одговарао и нашим потребама и климатским захтавима и материјалом којим се располаже за градиво. | Н. М.

дакон о уређењу Министарства Грађевина. Пројекат зажона о уређењу Министарства Грађевина још није упућен Државном Савету на мишљење, а то нам даје повода, да верујемо да се тај пројекат неће ни подносити Народној Скупштини у овоме сазиву. Ово наше уверење поткрепљује још један факат, а то је, што

је по тражењу Министра Просвете израђен предлог |

за измену само 19. члана закона о уређењу Министарства Грађевине од 30. нов. 1898. године. Предложеној измени задатак је, да наш Универзитет и В.

Школу стави на исту висину са страним технучким |

школама, дакле, да сви свршени техничари ма са које признате шкопе имају једнаке квалификације. Заиста и није било право подцењивати своју школу и данас јој давати вредност, какву је имала пре 40 година, када је имала 2—3 професора.

Овај законски предлог упућен је већ Државном Џавету на мишљење.

Нове железнице. Из зајма номиналних 95 милијуна инара влада је одредила ефективних 35 милијуна за

|

| | | | | |

грађење нових железница у источним и западним краевима Орбије.

Новим железницама довешће се западни крајеви у непосредну везу са пловном Савом и главном пругом а железница источног краја — Параћин— Зајечар омогућиће приступ Доњем Дунаву, где ће се, на подесном месту, подићи потребна постројења, којима ће се задовољити сви захтеви наше извозне трговине.

Зграда за ||| Гимназију у Београду. На месту где је некада била војена болиица, подигнута је за 11 гимгимназију зграда у којој се већ држе предавања.

(Ово је за сада једна од најлеших престоничких грађевина како по спољнем изгледу тако и по унутрашњем распореду.

Надати је се, да ће како наставничко особље тако и ученици умети да очувају ову тековину нашу

у исправном стању, те да се њоме и пред страним светом можемо похвалити.

Чистота, у најширем смислу речи, мора се одржа-

вати јер се овом задовољава и добар укус и сви захтеви хигијене.