Srpski tehnički list

— 301 —

сачекати да се насип добро слегне Кад јето свршено ископа се постеља.

Земља ископана из постеље ПО СЕМ набаца се на стазу А О В. Отази се даје попречан нагиб 49, тако да је ВСс= 040 А Са В Ј) износи целокупну дебљину горњег строја. Преостатак или се баци на падине насипа и усеке или се њиме попуњавају места која су утолена.

Довлачење камена. Камење се доноси у двоколицама или колицима и истоварује у постељу где се слаже у гомиле правилног облика тако, да је површина попречног пресека гомиле таман истоветна с површином попречног пресека саме постеље, повећаном с коефицијентом растреситости камена. јер ће камен по прелазу ваљака заузети много мању запремину.

Набавна камена. Ако се камен довози из мајдана онда га треба узимати из једног и истог слоја како би све камење било једнаке јакоте и цепљивости Али се често камен налази и као фатично камење, које је негда у долине снела вода или какав леденик (глечер). И то камење уситњено може да буде врло подесно за горњи строј друма. Ово се камење скупља по околним њивама кад усеви падну и сопственици га дају обично без накнаде пошто једва чекају да га се отарасе, те се тако имају да плате само наднице радницима, који га купе разбијају, и преносе на сразмерно мале даљине.

Ако друм пролази у близини реке која носи собом крупан шљунак, облутке — онда се то камење износи из реке лопатама и сувише крупно комађе

· разбија. И ово градиво може да буде врло добро и сразмерно је јефтино.

Кад нема ни једног од овог двога, онда се камен довлачи из мајдана. Њих има више врсти.

Има случајева, да се наиђе на земљиште пуно раздробљеног камена. Овакво се камење лопатама

баца преко прописног решета да се ослободи од ситнежи и земље. Трошкови се тад своде на трошкове око раскопавања и решатања. Овај рад треба вршити кад је суво, како би се земља одвојила од камења Аго се на тај начин не добије чист камен, онда се чишћење довршује или грабуљањем или чак и прањем.

Најчешће међутим добија се камен из комлактне стене, За кубни метар туцаног камена троши се између 0,54 до 0,52 кубна метра самоникле стене ако са стена при ломљењу не претвара у неупотребљив ситнеж, јер у разбијеном камену има као што је менуто између 0,46 до 0,48 шупљина. А ако се при раз-

много по-

"бијању добија много ситнежи онда није довољна горња цифра већ око 10%/, више т.ј. око 0,60 п' никле стене,

Туцање намена. Врло је важан посао за који треба умешности и вежбе, Камење треба даје по крупноћи што равномерније, треба да им је облик што правилнији несме бити међу камењем ни овршака ни љуспица.

само.

Најпре се разбије челичним тучком или батом од 4 до 6 килограма тежине комабе веће по 0,15 до 0,20 та. димензије.

Затим се овако раздробљено камење даље туца чекићем од 1 до 2 килограма тежине. Радник при том или стоји на гомили раскорачен и тако удара чекићем који је насабен на дугачко и витко држаље или седи на гомили држећи између ногу покрупнији камен као наковањ и тад удара чекићем на краткој држаљици. Како ће који раденик радити зависи од његове навике. Овај је рад прилично опасан за очи и лице радниково, зато радници махом при раду имају нарочите наочари од плетене жице или маску (личину).

Добро је да се туцање камена врши подалеко од друма, те да се на друм донесе чисто и просејано. То је' у осталом потребно и зарад бржег напредовања радова, пошто камење треба да је спремно у исто време као и земљани радови на друму.

Цена разбијања, — туцања —- камена зависи од његове тврдоће и од радничких надница у дотичном пределу. За туцање кубног метра камена често је потребна читава. надница па и више.)

Туцање камена машинама. Пошто је туцање камена и скуп и тежак посао појимљиво је, да су се инжењери потрудили да начине машине које ће и тачније и јефтиније вршити тај посао. Ових машина има у главном две врсте

Једне су састављене у главном из два ваљка који се крећу у противнот смислу, један другом у сусрет. Ваљци су снабдевени ребрима која ломе камен а пречник им је различан. При окретању ребра прихватају и ломе камен и утерују у мебупростор који је одмерен према жељеној крупноћи зрна. При том се врши и кидање и ломљење.

Друге машин ' опет дејствују у главном ударом и ове су најчешће у употреби.

Јака плоча А. утврђена је стално за труп машине Плоча је од ливеног гвожђа. Друга плоча је такобе од ливеног гвожђа али покретна око осовине В. један екецентар покреће полугу [. унапред и уназад те плоча В. удара о плочу А где наилази камње, Ове су плоче обложене челиком. У положају који је скициран бива разбигање камена а кад полуга [. пође назад онда разбијено камење пропада.

За покретање машина треба велика снага. Камење се брзо тупа али производ није једнаког облика има много овршака и љусапа, много комаба с оштрим рогљевима. Ако се удеси врло јак притисак онда се стрена смрви у прах а ако је сувише слаб остаје крупно комаће.

нити једне величине,

ж) Дневни рад једног раденика износи : Кад је стена мека до-8,5 куб. метара туцаника овредње тврдоће до 2,5 куб. мет. туцаника, тврда до 1,8 куб. метара туцаника.

" " "

„" „" "