Srpski tehnički list

— 825 —

служе табарке (цеви кроз које струја хладна вода те разлађује раствор). Чим глицерин исцури, одмах је и нитрирање. свршено. Сад нитрисан глицерин пролази кроз нарочит левак за одвајање. После кратког стајања одвоји се нитроглицерин као лакши од смесе киселина, која је тежа. Славином, која има два хода најпре се оцеди киселина. А нитроглицерин се оцеди у суд за прво испирање, па се отуд природним падом одводи у одељење за потпуно испирање. Ту се испира топлом водом и раствором соде да би се тако везао остатак киселине, који се није био одвојио. За тим се пусти да се сталожи, филтрује се кроз фланел и одводи у оделење за мешање, које је постављено још ниже и у том се оделењу најзад гради динамит.

Киселина која је на другу страну оточена била, доспела је у велике затворене чаброве од олова, који су при врху тешњи, а при дну шири. Кад ту постоји подуже времена, онда се одвоји из те смесе киселина још заостали растворени део нитроглицерина, који се није био одвојио. Тај остатак ватају у мање лонце и односе у оделење за испирање, да се ту и тај остатак испере. Смеса киселина односи се у одељак за денитрисање, где се дестилацијом одвоји азотна киселина. Сумпорна киселина, која је услед процеса нитрисања глицерина примила у себе воду или се у тако разблаженом стању одмах продаје или се односи у оделење за концентрацију, где се преради у концентрисану киселину те да се опет употребе за фабрикацију нитроглицерина.

У оделењу за мешање, са жареном инфузоријском земљом и протерује кроз бакарна сита, те да отуда доспе у оделење за израду динамитских патрона, динамит, или на праскаву желатину. Нитроглицерин се зарад тога промеша с потребном количином сувог колодиум памука и оставља да постоји неко време на температури од 40% при чему се почешће меша дрвеним грабуљама. Колодиумпамук се убрзо раствори и отпочиње процес желатинирања.

меша се нитроглицерин

Кад се тај процес заврши, онда тако спремљена смеса доспева непосредно у одељак за израду патрона као праскава желатина, или се још додају потребни састојци који се измешају или ручним радом или механичким справама, добро измеси и затим патронира као желатин-динамит.

Отуда доспева у одељке за паковање, где се слаже: у сандуке по 25 килограма тежине и односи у стоваришта. При фабрикацији нитроглицерина главно је да се добије добро уље иначе нема тешкоће.

топи у киселину па пошто мало ту постоји,

или да се преради на желатин |!

Ме- ,

Бутим при фабрикацији колодиум памука тешкоће су врло велике, јер овог памука долази у динамит врло мала количина и зато треба да је одличне каквоће те мора мешавина да се изврши с најсавеснијом брижљивошћу, мора да се подеси тачно ступањ влаге памука, температуре итгд.

За фабрикацију колодиум памука узимају се отпатци из фабрика за предиво памука. Они се пре свега морају брижљиво очистити. Пошто се раздрндају, суше се у великим гомилама по нарочи'им просто: рима за сушење, на 4)—-50% топлоте све дотле докле се проценат воде у памуку не сведе на 0,5%/. Затим се размерава памук на делове који се потапају у смесу сумпорне и азотне киселине и мало воде. Ово потапање бивало је па и сад се врши у лонцима мале запремине — од неколико литара. У данашње време махом се служе центрифугом за нитрирање, помоћу које је могућно. по неколико килограма памука одПамук се гвозденим вилама по меће се

једном нитрисати. у центрифугу и њоме се избаци киселина и ова затим поново регенерише. још влажан памук вади се из центрируге гвозденим кљештима и баца у текућу воду где се све дотле испира, док не буде сасвим чист од киселине. Да би се и последњи трагови киселине изапрали памук се још искува у врелој води у коју се евентуално дода и мало соде. После тога долази у машину за сецкање (млин, као у фабрици хартије за сецкање крпа) а из ове у машииу за испирање (МаћћоЦАпдег и УУ азећђоПАпдег.) Затим се остави у велике чаброве да се сталожи па се опет центрифугом одвоји влага колико се може и најзад у великим сушионицгма суши на температури ско 409 све дотле, док и последњег трага влаге не нестане.

При справљању колодиум памука, стало је у првом реду до тог, да се добије препарат, који је растворљив у алкохолетару, који има извесну количину азота у себи и који с нитроглицерином даје добре желатине. Да му се да ова последња особина, може да се постигне једино иксуством. Без икаквих погрешака у справљању често се деси и искусном техничару и мајстору, да не добије препарат какав се тражи.

Мање и незнатније инсталације које припадају

фабрикама за динамит јесу још: пећи за пржење ин. фузоријске земље, сушионице и млинови за млевење

и сушење потребних примеса, као за струготине, за шалитру, за ржано брашно, амоникоксалат и дуге.

Ј.

Раденичка хигијена и предупређивање несрећних случајева при раду.

(Свршетак)

Од свију до сада наведених непријатеља раденичког здравља много су штетније последице суви-

шног напрезања, јер ово изазива опадање целога тела као и појединих делова и органа, Опасности прве

и ношење великих терета имају као поспедице; лављење, кидање мишића и жила, грчеве, обољевање.

врсте наступају после сувише дугог рада, а највише су штетне по здравље дечака и женских. Тешки радови ки-