Srpski tehnički list

— 413 —

ријал добро измеша и камен доста ситно и једнолико стуца.

Да би се учинила што већа уштеда у радној снази један део кауена набави се у крупном комађу. Тај камен треба да стуцају путари за Бреме лета кад имају иначе мање посла, или зими за време мразева.

Ломљен камен слаже се у гомиле од ! кубног метра а туцаник или као непрекидан бедем дуж друма и тад му је профил пресека троугао или трапез; или у поједине гомиле. Први начин је обично припрема за обнављање целог друма а друга кад камен има да пос“ лужи за местимична попуњавања,

Најчешће су гомиле при дну 2.5 тт. дугачке и 1,50 ш широке а у врху 1,50 т. дужине и 0,5 т ширине те запремају 1,0417 таз јер су високе 0,5 гр.

Ако је путања крај друма уска онда се смањи ширича а повећа дужина гомиле. Или се гомила изведе у врх те се добија тространа призма 3,35 т дугачка правоугаона основа има 4,35 т дужине и 1.00 шир. Запремина износи 1,0042 т8.

На друмовима С мапим саобраћајем треба и мање материјала за одржавање и зато се гомиле праве од пола кубна метра запремине. Горња ивица је дугачка 1,333 т а основа 2,333 т. ширина основе 1,00 па.

· Предузимачева обавеза. Пабавка материјапа врши се за сваку деоницу посебице тако како ће људи мањег капитага, околни сељани моћи извршити набавку. Они то чине за скромну добит јер су обвезани да за годину донесу исвесну кубатуру камена и они то врше у време кад немају пољских радова и кад чисте своје њиве од камења. Али се махом одреди из ког ће мајдана који предузимач довлачити камен. Камен мора бити стуцан ван друма и мора се донети очишћен.

Дуж друма се сложи у гомиле, Једне се године пргве гомиле на једној а друге на другој страни друма, како би се знало који је материјал примљен а који нег

Пријем _ материјала. Врши инжењер у друштву са својим помоћником чим предузимач донесе сву потребу количину. За пријем помоћник изврши препреме а инжењер прави само местимичан преглед, у присуству предузимача. Ту се констатује каквоћа, чистота материјала и кубатура.

Ако предузимач ради свој посао неуредно онда га надзорни инжењгр „нај преопомиње на дужност затим ако и то не помогне узима рад од предузимача и врши га сам на штету предузимача. Али је ово крајне срество које треба што ређе применити. Боље је унапред пазити ком се посао даје у рад наго ли се доцније с рбавим и несавесним предузимачем бочити.

Ј. (тефановић.

Парна Локомотива без огњишта.

У индустријским. крајевима Немачке уводи се сад у употребу парна локомотива без огњишта па сле. ствао и без дима. Ова локомотива има неколико добрих страна драгоцених за саобраћај по улицама, по фабрикама и рудницима. На име; не ложи се те нема ни ватре ни дима зато се може без опасности увести у сваку фабрику. Докле стоји није јој потребна никаква послуга. Најзад искључена је опасност да може оксплодовати. Послуга локомотиве тако је проста да њом може управљати и прост раденик. При омањем раду један пута привећем раду двапут на дан локомотива се пуни прегрејаном водом под јаким притиском.

Котао локомотиве има неколико лиманих омотача и један од филца, између њих је слој ваздуха, те је на тај начин добро изолисан од спољне температуре Котао се пуни овако :најпре се за У, запремине налије хладне воде ; затим се из сталног великог парног котла упушта у локомотивин котао водна пара под притиском. Пара се у локомотивином котлу поступно кондензује и после извезног времена и у локомотивином котлуи у сталном парном котлу изравна се притисак.

Кад се локомотива крене, онда сео испушта пара кроз парне саре локомотивине машине. Притисак сеу котлу услед тога смањи, те се прегрејана вода која је још и под притиском развија опет у пару, која доспева у саре парних машина локомотивиних где врши механичан рад. На тај начин притисак се у |парном котлу локомотиве поступно за време рада смањује. Тиме је потпуно искључена могућност експлозије.

Овако снабдавање локомотиве [паром далеко је јефтиније но непосредним ложењем на огњишту локомотиве. јер код сталних парних котлова ложишта су много савршенијаи топлота угља и другог горива боље се исцрпе него код обичних локомотива где велике количине калорија излећу кроз димњак.

Ове су локомотиве по својим димензијама згодне за руднике, за тунеле, за ранжирање по станицама, за мале железнице по улицама и за индустријске транспрте по фабрикама,

).