Srpski tehnički list

— 31 —

стране, на особат начин кваре друмове. Да се не би дизала прашина друмом при брзој вожњи, покушавају да ситнеж на површини горњег строја слепе поливањем петролеумом. И доиста петролеум може да послужи врло добро као спојна грађа и друмови на тај начин опремљени доста се добро држе. Али пнеуматик којим је омотан точак код аутомобила дејствује при вожњи као права црпка. Он исиса петроплеум и одбаци га на далеко. Па не само да исиса петролеум, већ на сличан начин издваја између камена ситну спојну грађу, те на тај начин разлабави везу и оједа горњи строј друма. Показало се да ни најбоља капдрма од крупног камена не може да издржи, дуго јак аутомобилски саобраћај. То се нарочито показало на оним деловима друмова који везује варошка предграђа и околину вароши.

То су разлози који су налагали да око Хамбурга у Немачкој чине покушаје с калдрмом од ситног

камења. Употребљен је и као најбољи се показао гра-

нит, Машинама за туцање камена гранит је иситњен тако, да су добили готово копкаста парчад тако да је доња површина износила око 2/% лица. Камење је ово положено на постељи од ситног шљунка (бгапф) 2 см.

пречника, па је затим засуто опет шљунком и зали-

вено водом да шљунак продре између, тачно поређаног камења. Све су после набили ручним маљевима те су добили врло чврст горњи строј. Преко свега посут је танак слој ситног шљунка.

Извршење калдрме од ситног камена коштало је 0,80 мар. по квадр. метру и један добар калдрмар израђивао је на дан по 9 кв. метара.

Добро би било кад би београдска општина учинила покушај с калдрмом од ситног камена на топчидерском друму где је данас врло велики саобраћај

нарочито на делу од хотел Лондона до војне Акаде-.|

мије, па ако би се показали добри резултати, могло

Број и тип пријемни-

би се то применити и по варошким улицама, јер ни шосе на топчидерском друму нити калдрма на редове у Београду не одољевају већ саобраћају. И општина поред свих великих трошкова око израде и одржавања нема данас ни једне улице за коју би се могло рећи, даје добро калдрмисана. Ј. Пријемник струје с котуром и пријемник лучни.

Као што је познато, за примање струје с ваздушних спроводника код електричних моторних кола може да се врши као у Београду помоћу котурчића (тролеја) или као што ве то чини у Пешти помоћу лука састављеног из гвоздених шипака.

Лук. примењују по Немачкој готово свуда, а тролеј употребљују врло много у Америци и по Енглеској. Међутим лук има неколико добрих страна: јПријемна жица на луку врло се слабо оједа и у правој линији готово се не може омести додир као год ни у кривинама. Додир а с њим и примање струје према томе је код лучних пријемника тотово потпуно сигурно. Али овим добрим странама стоје на супрот и извесне незгоде Ограчена је јако површина контакта па и интензитет струје коју може лук примити: даље лук од алуминијума врло се брзо оједа и ако се у њему удеси жиљеб пун масти или испуњен белим металом (легуром цинка и калаја). Најзад лук не притискује довољно на жицу кад кола брзо путују, те је контакт непотпун. Код монофазних струја помаже се у том случају тиме, што пријемнике конструјишу као пантографске паралелограме дакле на зглобове.

На тај начин лук постаје савршенији пријемник но троле. Што ово нису досад применили у Америци биће разлог трсш'ови око преправке.

Г, Ајхел даје ову таблицу о употреби једне и друге врсте пријемника:

Трајање _ пријемника

ка на кретним ко- Онага кретних кола Брзина највећа у Ки-по броју пређених киПруга: лима (Број коњ. снага лометр. на сат лометара Фрајбург 1 лук 24 7:12 16000 Дрезда ЈЕНЕ 26 21 12500-20000 Шенектеди 1 тронеј 48 22000 Тобдо-Лудиана ДМ а 300 она 20000 Роченпер-естери 1 1 300 85 10000

Ј. из Кеуџе Зе апе.

Вести.

Личпе вести. Одликовања. Указом Њ. В. Краља од 27. августа ове године одликовани су: Орденом Белог Орла ТУ степена Г. Јован Ђ. Илкић инспектор Министарства Грађевина. | Орденом Св Саве Ту стеџена. Г Милорад Рувудић професор универзитета и Г. Петар Ј. Поповић архитекта Министарства Грађевина, и.

Орденом св. Саве У степена.

Г. Оветозар Јовановић п. архитекта Министарства Грађевина

Полустални мост од 6. м. распона преко Грчког потока на путу Јагодина Јасика, оправиће се ове год. по предрачуну инспектора г. Н. Поповића.

Предрачунска је сума 421.49 дин.

Полустални мост 2), м. распона преко Каленкћке реке Бачини на путу Параћин — Обреж —- Бачина — Милу-