Srpski tehnički list

— 202 —

ли то он сам у одређеном му времену, то ће се одбачени материјал уклонити о трошку предузимачевом и платити из предузимачеве зараде,

6., Предузимач је дужан да на грађевини има. увек довољан број раденика и материјала, како ће грађевину на уговорено време довршити моћи. Ако то небп било, и техничка комисија, коју по тражењу надзорног инжињера одред на зала нађе да предузимач не ради са довољним бројем радника и нема довољно материјала, да би грађевину на време довршити могао, онда се по решењу Министра грађевина посао од предузимача одузима, и другом у израду уступа на начин, који Министар гпађевина одреди.

Вишак коштања за довршење грађевине плаћа се из предузимачеве грађевинске кауције, а остатак враћа се предузимачу.

7., Кад се при изради грађевине покаже да треба у плану ттоизменити, или што више израдити, но што је предвиђено, онда је предузимач дужан то да учини, чим Министар грађевина наредио буде -

За послове, који су погодбом предвиђени, плаћа се по погођеној цени, а за нове послове по новим ценама, које се утврђују споразумно са предузимачем.

Ако се до споразума доћи не може, извршиће се тај посао у режији или дати другом предузимачу у рад.

8., Више или мање израђеног посла не сме бити без писмене наредб: надзорног инжињера. 9. Ако предузимач грађевину на уговорено време не сврши, а Министар грађевина не нађе за потребно да му израду грађевине „одузме, или рок за довршење продужи, то ће предузимач за сваки дан задоцњења платити по... динара, која се сума при коааудовању уноси у рачун мањка.

10, Предузимач је обавезан обезбедити саобраћај, ако би израдом грађевине био прекинут, изузимајући да је предрачуном Арукчије предвиђено. Опасна ме-

“ста за пролазнике мофају бити

Права предузимачева. ан

ограђена и ноћу осветљена о трошку предузимачевом.

- 11,, Члановима комисије, одређеним по тач. 4 и 5 ових услева по жалби предузимачевој, плаћа се дијурна, што им'припада по закону и по правилима, на основу закона издатим, из предузимачеве зараде, ако се утврди да предузимач није био у праву.

12., Предузим )ч не може израду ове грађевине на другог пренети без претходног одобрења Министра грађевина.

13., При саопштењу одобрене лицитације, предузимач добија бесплатно оверене преписе и копије плана, предрачуна, детаља и ових услова, и других докумената, које је при лицитацији потписао, Ако би нека од тих докумената била штампана, то ће их преду- · зимач добити, пошто за њих положи прописну таксу.

ЈА, Зарада ће се предузимачу платити у једнаким роковима од ПОСНА | ПРВА са 7: динара, по стварно израђеном послу Последњи рок плаћа се кад грађевина буде готова, колаудована и окончани рачун одобрен од Министра грађевина, кад се предузимачу враћају и суме задржате при исплатама ради образовања грађевинске кауције, и које износе 5% од заокругљене предрачунске суме.

15, Елементарне непогоде дају предузимачу право само на продужење рока, а никако на накнаду штете коју је од њих претрпео. Под елементарном непогодом разуме се само ватра, земљотрес и бурна поплава.

16., Елементарне непогоде, више израђени послови, дуготрајне кише, велики снегови и опште обуставе рада од стране раденика, дају предузимачу право на продужење рока за иввршење и предају грађевине. Колико је продужење тога рока, утврдиће Министар грађевина на основу података предузимачевих и надзорног инжињера што је за предузимача обавезно

17, У случају предузимачеве смрти, обавеза о довршењу гра-