Srpski tehnički list

БРОЈ 6.

У Београду 1. Фебруара 1907. год.

год. ХУЛИ.

СРПОНИ

_ТЕХНИЧЋИ ЛИС!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

О баштинским постројењима, скберовима (игралиштима) каше престокице.

Садања управа београдске општине поред осталих радова на уређењу ове вароши — у прошлој години извршила је и неколико баштенских постројења. На име, изведена су ова:

Једно између улица: Краља Александра, Ратарске и Гробљанске са укупном површином у садањој огради око 90000,00 м“.

Нивелета планираног терена присагођава се природном, јер овај није јако нагнут према Ратарској ул. Облик овог постројења је оштроугли троугао са теменом оштрог угла на раскрсници Ратарске и Краља Александра улице; стране овога троугла — по којима је ограда, од неколико редова затегнуте гвоздене жице између дрвених стубова, постављена иду по регулационим линијама. У овом троуглу изведено је игралдиште облика издужене овалв и спуштено је за 15 см. испод нивелете околног терена који се пошумљава.

Путање са раскрснеца уличних иду по бисектрисама засечених темених углова, троугла и доводе посетиоца у овално игралиште. а

Површина игралишта мери око 12000,6 м“; извршено планирање, ограђивање и засад једним делом, коштало је до 3000,)) дин.

Један ма површине овога постројења кошта до сада само 0,15 динара

Ово игралиште (сквер) додирују три саобраћајне улице, те с те стране може изгледати да ће бити преплављено уличном прашином ; надати је се, да ће засађено шибље и четинари са листарима — док развију своје круне — умањити овај притицај прашине, нарочито из ул. Краља Александра.

Пошто је ово земљиште равно, могло би се допривети овом садањем решењу задатка, кад би се на углу Краља Алексан дра и Ратарске улице насипањем земље образовало какво узвишење.

Друго, између крагујевачког пута и Небојтине улице извршено је продужење парка код Старог Споменика

Облик овог продуженог дела парка сличан је облику оног на Тркалишту ; решење је, прилагођавањем природном терену, доби взно у многоме слично.

Ван ограде овог постројења (продуженог дела парка), поред крагујевачког пута, изведена је широка стаза за пешаке, која је прилагођена паду самога пута а нешто виша од њега; ова стаза, пошто је ван ограде, не даје директног повода за саобраћај пешака кроз игралиште.

Целокупна површина овог продужемог дела парка износи: 7148, ме; игралиште мери: 3190, мг површине; ограђивање оградом од дрвених летава, планирање и засађивање кошта до 5000,0) динара.

Један м.% површине овог постројења кошта до сада просечно 0,70 динара.

И ово игралиште ограничавају две улице као што је то мало час напоменуто.

Треће, изведен је и у неколико уређен сквер са игралиштем између улица: »„Царице Милице“, „Вука Караџића“ и „Топличиног Венца«. Изведене стазе кроз игралиште овога сквера, распарчавају га; ове стазе бивају саобраћајне улице за пешаке, тиме игралиште губи значај и своју примену. Ово је решење слично горе поменутим.

Цело земљиште у огради од дрвених летава мери: 385%)м. површине; игралиште, овалног облика, мери 1610,0ом 5; ограбивање планирање и засађивање кошта 2000, дин На један м.: површине пада за до сад извршене радове просечно 0,50 дин.

Четврто, у циљу извођења игралишта, ограђен је онај простор на раскршћу улица: Ратарске и Далматинске до дворишта осн. школе за Палилулски крај.

Овде не може бити знатниј:м земљаним радовима.

говора о каквим Требало би