Srpski tehnički list

МОД

· Нонструнција ваздушних еланктричних линија.

(Наставак)

Дрвени стубови.

6. — Опште особине дрвених егубова.

Дрвени стубови који имају да. носе ваздушне линије морају одговарати нарочитим прописима, које је данашња техника извела.

У почетку подизања надземних електричних линија у нас није се обраћала "велика пажња ни на правац линије ни на начин подизања и употребе стубова. Најрадије се линија водила краћим правцем, заборгвољајући да су те линије због неподесног земљишта, у извесно доба,и не приступачне за преглед Доцније, при реконструкцији линије утрошено је много и времена и новца; плаћен је скупљи рад док је стара линија измештена на нов правац. До скора се у насо реконструкцији праваца водило веома. мало рачуна. Кад су се правци укрштали и морали један преко другог прелазити, онда су се те укрштене линије преводиле једна преко друге. Није се пагило на то да стубови буду једнообразни; употребљавани су стубови какви су се где имали, а за укрштавање употребљавали су „високе стубове“ дужине од 10—15 м.

Данас покушавају да подижу линије на практич: нији начин, али то махом врше људи, који нису дорасли за разумно и тачно извршење овога посла; и, поред свега овога, данашње су линије у стању да приме

већи број спроводника разних саобраћајних праваца;

али је оваквих линија на жалост мало.

Стубови за телеграфскг водове код нас су различитих величина. У главном су; „осични“ и „високи.“

Обични стубови варирају између би 10 мет. дужине, а високи између 10 и 12 м.

Обични се стубови употребљују за конструкцију обичних линија, а високи. за прелазе једних преко других. , >

Ако се при подизању линије укаже потреба за вишим стубовима, онда се употребљују стубови 12—18 мет. дужине, У овом случају стубови су или из једног комада или састављени из више комада.

Дужине употребљених стубова за конструкцију. линија ове су;

Стубови од 5 м. до 6:50 м. до 7'50 м. Стубови од #50. м до 9 м. 9 м. до 10 м, Стубови 10. м. до 11 м. 11 М. до 12 м. и стубови од 12.М.

Ну, зарад једноликости линије, могло би се усвојити ових пет облика. |

Стубови од 6.50. м. Стубови од 8 м. Стубови од 10 м. Стубови од 12 м. Стубови од 18 м.

Сем потребне дужине, код: стубова се тражи још да пречник горњег дела стуба не буде мањи од 15 см. Пречнак стуба мора постепено да.расти озго ка дну, тако да, код стуба од 8 м. дужине пречник при дну мора бити 23 см;а код стубова виших од 85 м. пречник је' при дну 25 см. : при сечењу морају бити на врху за-

Стубови од

Стубови

Стубови, од 6:50 м.

Стубови од Е

=

клишени под углом од 45%, и омазани тером, затим треба да су прави; без много чворова; да су отесани до самог дебла; да су од нису испуцани и шупљи; нити да је шупљина попуњена блатом или другим уметком од дрвета.

издржљивог

7. Услови који се траже за добре стубове.

Да би стубови одговорили намењеној сврси, потребно је да су са што Да бисмо пак такве стубове добили, потребно је, да се дрво сече у време прописно за горосечу, т.ј. дрвета, —- има најмање сока а то је од месеца новембра до: марта,

мање сока.

онда, кад растиње —

од брза труљења, потребно је растове и граничеве стубове на1:50 м. дужине, а тополовину, јагњеду, боровину и јеловину треба натопити импрег-

Да би се укопани део стуба сачувао горети при дну на

нисати цинк хпоридом или плавим каменом. У: извесним земљама сва смоласта дрвета натапају се креазотом или мешавином креозота и цинкхлорида.

Врло је важно да се дрво, одмах чим се одсече, преструже на захтевану дужину, и да му се кора одмах скине. На све ово ваљало би да комисије за пријем стубова скрену нарочиту пажњу.

8. Склоп дрвета и циркулација сока.

Пре свега даљег разлагања, да проговоримо прво о структури дрва и циркулацији сока.

Кад пресечемо или престружемо приметићемо на. пресеку:

1-во. СОпољашни део у коме се налази

стабло. дрвета

припремљена храна дрвета за идућу годину његова живота. Овај део обично је храпави нераван, а налази се као неки завој око стабла, познат у свакидашњем животу под именом кора. ;

2-гб, Други део назива се лика. Овај део дрвета

налази се између коре и бакуље (бељика). Она се

састоји из два дела: мекши и тврђи део. Мекши део, служи за разношење зготовљене хране дрвету. Тврђи једногодишње

део постаје после циркулације меког

дела, који се стврдне и образује сваке године нов 'слој дрвета познат.под именом; годишњи прстен или лето.

З-ће. Кружне пруге испод коре: а иза лике сачињавају стабло. Оне се налазе у близини центра. и разликују се у стаблу на два дела ито;: на срчевину, бјел-

бакуљу и на: једрац али срце дрвета.

Бељик је увек пун сока; Он је увек мекше дрво, отвореније боје од срца. — једраца, кроза њ се пење незготовљена храна у лишће. Овај бељик после шесте године очврсне и претвара се у једрац.

_ А-то. Центру најближи кругови престављају срце дрвета или једрац. Ово је тврд окорзо белик затвореније боје, који се састоји из најстаријих ткања, која дрвету дају потпуну сталност а·која се рад своје особите тврдоће употребљују за грађење.

дрвета; и да.