Srpski tehnički list

па

Ш. Ако је се повређени струјом сагорео, а нема брзе лекарске помоћи, треба следеће урадити:

1. Лице које пружа помоћ ·пре ма сваког прегледа треба са сапуном и топлом водом да опере руке до лаката и по могућству истре са чистим пешкиром натопљемим шпиритусом.

2. Опечена и отечена места добро је лабаво увити ватом превученом борним раствором. Ако има мехуре несмеју се ни у ком случају скидати, већ их треба са добро одгрејаном иглом избости.

Вести.

Личпе гести.

Указсм Њ. В. Краља од 14. септ. 1907. г. по"стављен је за архитекту треће класе Министарства Грађевина г. Александар Јанковић, дипломирани архитект. Одликовања :

г. Влад. Поповић архитекта општине београдске одликован је 24. септ. ове год. орденом Ов. Саве петог степена.

Вести из Удружења. Управни Одбор Удружења ОСрпских Инжињера и Архитекта на својој првој седници довршио је коснституисање изабравши за пословођу Милоја Јовановића инжењера Управе Водовода и благајника Душана Божића инжењера канализационог одсека општике београдске и за књижничара Драг. Маслаћа архитекту Мин. Грађевина.

У редакц они одбор Српског Техничког Листа ушли су: |

као власник Н. Манојловић председ. Удружења;

као уредник г. Ј. Стефавоваћ редован проф. Универзитета; као одговорни уредник Драг. Мирковић управник Водовода;

и као чланови редакционог одбора К. Савић, [. |

Димић и Д. Божић.

Чланске улоге треба слати на адресу благајника, Удружења г. Д. Божића, а претплату нику листа г. ]. Ђ, Раденковићу писару Мин. Грађевина.

Пројекат Новог закона 0 сувоземним јавним друмовима. Го сподин Министар Грађевина решењем својим од 27. септ. 1907. год. одредио је комисију са задатком, да изради пројекат закона о сувоземким јавним путовима, који ће бити на праведнијој основи но досадањи.

У ову су комисију одређени; гг. М, Ј. Божић, Овет. Џоповић, М. Дамњановић началници, г. К, ЛП. јовановић инспектор, г. М. П[. Видаковић ·в.инжењер и г. Д. А. Димић инжењер Министарства Грађевина.

Бележиће ово решење Господина Министра ми се искрено радујемо, што је Господин Министар увидео крајну потребу за ревизију постојећег закона о сувоземним јавним друмовима још од 15. апр. 1864. год., који није више ни подесан нити савремен, наро:

за лист благај-

чито у погледу употребе народне снаге за израду и одржавање јавних путова, о чему смо раније писали у нашем листу. Е

Надамо се, да ће овај пројекат закона задовољити све захтеве модерне технике у погледу израде и одржавања јавних путова у Србији и да ће одговорити свима потребама народа и државе.

Мостарински фонд, Начелник Мин. Грађевина г.М Божић још раније је израдио пројекат закона о.Мостаринском фонду. По томе законском пројекту обезбедио би се мостаринском фонду принос од 500 000 динара годишње, те би се тим новцем бар могли одржавати мостови преко небродних река. Госп. Министар Грађе-

вина увићђајући важност и неопходну потребу овога закона'наредио је, да иста комисија, која је одређена за израду пројекта закона о путовима, проучи и овај пројекат. Вероватно је, да ће овим пројектом закона бити обухваћене и скеле са слободним прелазом преко њих, а насумљиво је, да ће се терет за ово праведније псделити на пореске обвезнике.

Грађевипарске вести.

Дрвени мост преко реке Раванице у Ћуприји, оправиће

е ове год. по пројекту окр. инжењера г. Д. Поповића. Предрачунска је сума 1933,75 дин.

намени пропуст проко Читлучког потока и Белостенски мост, на путу Краљено— Рашка оправиће се у идућој год. по предрачуну окр. инжењера гг. М. Протића и Ж. Радовића.

Лицитација ће се држати у децембру ове год.

Предрачунска је сума 1141.12 дин.

Чуварница између гвоздених мостова на Морави и Топлици код Когвинграда. оправиће се ове год. по предрачуну окр. инжењера г, Матејића.

Лицитација ће се одржати, у месецу децембру ове год.

Предрачунска је сума 1059.56 дин.

Дрвени мост 15. м. распона на Наменичкој реци на путу Неготин— Брза Паланка, оправиће се ове год. по предра-

| чуну окр. инжињера г. Б. Минића.

Џредрачунска је сума 729,78 дин.

тата икада иеииааииииииипас дааеивииниинитаиииииии

Власвик за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија,

“7 пе

у папз,

Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 13. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4.