Srpski tehnički list

— 148 —

(Општинска посла.)

Изгледа, да у општини београдској никад не може бити систематскога рада; или због тога, што се послови дају људима, који таква поверења не треба да имају, или је у управи одељења недовољан надзор, или у општини не треба другачије радити. Један, од многих примера, како се у општини ради изнећемо.

У Гробљанској улици има да се оправи искварени макадам; изнесен лежао поред друха и пре недељу дана тај је шљунак разастрат по целој ширини и дужини пута. Остале су слободне само трамвајске шине, и то тако стоји.

Овом улицом је велики саобраћај а нарочито

је шљунак који је по том

теретних цигларских кола, пратње па и трамвај пролази

1) Задоцнило за прошли број. Ур.

и то све треба да се креће трамвајским шинама, Трамвају морају да се склањају сва теретна и друга кола и тако наиђу на ненабијен туцаник и углаве се, најчешће се углаве одмах поред шина, тако да трамвај мора да чека а кочијаш за то време душмански изубија стоку док је удали од шина. Овакви призори дешавају се свакога часа и из зивају огорчење грађана противу оваквога општинскога рада а нарочито противу оваквога наредбодавца,

И ово стање ће остати и преко Ускрса па и после, јер шљунак није разастрт само у овој улици.

Овакав рад за осуду је и дужност је општини, да.

безмислено прекинут саобраћај одмах омогући.

у

Вес ти.

Грађење апсане код првостепеног суда у Београду уступљено је инж. г. Стојану Вељковићу предузимачу из Београда за 62.657,31 динара. Попуст од предрачуна износи 1". Пројекат за апсане израдио је г. Мих. ]. Валента инспектор, а предрачун г.г. Ник. Б. Несторовић и П. Ј. Поповић архитекте.

Израда навоза код гвозденога моста прекс Пештана у Шопићу усгупљена је предузимачу г. Миловаву Дамњановићу из Лазаревца за суму од 900 динара с пустом од 51,820| 0.

Наменн пролуст од 3 мет. распона преко Дубоке Јаруге у Џетци уступљен је предузимачу г. Миловану Дамњановићу из Лазаревца за 3980 динара, с попустом од 38255 од предрачуном предвиђене суме.

Грађење полусталног моста од 5 мет. отвора преко Лукарске реке на путу Јагодина—Трстенак уступљено је г. Ђоки М. Лазићу предузимачу за 8799 динара, с попустом од 2,259. Пројекат и предрачун за овај мост израдио је в, инжењер г. Н. Поповић.

Шест камених пропуста на путу Рековац—Превешт уступљени су у израду предузимачу г. Пери Перићу из Рековца за 3947 динара са 4,8%, попуста од предрачуна. Пројекат за ове пропусте израдио је в. инжењер г. Ир. Боди.

Грађење среске болнице у Свилајенцу по пројекту подархитекте г. Овет. Јовановића уступљено је пргдузимачу г. Дим. Х. Антићу из Свилајенца с 48,429 динара с попустом од 1,619, од предрачунске суме. Ова грађевина исплатиће се из санитетског фонда.

Водовод београдски. На велики петак освануо је Београд у његовом већем делу без пијаће воде. Ово немање

по-

воде наступило је усљед дефекта главног водоводног

спровода због чега је у раду машина трајао прекид 15

часова. У остојању 800 м. од водоводне централе прсла. је гвоздена, ливена цев од 300.11 | па пречника. Цев је прсла усљед потреса, добивеног од барутних мина, које су експлодовале у новом водоводном рову, удаљеном 3.20 м. од старог вода. Дефектна цев лежала је делимично на стени, а делимично је била подбивена камењем — без песка. Оштећена цев добила је пукотину у уздужном правцу. дугачку 2 М. на оној страни цеви. која је лежала на стеновитој подлози, што значи, је притисак мине дејствовао одоздо на више.

У рову, — који се сада ради за други водовогни спровод, — паљене су 19 тек, месеца, око 4 часа по подне барутне мине. Истога дана око 7 часова у вече, примећено је у машинској централи, да манометар на ветренику—виндкеслу радеће машине — нагло падаи да је за кратко време притисак пао од 8,2. ат. на 35. Ово је био доказ, да је на главном доводу наступио

јак дефект и одмах је радећа машина искључена, а после кратког времена нађено је и место где вода из земље избија напоље. Рад на откопавању и оправци, отпозет је око 8. засова у вече и енергичним радом постигло је се, да је водовод сутрадан у 101, часова пуштен у редовну функцију Штета проузрокована овим дефектом износи око 1000 динара.

да

Благајникова пошта Положили су претплату на лист г, г. преплатници. По 20 дин. Г. Иван Кобмола, предузимач, из Крушевца; По 5 дин. Г. Младен Ђуровић, подинжињер из Крушевца.

ел авалинднринааениаалељешитте

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента инспектор железничко дирекхије. Одговорви уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавска ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4.