Srpski tehnički list

— 239 —

Тансе при београдској канализацији

Шеф одсека за канализацију града Београда г. Душан Нинковић, поднео је реферат суду општине београдске о начину како би требало наплаћивати таксе за покриће трошкова око грабења и одржавања варошке канализације.

За наплаћивања таксе могу се ПРИМ А, у опште речено, два начина, и то:

1.) наплаћивањем једне паушалне суме, коју сопственик плаћа једаред за свагда;

2.) наплаћивањем годишњих такса, које сопственик плаћа непрестано.

У првом случају имао би се срачунати укупан трошак за грађење канализације, па издатак разрезати на све поједине плацеве тиме што би се утврдила такса по метру дужине фронта.

А као варијанта овога начела, у варошима где насељеност по квартовима варира, или у којима се величина зграда у појединим квартов'ма јако разликује, одређују се још разне категорије, у које се цела варош подели и за сваку категорију утврди се засебна такса за један метар дужине фронта.

У другом случају може се поступити као што следује:

а.) Да се издаци око грађења за одржавања разрежу на све становнике у виду општинског приреза.

6. да се одреди годишња такса сразмерно по трошњи воде.

В. да се одреди годишња такса према броју клозета (нужничких седишта). =

г. да се одреди годишња такса за метар дужине фронта.

Имајући у виду да се трошак за грађење канализације покрива зајмом који је узет на подлози једног већ постојећег намета на становнике —- трошарине, то се у нашем случају, за варош Београд, могу и смеју наплаћивати само толике таксе, којима се покривају трошкови за одржавање канализације.

Према том први начелни начин о наплати такса не може се применути у Београду.

"Исто тако ни начин под. а.) одпада са истих разлога. Што се тиче начина под

правилан за наше прилике, пошто би сиротнији сталеж био сразмерно. јаче „оптерећен него имућнији.

„И ако начин под г. изгледа веома прост, неби се могле одредити довољно правилно, а у том би се наилазило и на велике тешкоће што би требало установити без број разних категорија домова према њиховој вредности, броју просторија, изиданости у двориштима ит,д. те би услед тако сложених разноликих погодаба, које је скоро не могуће помирити, наступило незадовољство сопственика, који би вазда налазили да су оштећени на њих примењеним категорисањем. |

И тако би остао за наше прилике, најбољи па и најправилнији начин за одређивање такса у томе да исте буду сразмерне количини потрошене воде из водовода.

Тамо где је овај- начинвећ усвојен за канализаци-

в.) исти не би био

таксе

1 : ју узима се — до—- од таксе која се плаћа за водовод.

5 2 Г, Нинковић рачуна да би за одржавање београдске канализације требало на 0,75 дин. од становника, · што би, према пројектованој дужини уличних канала, захтевало укупан годишњи издатак око дин, 60.000. Основна такса за воду у Београду изнела је за 1906. годину суму у 240698,15 дин. за канализацију, ради сваке сигурности, могла би се узети као такса

1 = основне таксе за воду, која би донела приход од

80.000 дин, — Овим приходом свакако би били осигурани сви евентуални издатци око одржавања ново постројене канализације.

Ако се покаже да је у ствари одржаване јевти-

ј није такса се може смањити на одговарајућу меру. · Свакако је добро да се, првих година, располаже до-

вољним срествима а да се не морају таксе убрзо повећавати. |

Лажња члахобима Удружења Сри. УИкжењера и Лрхитекта.

Господин Министар Грађевина упутио је управноме одбору Удружења предлог закона о уређању Министарства грађевина с жељом, да се тај пројекат сравни са примедбама које су учињене са разних страна и да се још један пут претресе у седницама Удружења. Пошто је госп, Министар намеран да такав законски предлог поднесе следебој свупштинској сесији на решавање то је понова захтевао да се тај закон што скорије врати министарству с мишљењем Удружења,

Да би се одазвали жељи госп. Министра и да би допринели што скоријем и што правилнијем решењу тога врло важног питања, Управни одбор решио је, да отпочене претресање тога законског пројекта и да се тога ради одржи седница у суботу 21-ог т. м. у 7 часова у вече. Објављујући ово чла новима Удружења надамо се да ће они денити важност посла, одазвати се позиву и посећивати седнице у што већем броју.

Управни Одбор