Srpski tehnički list

-- 839 —

„А строго треба забранити искључиву употребу једнога извеснога материјала. Не учинили се тако, потрицу ће платити, и то скупу потрицу, Србија.

Овом приликом задржавамо се на чисто техничким питањима надајући се, да су наши разлози довољно убедљиви, да цео овај посао окрену правилним путем. Ако се у овоме преваримо, ми ћемо се позвати на позитивне

законе, да докажемо, да при овоме раду нико није водио рачуна о прописима позитивних земаљских закона и да је цео рад неправилан. Народни посланици, Ви имате реч! А ви творци свега овога: Кај те се, док имаде дана, Кајте се, док није душа небу позвана. ог окт 1907. Т.

Београд Бор.

Обезбеђење Савске обале у Београду.

Поштовани Господине Уредниче !

Поводом чланака који су под горњим насловом оштампани у 36. 37. и 39. броју Срп. Техн. Листа слободан сам умолити Вас, да у једном од наредних бројева пустите ово неколико редака као мој одговор на примедбе изнете од стране г-на У., пошто сматрам да сам ја у првом реду позват да исправим намерне или не намерне нетачности или погрешна схватања.

У вапред морам да изјавим да је грилично тешка слвар подесити начин одговора једноме непознатоме писцу, као што је г. У., који сматра да је оправдано, не излазити на јавност под својим потписом и овда, када се пише о стварима, које су полемичне природе и о којима могу постојати различна мишљења. И ма да сам у почетку био вољан да претпоставим, да јег. УМ, пибао своје чланке са добрим намерама, и да не спада у ону малу групу људи, који у последње време из разлога партизанско-потитичке или шпекулативне природе покушавају да и дозвољеним и недозвољеним

средствима унесу пометњу у техничке послове општине !

београдске — ипак јег. У. својим начином писања успео да ме разувери у мишљењу !

У 33. бр. Срп. Техн. Листа ја сам изнео своје мишљење и поткрепио га разлозима, да је учињена погрешка што је за трпанац прописан камен минималних димензија од 0,30 мет. у с аком правцу, и да брзина воде у Сави није ни у ком случају могла бити полазна тачка за одређивање тих димензија. Ја морам да пођем један корак даље и да покажем, да је такав ' ропис и нетехнички и у пракси неостварљив. Само се код правилног — тесаног камена може тражити да има извесне правцу иначе се за, неправилно, комађе ломљеног камена прописује минимална кубатура, како би се у пракси, при извршењу могло од прилике, по тежини оцењивати да ли камен одговара прописима или не. Тако се ради свуда у свету, писе дају за ломљен

минималне димензије у сваком по природи

такве прокамен и наше Министарство Грађевина и Железничка Дирекција.

Па и сам одсек за канализацију, који ја једино позван да тумачи услове и техничке прописе објаснио је са свим правилно једним гктом, упућеним надзорним инжењерима и комисији да одредбу о димензијама

трпанца не треба буквално разумети, већ да се може примати и камен, који по тежини једне кугле од 0,30 мет. пречника.

Али осим тога, када се у услове стави, да ломљен камсн има димензије од 0,30 м. или пусти се ни

одговара тежини

веће, а не доједан мали проценат нешто ситнијег камена онда настаје физичка немогућност да се такав камен слаже у правилне фигуре и прима. Без изравнавања са ситнијим каменом апсолутно је немогуће израдити фигуру одређене и свуда једнаке висине. О томе се г. У, може уверити и код најобичнијег каменарског раденика, ако сам није имао прилике да присуствује фигурисању и да п;има камен.

Ова немогућност примања искључиво крупног камена била је свакојако и узрок, што је комисија одређена од стране Одбора општине београдске морала ради изравнања фигура примати и један мали проценат ситнијег камена. Али комисија је учинила још и једну, по моме мишљењу, неправилност која међутим, ни у ком случају не иде на штету општине београдске, као што се брине г. У., већ једино интересе оних, који су предузимачу лиферовали камен.

може штетити за ову деоницу Комисија, на име, видећи да при фигурисању крупног камена остају веће шупљине наредила је да се те шупљине испуњавају ситнијим каменом да би фигура испала што тежа и да би лађа при ајховању -— обележавању утонула што више. То је тај камен испод прописавих димензија, о чијој се употреби, како каже, г. У. и лично уверио.

новним транспортима лађа приман је готово

При пес-

искључиво крупан камен те је општина стварно примила 4--59/, камена више него што је платила. Да дскажем то и једним бројним примером: ако се узме фигура од 95 габ крупног ломљеног камена (од 30 см. пречника и више) а друга од !0 ш8 ситнијег и поново префигуришу, тада ће се добити приближна кубатура од 109 тав јер ће најввше половина ситнијег камена отићи на повећање кубатуре а друга половина испуниће шупљиве између крупнијег камена. На тај начин општина добија при сваком транспорту од 100 гаћ стварно: крупног камена 95 т5 Ж 11 дин. = 1045 дин. и нешто ситнијег камена 10 8 рецимо по 8 дин.)

Д. Б.

У) И једно и друго убачено у воду.