Srpski tehnički list

— 168 —

Грађење дрвеног пропуста од 3. М. распона преко потока код Луковачких ливада на окр. путу Г. Милановац — Ваљево извршиће се по пројекту окр иижењ. г. М. Пљевљакушића.

Предрачунска је сума 1242,в4 ДИН,

Нов камени мост од 8. М-- распона саградиће се преко . Луковачког потока на окр. путу Свилајнац— Петровац „о трошку окр. приреза.

Пројекат за грађење овога моста израдио М. М. Јовановић инжењ. Мин. Грађевина.

је 5

Предрачунска је сума за извршење овога објекта |

13 712, дин. а у скоро ће бити одређена лицитација |

за давање овога посла у израду. Дрвени мост преко Циганоног. потока на путу Неготин—

Зајечар оправиће се у току ове год. по пројекту окр. |

инжењ. г. Б. Глумца. Предрачунска је сума 579,09 дин.

" Нов камени пропуст од 2,0 М. распона, саградиће се о трошку окр. приреза по пројекту в. инжењера г. Ир. Боди, преко потока у селу Опарићу на среском путу Варварин—Манастир Каленић.

Предрачунска је сума за израду овога обје-та 3230,» ДИН.

Управа града Београда одобрила је подизање нових зграда |

н поправке постојећих : 1. Риста Јовановић зидар на дунавском крају

2. Најдан Ристић у улици Војводе Добрњца бр. 22,

3. Душан Колопић на углу Солунске и Сибин.

Јанка ук.

4. Херман Флајшер на углу Кнеза Милоша и

Дурмиторске ул.

5. Анка Радосављевић Београдска ул. број 44.

6. Филип Рајичић Гундулићев венац. 7. Цветан Анђелковић Таковска ул. бр. 84. 8. Глиша Андрејевић.

9. Димитрије Шићански измена ран. одобр. плана Е9; Стеван Јефтовић златар Краља Петра бр. 54.

|. Пријаве за нове зграде у Београду ; 1; Риста Јовановић зидар у новопросеченој ул,

| (Дун. Крај.

2, Милош Х. Поповић у Хилендарској ул. 17.

||. Пријнве за преправке зграда у Београду 1; Мача поч. Спасоја Стевановића бив. трг. на углу Краља Петра и Богојављенске улице, 2: Цветан Анђелковић у Таковској ул. 84 3; Анка Д. Радосављевић у Београдској ул. 48. 4; Лазар Тодоровић у Сарајевској ул. 56. 5; Јован Мирковић у Таковској ул. 49. 6; Милисав Павловић у Шумадиској ул, 61.

вељешне:

Ваздухопловство у Француској. Инжењер Жилијен довршио је и други свој — да кажемо — балон, којим се може управљати по вољи.

Облик овога балона, који је саграђен по начелу „тела лакшег сд ваздуха“ подсећа на цигару. Са изредном лакоћом може се њиме управљати у свима правцима, мотор, којим је снабдевен, у стању је да му да брзину од 45 километара за сат, што значи да је његово кретање могуће и кад има ваздушну струју против себе ако њена брзина није већа од 45 километара. ;

Први брод, који је Жипијен конструисао по овом систему, добио је име Геђаши а овај пак Рабле, а у стању је да понесе 4 путника и 800 килограма материјала. Оба ова балона остају у служби Француске државе. Детаљи њихове конструкције држе се, наравно, у највећој тајности.

Балони се могу расклопити врло брзо; а удешени су, да без икакве тешкоће могу товарити на вагонеи преносити железницом јер се тачно могу сместити по профилу који је прописан на железницама.

Покушаји који су чињени са овим балонима дали су у свему задовољавајуће резултате, тако да се у ско-

аи па амин

| зацију учинио проналазак професора Др. Керна,

ро можемо надати великом развићу народне Француске индустрије на овоме пољу. #14

Проналазак проф, Др. Керна из. Минхена. Велику је сен- 4 која | | се састоји у томе, да се електричним путем, помоћу жица, могу на даљине за сада 1800 километара, преносити фотографске слике. у

Специјалан апарат, који се за тај циљ употребљује на полазној и пријамној станици, одликује се изузетном простотом те чини, да су резултати у толико више достојни сваког дивљења, пренос слика веран јепаину најмањим појединостима. ПН. ПН ДИН ВИ АНЕА

Благајникова пошта.

Положили су претплату на лист по 10 дин. гл. Милан Милашиновић помоћник Директора Срп. Држав. Железница — Београд, и Сава Браљинац в. инжењер из Крушевца.

По 5 дин. К. Ракић и брат индустријалци из Јагодине. Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеФ инжењер општ. Београдске. Одговорни уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавека ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4