Srpski tehnički list

годину такође нису исцрпни и ги услови нису потпуни, и њих би ваљало допунити и измењати. Али, и оваки какви су ипак су и за наб и за послодавце много бољи, но сви досадањи заједно.

Па ето и ти услови који су још пре 7 и по месеци штампани и објављени, до данас нису примењени, нису ступили у живот, а ми их жељно очекујемо већ толико времена.

Ко има разлога да те услове и даље задржава 2 Какви су узроци те се још не примењују : Постоји ли намера да се допуне и прераде ; Па све и ако постоји та намера, она се могла за толико времена остварити.

ст

МЕ

Добри, правилни и праведни односи регулисани условима животно су питање читавог једног реда људи у држави — свију ас предузимача, а не мање је важно и за саму државу, округе, срезове, и општине, те би с тога ово питање ваљало што пре решити а не развлачити га и даље.

У нади, да ће ово неколико врста доспети онде где треба и питање о условима поново изгурати на дневни ред, те да се повољно реши, ја Вас молим, Господине Уредниче, да ове врсте штампате у своме листу, и да примите...,..,

Фебр. 1907. Драг.

· О значају друмова ненад и сад.

Већ у првим зачецима културе јавља се потреба · друмова. Они су имали да служе трговини н завојевачким циљевима,

Први путови, обичне стазе, могли су послужити у доба, кад је човек сам на својим леђима носио товар. Путови за караване већ су морали бити савршенији. По таквим су се путевима кретали товарни коњи, камиле и мазге, Међутим живљи и обилатији промет могао се вршити тек колима, а за то је потребан нарочити друм с добрим горњим стројем.

Велики број друмова старијега доба, одкојих је и данас остало или трагова или писаних спомена, саграђен је за освајачке и војне циљеве, Тако је цар Кир саградио многе друмове по Азији. Он је имао нарочито одељење војске, од прилике као што су садашње инжињерске трупе, које је градило путеве и мостове, Олично је радио и Александар Вели-и, Он је за гра: бење друмова употребио Трачане. Најзад и Римљани, ти највећи мајстори у грађењу друмова, и они су многе своје друмове саградили за војне циљеве. Па то иданас бива, и данас саз зарад војних циљева граде многи скупи и иначе често непотребни друмови и железниче

пруге,

Путова најниже врсте, стаза, има данас јошу централној Африци. Тамо људи носе терете на. глави и путују много километара далеко по уским стазама где може само по један човек да прође. Са свим је природно да се ове стазе строго држе земљишта, да у брд-

ским пределима имају јаке успоне.

По старом свету, по Азији северној Африци и Европи грађени су добри друмови још у незапамћено доба. Тако се зна, да је постојао пут што га је саграљила и у стени усекла велика царица Семирамида. Тај се друм у доба Диодорово још називао Семирамидин пут, али му данас нема трага. Сем тога сасвим је по-

јамно да су Нинива и Вавилон била два главна сао-

браћајна центра за промет између западне Кине, бСирије, Арабије и Инћије. Али се данас не зна какви су ти друмови били. Само се ископавањем Нимрудских руина нашло да је патос у једној палати био поплочан клинкерима.

„У Египту цео је живаљ био сасредсређен крај обала реке Нила, теје главни саобраћај вршен реком. Па опет има остатака фараонских друмова између Филе и Сијене. Изгледа, да су и Римљани били нашли трагове тога друма те га дотерали и обезбедили. Сем тога било је још неколико караванских путева ка Црвеном Мору. На утоку реке Нар ел Келб стари египатски пут усечен је у стени. Мисли се, да је тај пут просекао Фаранн Рамзес 11 у спомен својих победа.

Кинези су још у незапамћена времена знали да граде друмове за колски саобраћај. У кинеским записима из времена династије Чоу има тачан друштва. Ширина им се одређивала по ширини кола.

опис

Прописано је било, да цар пропутује све покрајине сваке дванаесте године и том приликок морали су пределски владари и старешине опремити извесан

број кола за царске пратиоце. Код кинеских путова нарочито је интересна сама траса. У брдовитим пределима они су умели да проведу пут тако вешто, да ни садашњи техничари не би боље умели. Дуж друмова на сваких 4,5 километра била је омања ница где су се путници могли одмарати и нахранити, а на сваких 13.5 клм, велика гостионица за 100 гостију

гостио-

Као што је познато цела источна Кина избраздана је многим пловним рекама и каналима. По тим речним путовима иде главни саобраћај а друмови, су имали да чине везу између појединих канала и река, те да и сувоземни промет са свију крајева доспе на воду. У Западној Инбији и религија и обичаји упућују верне де се старају о друмовима, мостовима и путничким свратиштима. још у старом епосу у Рамијини помињу се чиновници.

инбијском нарочити друмски